Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”
foto: Sirotti
zaterdag 12 mei 2018 om 11:59

Dekker: “Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar ooit”

Thomas Dekker mag dan al enkele jaren met pensioen zijn, hij heeft nog altijd een mening over het huidige wielrennen. De 33-jarige Noord-Hollander – die de Giro d’Italia volgt voor het AD – wil niet meegaan in de huidige teneur rondom Chris Froome. “Misschien is hij wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad”, aldus Dekker in gesprek met Velonews.

Dekker – die tijdens zijn loopbaan betrapt werd op het gebruik van dynepo en later dopinggebruik bekende – twijfelt aan de rol van de publieke opinie. “Iedereen wil Froome aan de schandpaal nagelen. Maar ik ben ervan overtuigd dat Salbutamol geen game-changer is. Misschien is Froome wel de schoonste Tourwinnaar die we ooit hebben gehad.”

“Het is lastig omdat het wielrennen wellicht nooit schoner is geweest, maar toch wordt de sport geteisterd door schandalen. Ik vertrouw Sky niet 100%, maar Froome is zo mager als maar zijn kan. Hij werkt zich een slag in de rondte. Kan het niet zijn dat hij gewoon schoon is? Ik weet het niet”, aldus Dekker.

“Sky maakt het zichzelf moeilijk”
Toch is de Nederlander ook kritisch op de Britse ploeg. “Ze begonnen met een schoon imago en ze zouden het wielrennen gaan veranderen. De laatste jaren krijgt hun imago echter een flinke knauw. Ze zijn niet meer zo transparant als vroeger. Als journalist mag je bepaalde vragen niet meer stellen, en ze hebben met het aantrekken van teamarts Geert Leinders een foute keuze gemaakt. Ze maken het voor zichzelf moeilijk.”

Dekker probeert het eventuele misbruik van Salbutamol in perspectief te plaatsen, maar beseft dat dit niks hoeft te zeggen. “Ik weet dat je Salbutamol kunt injecteren of in pilvorm kunt innemen. Dan heeft het een anabole werking. In dat geval moet Froome meteen geschorst worden.”

“Huidige wielrennen schoner dan in mijn tijd”
Ondanks de donkere wolken die boven Sky en daarmee ook de wielersport hangen, is Dekker ervan overtuigd dat het er schoner aan toe gaat dan in zijn tijd. “Iedereen neemt het een stuk serieuzer. In mijn tijd nam je doping en kon je alsnog een goed leven hebben. Nu is het haast een bizarre sport geworden; je ziet zoveel renners met anorexia.”

“Vroeger kon je overgewicht compenseren met dopinggebruik. Tegenwoordig doe je echter niet meer mee als je niet zo licht bent als je concurrent. Je kunt vandaag de dag geen EPO, cortisonen of groeihormonen meer gebruiken.”

RIDE Magazine
54 Reacties
Sorteer op:
12 mei 2018 12:03
Onzin van Dekker. Het is niet omdat hij enkel op salbutamol is betrapt dat hij niets anders neemt. Het feit dat hij zo mager is en zijn spiermassa heeft behouden roept juist veel vraagtekens op. Zo'n magere klimmer, maar hij behoort tot de wereldtop in tijdrijden? Froome is wellicht de grootste bedrieger die het wielrennen ooit heeft gezien. Had weinig goede resultaten voor 2011, zelf niet bij de beloften.
12 mei 2018 12:12
Eens met Dekker. Salbutamol mag niet, maar is niet te vergelijken met EPO of bliedtransfusies.
12 mei 2018 12:14
Thomas Dekker werd ook geïnterviewd door de RAI: :) https://twitter.com/faustocoppi60/status/994893290972614657
12 mei 2018 12:14
Volgens mij is dat Evans. Nooit ergens mee in verband gebracht ook.
12 mei 2018 12:15
Zullen die Italianen blij mee zijn, Froome blijkbaar schoner dan Nibali volgens Dekker. Niet handig als je in Italië je werk moet doen.
12 mei 2018 12:16
Het is toch heel logisch dat een renners voor een bepaalde tijd nog geen goede resultaten heeft gereden? Cancellara heeft voor 1992 ook geen enkele klassieker gewonnen. Dat is toch geen argument dat iemand vals speelt? Elke grote renner heeft een enorme groei in niveau moeten doormaken om aan de top te komen.
12 mei 2018 12:19
Jammer dat zelfs een doping insider als Thomas Dekker er eigenlijk niets van toegevoegde waarde over weet te zeggen...

De heilige graal waar alles in grote rondewerk op gericht is, is de absolute ondergrens van je lichaamsgewicht te bereiken, zonder krachtverlies, en idealiter met toenemende kracht.
Met loeihard trainen, koersen en perfect dieet kun je evident heel ver komen.
Het mysterie zit in de laatste kilootjes gewichtafname i.c.m. extra watts winnen. Renners van bijv. 184 cm die 67 kg wegen en supersterk zijn, wtf. Is dat 'au naturel' ueberhaupt mogelijk ?
12 mei 2018 12:20
Dekker moet het lekker bij de koers houden in plaats van zich bezig houden met dopingperikelen. Dit interview zijn alleen maar speculaties. Hij spreekt zich zelf ook nog tegen door ook aan te geven dat salbutamol een anabole werking kan hebben.

De hoeveelheid salbutamol dat bij Froome is aangetroffen is twee keer de toegestane hoeveelheid. De toegestane hoevelheid houdt al rekening met extreme waarden, normaal gebruik van salbutamol (als astma medicijn) zou de toegestane hoeveelheid nooit overschrijden.
12 mei 2018 12:20
Quote:
Het is toch heel logisch dat een renners voor een bepaalde tijd nog geen goede resultaten heeft gereden?

Dat kan het zijn, maar is het daarmee in ieder afzonderlijk geval heel logisch uit te leggen? Probeer dat bijvoorbeeld maar eens voor de opkomst van Froome, dat gaat je niet lukken. Lukt zelfs SKY zelf niet; voor die doorbraak Vuelta werd hij aangewezen als de Knees van dienst (een knecht voor het vlakke) en stonden ze op het punt zijn contract niet te verlengen.
12 mei 2018 12:23
@jim
Cancellara was al een topper bij de juniors en mocht de U23 categorie overslaan en meteen bij Mapei beginnen. Slecht voorbeeld.
12 mei 2018 12:27
@I’ll squalo
Froome komt niet uit een fiets cultuur en moest een hoop bijleren, en afvallen. Logisch dat hij als jongere niet opviel. Je argument is een mening en geen op feiten gebasseert relaas. ( dat van Dekker slechts gedeeltelijk feitelijk en vooral op eigenlijk ervaring gebasseert ).
En Verder kan je bij Dumoulin ook zulke vraagtekens stellen want heeft als jongere Ook niet de sterren van de hemel gefietst, gebruikt Alleen geen salbutamol, Maar wie weet wat wel?

Maar goed, goedkope retoriek van Dekker verdient goedkope ondoordachte reacties...
12 mei 2018 12:29
@ jim

1992?????
12 mei 2018 12:30
Quote:
goedkope retoriek van Dekker

Goedkope retoriek dit! Genuanceerder dan Dekker zich hier uit is bijna niet mogelijk.
12 mei 2018 12:37
@vlek. Goed punt. Maar die opkomst van Froome moet dan aan iets anders liggen. Zo’n groei bereik je niet met slechts Salbutamol.

Mij lijkt de sleutel tot het raadsel van het Skysucces in het gewichtsverlies liggen. Dat was ook de reden van de doorbraak van Wiggens als ronderenner. Niet de pufjes.
12 mei 2018 12:38
Geestige laatste paragraaf trouwens. Ik vind hem ook als analist bij het AD hartstikke goed. Eerlijk, met humor. Prima.
12 mei 2018 12:43
Wie weet. Maar we zullen het nooit weten. En dus heeft het geen zin erover te speculeren.
12 mei 2018 13:09
Froome is misschien wel de schoonste renner die de tour heeft gewonnen maar Dekker is met voorsprong het smerigste rennertje van de laatste decennia.
Krijgt via maatje Zonneveld weer een podium om zijn mening te ventileren.
Was het niet die Zonneveld die Vinokourov in een open brief opriep om uit het wielrennen
te verdwijnen. Hypocriet stelletje. Ik ben in ieder geval niet geinteresseerd in de mening van vriend Dekker.
12 mei 2018 13:15
Ik kom alleen maar even kijken welke 'Dekker' dit stelt. Ok Thomas dus. :p
12 mei 2018 13:21
@ argos:
Als je niet geinteresseerd bent in de mening van Dekker, lees dan dit artikel niet. Niemand die je dwingt hoor. Liever een hypocriet en smerig rennertje, dan iemand die de omerta in stand houdt
12 mei 2018 13:30
Ja tuurlijk Froompey reed gewoon schoon en de concurrentie helemaal kapot, dit jaar "toevallig" in geen enkele koers nog potten kunnen breken.
12 mei 2018 13:34
Schoonste? Dan ga ik toch voor Evans en zéker niet voor Froome. Die heeft absoluut nooit schoon gereden, daar twijfel ik geen seconde aan.
12 mei 2018 13:36
Quote:

Alto de angliru - 12 mei 2018 om 13:30

Ja tuurlijk Froompey reed gewoon schoon en de concurrentie helemaal kapot, dit jaar “toevallig” in geen enkele koers nog potten kunnen breken.


Het spoorboekje van de Sky-trein is ook opeens helemaal zoek.
12 mei 2018 13:45
@8.6: herkenbaar.

Natuurlijk ook niet echt een straffe uitspraak door het woord "misschien". MISSCHIEN is Armstrong wel de schoonste Tour-winnaar.... who knows?
12 mei 2018 14:06
Waarom enige waarde hechten aan woorden van iemand die zelf de boel geflest heeft.
12 mei 2018 14:14
Quote van procycling:
Renners van bijv. 184 cm die 67 kg wegen en supersterk zijn, wtf. Is dat ‘au naturel’ ueberhaupt mogelijk ?

Dat lijkt me helemaal niet gek hoor zo'n verhouding. Ik ben 178 cm en weeg 58 kg. Dan kan wat jij zegt toch echt gemakkelijk.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.