Delko-renner Atsushi Oka geschorst na positieve dopingtest
Oka op archiefbeeld - foto: Cor Vos
donderdag 29 april 2021 om 13:53

Delko-renner Atsushi Oka geschorst na positieve dopingtest

Update Atsushi Oka is door de UCI voor vier maanden geschorst na een positieve test op acetazolamide, een stof die op de lijst verboden diuretica en maskerende middelen staat.

De positieve test dateert van zondag 13 december 2020, zo blijkt deze week uit de informatie van de UCI. De bond legde de 25-jarige Japanner van Delko een schorsing van vier maanden op, die op maandag 24 mei afloopt.

Oka is aan zijn tweede seizoen bij Delko bezig, nadat hij in de winter van 2019 en 2020 als vice-kampioen tijdrijden van Japan overkwam van het continentale Utsunomiya Blitzen. Destijds werd hij door de ploeg omschreven als ‘een van de meest veelbelovende renners van zijn land’.

Financieel in zwaar weer
Eerder deze woensdag werd al bekend dat Delko financieel in zwaar weer verkeert. Het Franse team zal daarom afscheid nemen van verschillende stafleden. Ook gaat de ploeg minder wedstrijden rijden om geld te besparen. (woensdag 28 april, 20.41 uur)


Update – Atsushi Oka accepteert schorsing

Atsushi Oka heeft op sociale media gereageerd op zijn schorsing. “Het is belangrijk om te benadrukken dat de dopingcontrole vier dagen na een oogoperatie plaatsvond”, geeft de Japanner aan. Volgens hem werd tijdens de ingreep acetazolamide toegediend om te voorkomen dat tijdens de operatie drukpieken zouden ontstaan. Dat zou namelijk kunnen leiden tot gedeeltelijk of geheel verlies van het zicht.

Oka vertelt dat hij het verboden middel niet zelf ingenomen heeft. Omdat de UCI erkende dat de coureur het verboden middel niet moedwillig heeft gebruikt, maar voor een operatie, is de straf teruggebracht tot vier maanden. Daar is Oka mee akkoord gegaan. “Ik kom op 25 mei sterker terug en ben vastberaden om weer te koersen”, vertelt hij. (donderdag 29 april, 13.53 uur)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.