Demi Vollering de sterkste in punchy finale en wint tweede rit Vuelta a Burgos
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 17 mei 2024 om 15:52

Demi Vollering de sterkste in punchy finale en wint tweede rit Vuelta a Burgos

Demi Vollering heeft de tweede rit van de Vuelta a Burgos op haar naam geschreven. De explosieve klim Alto de Rozales vormde de absolute finale van de dag. Op de stroken van deze klim wist de renster van SD Worx de concurrentie te verschalken en snelde ze naar de ritzege. Évita Muzic en Karlijn Swinkels moesten genoegen nemen met respectievelijk plek twee en drie.

Op de tweede dag van de Vuelta a Burgos konden de vrouwen met een goede punch zich opmaken voor een dag op maat. Het parcours van 123 kilometer kende twee obstakels. De Alto de Barcina (7,7 km à 3,6%) vormde al vroeg in de koers een eerste prikkel bergop, waarna een vlakke aanloop de rensters naar de Alto do Rozales bracht. Het klimmetje van 2,4 kilometer à 6,5% – met de finish op de top – beloofde een spectaculaire finale.

Geen verschillen op Alto de Barcina 
De rensters vertrokken uit Briviesca  en zagen na twintig kilometer al de eerste beklimming van de dag opdoemen. Twee van hen wilden al voor de klim anticiperen op een eventuele vlucht van de dag en kozen de aanval. Het avontuur was echter van korte duur voor Agua Espínola (Primeau Vélo-Groupe Abadie) en Fernanda Yapura (Team Komugi-Grand Est). Nog voor de Alto de Barcina werd het duo alweer gegrepen.

Het peloton gaf in de openingsfase weinig ruimte aan vluchters – foto: Cor Vos

Vervolgens reed het peloton in een strak tempo naar boven, waardoor ook op de stroken bergop geen vlucht zich wist te vormen. Zo kwamen alle rensters gezamenlijk op de top en doken zij de afdaling in. Eenmaal weer op het vlakke was dan daar toch de eerste serieuze uitval van de dag. Dominika Włodarczyk van UAE Team ADQ besloot solo weg te rijden en pakte al snel een dikke minuut op het peloton.

Klassement aan zet 
Ook deze vlucht was geen lang leven beschoren, waardoor een viertal zich geroepen voelde voor het peloton uit te gaan rijden. Antri Christoforou (Roland), Valentina Basilico (Eneicat – CMTeam), Marta Romeu (Laboral Kutxa-Fundación Euskadi) en Miryam Nuñez (Primeau Vélo-Groupe Abadie) waren de volgende, die het aandurfde. Het viertal kreeg meer ruimte dan hun eenzame voorganger en fietste zo twee minuten bij elkaar.

Alto de Rosales - Spain - cycling - cyclisme - radsport - wielrennen - Jessenia Meneses (COL - Laboral Kutxa - Fundacion Euskadi) pictured during Villagonzalo Pedernales 2024 - 6th Edition - stage 2 Briviesca > Alto de Rosales (123km) - 17/05/2024 - Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2024

Geen vluchters aan de voet van de Alto de Rozales – foto: Cor Vos

De inspanningen bleken tevergeefs te zijn. Op een ruime dertig kilometer van de streep was het peloton weer tot op twintig seconden genaderd. De belangen van de punchers en de klimmers waren te groot, waardoor de beslissing pas zou vallen op de slotklim, de Alto de Rozales. Een samenwerking tussen Visma | Lease a Bike, SD Worx en UAE Team ADQ brachten de vier vluchters terug in het pak.

Alto de Rozales 
In deze laatste explosieve finale was het Demi Vollering, die over de beste benen beschikte. Op de lastige stroken van de Alto de Rozales wist de Nederlandse met een machtige versnelling de concurrentie te lossen. Zo kwam ze als eerste over de streep met achter zich Évita Muzic en Karlijn Swinkels in haar zog. Daarmee grijpt de Nederlands kampioene ook de leiderstrui in de Vuelta a Burgos.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.