Demi Vollering imponeert met dubbelslag op slotdag Ronde van het Baskenland
foto: Cor Vos
zondag 12 mei 2024 om 13:33

Demi Vollering imponeert met dubbelslag op slotdag Ronde van het Baskenland

Demi Vollering heeft haar topvorm uit de Vuelta voor vrouwen doorgetrokken met eindwinst in de Ronde van het Baskenland. De kopvrouw van SD Worx-Protime sloeg een dubbelslag in de slotrit rondom San Sebastián door alleen weg te rijden op de lastige beklimming van de Mendizorrotz. Ze kwam solo over de finish en nam de leiderstrui in de Women’s WorldTour-ronde over van ploeggenote Mischa Bredewold, die de eerste twee etappes won.

Na twee heuvelachtige ritten in de Ronde van het Baskenland voor vrouwen, die allebei gewonnen werden door Mischa Bredewold, was de slotrit een lastige etappe van 115 kilometer met start en finish in San Sebastián. Onderweg lagen twee stevige beklimmingen, met al vroeg de Jaizkibel (6,8 km aan 6,2%) en de Mendizorrotz (3,4 km aan 8,4%) op 30 kilometer van de finish. Na die klim wachtte nog een vlakke finale van ongeveer 20 kilometer.

Een vroege vlucht haalde de top van de Jaizkibel niet, maar daarna ontstond wel een serieuze kopgroep van elf rensters. Leidster Bredewold van SD Worx-Protime had met Blanka Vas een pion mee in de vlucht, terwijl ook Inge van der Heijden (Fenix-Deceuninck), Urska Zigart (Liv AlUla Jayco) en Amanda Spratt (Lidl-Trek) mee waren. De elf kregen meer dan twee minuten, maar in aanloop naar de Mendizorrotz liep dat verschil terug.

Thalita de Jong liet zich zien in de finale – foto: Cor Vos

Demi Vollering is een klasse apart
Het waren de favorieten die elkaar gingen bestrijden op die laatste klim van de dag. Niet verrassend was het dat Vuelta-winnares Demi Vollering de beste was op de steilste stroken van de Mendizorrotz. Juliette Labous ging nog in de tegenaanval, maar de Nederlandse kampioene was al gevlogen. De Franse klimster van dsm-firmenich PostNL zakte terug in een favorietengroep met onder meer Marlen Reusser, Niamh Fisher-Black, Evita Muzic, Pauliena Rooijakkers en Thalita de Jong.

Vollering begon met ruim 40 seconden voorsprong aan de vlakke finale richting San Sebastían en had meer dan anderhalve minuut op een groep met klassementsleidster Bredewold. De achtervolging draaide goed rond, maar Reusser en Fisher-Black zorgden voor genoeg afstopwerk waardoor Vollering zorgeloos naar de overwinning kon rijden. In de sprint om de tweede plaats moest een fotofinish er aan te pas komen tussen Thalita de Jong en Mischa Bredewold.

Demi Vollering soleert naar de rit- en eindzege – foto: Cor Vos

Maar het grote feest was toen al gevierd. Niet alleen de ritzege was voor Vollering, ook de eindwinst in de Ronde van het Baskenland – onderdeel van de UCI Women’s WorldTour – kwam op naam van de Nederlandse kampioene van SD Worx-Protime. Bredewold en Labous mochten mee het eindpodium op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.