Demi Vollering opent Ronde van Zwitserland met overwinning
Foto: Cor Vos
zaterdag 15 juni 2024 om 13:04

Demi Vollering opent Ronde van Zwitserland met overwinning

Demi Vollering heeft de openingsetappe in de Ronde van Zwitserland naar haar hand gezet. De Nederlandse kampioene kwam solo over de streep en is uiteraard ook de eerste leidster in het algemeen klassement.

De vierdaagse rittenkoers opende vanochtend met een aankomst bergop in Villars-sur-Ollon. Liefhebbers van de Zwitserse wielerkoersen zullen bij het horen van dit Alpendorp direct de link leggen met de Col de la Croix. Het is daarom niet gek dat het vrouwenpeloton vanuit de start direct vier kilometer aan klimwerk over deze col voorgeschreven kreeg. Na een afdaling en de beklimming van het eerste gedeelte van de Col de la Croix eindigde de openingsrit van slechts 58 kilometer op dezelfde plek als waar de rensters gestart waren.

Op die Col de la Croix probeerden de topfavorieten van SD Worx-Protime de wedstrijd meteen hard te maken. Het peloton werd daar alvast uitgedund en na zo’n zeven kilometer koers ging de thuisrijdster Elise Chabbey (Canyon//SRAM Racing) in de aanval. Even kreeg ze Kim Cadzow (EF Education-Cannondale) met zich mee, maar Chabbey zou nadien de rest van de etappe solo afwerken.

In de afzink nam Vollering zelf de leiding. Niet om hard door te trekken, maar juist met de bedoeling om veiligheid in te bouwen. Op die manier kon de dappere Chabbey haar voorsprong rustig uitbreiden tot een goede drie minuten. SD Worx-Protime stuurde wel de Luxemburgse Marie Schreiber in de tegenaanval, maar zij kwam niet dichter dan anderhalve minuut van Chabbey en zag vervolgens het nutteloze van haar inspanning in.

Chabbey pas gevat in het ultieme slot
Chabbey had op zeven kilometer van de aankomst nog altijd twee en een halve minuut voorsprong, maar moest – logischerwijs – op de slotbeklimming snel terrein toegeven. De Italiaanse Gaia Realini zag dat het een lastige zaak zou worden om Chabbey nog terug te nemen en opende de debatten in het peloton. Topfavoriete Demi Vollering (SD Worx-Protime) volgde gezwind, als enige van de hele bende.

De twee werkten goed samen en dichtten beetje bij beetje de kloof op Chabbey, die de laatste twee kilometer inging met 25 seconden voorgift. Pas in de slotkilometer ging de Zwitserse voor de bijl. Vollering schakelde een versnelling hoger en vlamde niet alleen Chabbey voorbij, maar ze wist Realini ook nog te lossen. De Nederlandse kampioene kwam zo met een mooie voorsprong over de streep.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.