Demi Vollering zet puntjes op de i in slotrit Vuelta a Burgos, Lucinda Brand tweede
foto: Cor Vos
zondag 19 mei 2024 om 15:52

Demi Vollering zet puntjes op de i in slotrit Vuelta a Burgos, Lucinda Brand tweede

Demi Vollering heeft de Vuelta a Burgos in stijl afgesloten. De renster van SD Worx, die al aan de leiding stond in het algemeen klassement, wist in de vierde en laatste etappe naar de zege te soleren. Daarmee verzekerde ze zich ook van de eindzege.

De vierde en laatste etappe van de Vuelta a Burgos ging van Peñaranda de Duero naar Canicosa de la Sierra. Het venijn zat hem in de staart, want in de finale lag de loeisteile Alto de Rozavientos (3,5 km aan 9,2%) op de rensters te wachten. Na de top was het nog 15,7 kilometer naar de streep. Voor de start had leidster Demi Vollering acht seconden voorsprong op haar naaste belaagster Évita Muzic.

Brand begint solo aan slotklim
In de openingsfase probeerden verschillende rensters er vanonder te muizen. Geen van hen wist echter een groot gat te slaan. Een vijftal met ook Sylvie Swinkels (Roland) leek even wat ruimte te krijgen, maar nog voor half koers zat ook hun avontuur erop. Ana Vitória Magalhães (Bepink – Bongioanni) was de volgende die het probeerde. De Braziliaans kampioene reed even alleen voorop, maar kreeg na een tijdje het gezelschap van Lucinda Brand. De Nederlandse ging vervolgens alleen op avontuur.

Brand begon met een voorsprong van een minuut op het peloton aan de Alto de Rozavientos. Op deze klim, waar het stevig regende, trok Demi Vollering vanuit het peloton ten strijde. De klassementsrenster ging op en over Brand en kwam met een ruime voorsprong over de top. Ze begon solo aan de natte afdaling, waar ze de technisch begaafde Brand nog wel voor moest zien te blijven.

foto: Cor Vos

Vollering wint de rit en het klassement
Eenmaal beneden, had Vollering nog altijd een groot gat, maar Brand gaf zich nog niet gewonnen. In de laatste, relatief vlakke kilometers bleef ze druk zetten. Vollering hield echter stand. Ze boekte zo haar tweede ritzege in deze Vuelta a Burgos en verzekerde zich ook van de eindzege.

Brand kwam als tweede over de streep, even later volgde Évita Muzic. Laatstgenoemde eindigde als tweede in het algemeen klassement. Karlijn Swinkels, die als vierde over de streep kwam in Canicosa de la Sierra, vervolledigde het podium. Shirin van Anrooij eindigde als zesde in de slotrit en werd vijfde in het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.