Denifl en Preidler vier jaar geschorst voor bloeddoping
Georg Preidler - foto: Cor Vos
donderdag 27 juni 2019 om 12:51

Denifl en Preidler vier jaar geschorst voor bloeddoping

Stefan Denifl (31) en Georg Preidler (29) zijn door de UCI voor vier jaar geschorst. Beide Oostenrijkse wielrenners hebben bekend aan bloeddoping te hebben gedaan bij dokter Schmidt, die een internationaal dopingnetwerk runde. Daarnaast raken Denifl en Preidler veel uitslagen kwijt.

Dopingschandaal dat in 2019 aan het licht kwam. De spil zou sportarts Mark Schmidt zijn. Diverse langlaufers werden betrapt in Seefeld (Oostenrijk). Schmidt werkte ook vanuit Erfurt (Duitsland).

Uit onderzoek van het Oostenrijks anti-doping agentschap ÖADR is Preidler schuldig bevonden aan bloeddoping in 2018. Hij wordt daarvoor voor vier jaar geschorst en raakt zijn resultaten tussen 1 februari 2018 en 5 maart 2019 kwijt. Daarbij zitten onder meer zijn Oostenrijkse titel tijdrijden en de ritwinst in de Ronde van Polen vorig jaar.

Denifl zat een langere periode aan de verboden middelen. Al zijn behaalde resultaten van 1 juni 2014 tot en met 5 maart 2019 zijn omgezet in een diskwalificatie. In die periode behaalde Denifl onder meer een etappezege in de Vuelta a España 2017.

Op papier loopt de schorsing af op 4 maart 2023. Beide renners kunnen nog in beroep gaan bij het CAS.

Contador en De Gendt ‘schuiven door’
Mochten Denifl en Preidler niet in hoger beroep gaan tegen deze straffen, dan kunnen onder meer Alberto Contador en Thomas De Gendt zeges bijschrijven. El Pistolero werd in de Vuelta 2017 tweede in de door Denifl gewonnen etappe op Los Muchachos. Delio Fernandez zou de eindwinst in de Ronde van Oostenrijk 2017 overnemen van Denifl en De Gendt werd in de Ronde van Zwitserland 2015 tweede in het bergklassement achter Denifl.

De winst van Preidler op het Oostenrijks kampioenschap tijdrijden 2018 schuift mogelijk door naar Matthias Brändle. De ritzege in de Ronde van Polen zou gaan naar Emanuel Buchmann.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.