Denise Betsema nog altijd op non-actief: “Zwaar, maar ik blijf trainen”

zondag 8 september 2019 om 11:30
Denise Betsema nog altijd op non-actief: “Zwaar, maar ik blijf trainen”

foto: Cor Vos

Het Europese veldritseizoen begint vandaag alweer met de Ethias Cross in Eeklo, maar Denise Betsema is er niet bij. De zegekoningin van vorig seizoen staat nog altijd op non-actief na een positieve test op anabole steroïden. “Maar ik blijf trainen, aangezien ik altijd heb gezegd dat ik weer zou terugkeren”, zo vertelt ze in gesprek met Sporza.

De 26-jarige Betsema was vorig seizoen dé revelatie in de vrouwencross. De Texelse was twaalf maanden geleden nog onbekend bij het grote publiek, maar ze groeide al snel uit tot een absolute wereldtopper. Ze won maar liefst vijftien wedstrijden, waaronder de wereldbekercross van Koksijde en de Superprestige-veldrit van Middelkerke.

Daarnaast werd Betsema derde op het EK in Tabor en vierde op het WK in Bogense. Begin april werd echter bekend dat de Nederlandse positief had getest na de wereldbekermanche van Hoogerheide, die werd verreden op 27 januari. In mei vertoonde ook de B-staal afwijkende waarden, wat kan wijzen op het gebruik van anabole steroïden.

Vraagtekens 
“Ik was positief op anabole steroïden, maar we weten niet welke stof er precies is gevonden. Ook de UCI weet het niet. Ik wil heel graag mijn onschuld bewijzen, maar ik heb zelfs geen idee wat ik genomen zou hebben”, aldus Betsema. “Was het een vervuild supplement of lag het aan mijn voeding?”, tast ze in het duister.

“We weten niet wat we zoeken. Het is enorm complex. Het gaat om lichaamseigen steroïden die afwijken van andere lichaamseigen steroïden. Ik weet niet wat de reden is, maar ik heb nooit bewust verboden middelen gebruikt.” De crosser heeft een dopingexpert in dienst genomen om de zaak te onderzoeken.

Denise Betsema was vorig seizoen nog de zegekoningin – foto: Cor Vos

“Ik voel me zo machteloos”
Een ding is wel zeker: Betsema zal voorlopig niet mogen crossen. “Ik voel me zo machteloos, maar ik wil desondanks sterker terugkomen dan ooit. Ik krijg achter de schermen wel veel steun van verschillende partijen, waaronder mijn ploeg (Pauwels Sauzen-Bingoal, red.). Al begrijp ik wel dat het team mij op non-actief heeft gezet.”

“Er zijn gelukkig twee partijen die mij financieel steunen, anders had ik al lang moeten opgeven. Het is onmogelijk om het onderzoek uit eigen zak te betalen”, zo vertelt Betsema, die het gewone leven ook weer heeft opgepakt. “Ik blijf ook gewoon moeder. Het gezinsleven gaat door.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair