Denise Betsema test positief op anabolen: “Ik ben absoluut onschuldig”

vrijdag 5 april 2019 om 18:12
Denise Betsema test positief op anabolen: “Ik ben absoluut onschuldig”

foto: Cor Vos

Denise Betsema is eind januari na de Wereldbeker-veldrit in Hoogerheide positief getest op anabole steroïden. Dat meldt de UCI. De veldrijdster van Texel is voorlopig geschorst. Ze was afgelopen seizoen de revelatie met een indrukwekkende reeks aan zeges.

Het gaat om een Adverse Analytical Finding, ook wel een analyse waaruit de aanwezigheid van verboden stoffen of middelen blijkt. Het aangetroffen middel komt van buiten het lichaam, meldt de UCI. De positieve test is afgenomen op 27 januari tijdens de Wereldbeker in Hoogerheide. Betsema, rijdend voor Marlux-Bingoal, eindigde die dag als zevende.

Onafhankelijk dopingorgaan CADF voerde de controle uit. Daar zijn dus verdachte sporen in aangetroffen. Betsema mag de B-staal aanvragen. Ze is tot nader order wel geschorst door de wielerunie.

Update 18.00 uur – “Ik ben absoluut onschuldig”

In een eerste reactie aan de NOS laat Betsema weten onschuldig te zijn. “Ik ben ontgoocheld, want ik ben absoluut onschuldig”, zegt ze. “Ik ga dit aanvechten en zal een contra-expertise aanvragen.”

Update 18.12 uur – Marlux-Bingoal plaatst Betsema op non-actief

Betsema’s werkgever Marlux-Bingoal reageerde al op de positieve dopingtest. De ploeg werd vandaag op de hoogte gesteld door de UCI. “Bij contacten tussen management en renster ontkende Denise Betsema intussen de feiten volledig. In afwachting van het resultaat van het B-staal en het verdere verloop van de UCI-procedure besliste het management om Betsema op non-actief te plaatsen”, meldde de ploeg in een perscommuniqué.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.