Denise Betsema trekt hoogvorm door met winst in Koksijde
Foto: Photopress.be
zondag 25 november 2018 om 14:23

Denise Betsema trekt hoogvorm door met winst in Koksijde

Denise Betsema is in topvorm. De 24-jarige Texelse van Marlux-Bingoal won na de Ambiancecross in Wachtebeke ook de wereldbekermanche van Koksijde. De Britse Nikki Brammeier eindigde als tweede, voor Europees kampioene Annemarie Worst.

In totaal stonden 65 vrouwen aan de start van de 50e editie van de Duinencross. Met wereldkampioene Sanne Cant, Europees kampioene Annemarie Worst, de terugkerende Marianne Vos, Denise Betsema en Alice Maria Arzuffi stonden er weer flink wat kleppers aan het vertrek. De vraag was wie er het beste door het zand van Koksijde zou klieven.

Vos met de beste start, maar valt terug
Marianne Vos had de cross duidelijk gemist, want de wereldbekerleidster schoot uit de startblokken. Ze nam een groot gedeelte van de openingsronde voor haar rekening, maar werd afgelost door de Britse Nikki Brammeier. Mede door het tempo van de Britse wisten vier renners zich na één ronde af te scheiden: Brammeier, Cant, Worst en Ceylin del Carmen Alvarado.

En waar was Vos? De Nederlandse maakte in korte tijd enkele foutjes, en leek zich hierbij te hebben bezeerd. Ze werd dan ook ingerekend door een achtervolgende groep, die op goed twintig seconden reed. Toch was het tempo vooraan niet moordend, want Betsema én Katie Compton wisten na goed twintig minuten aan te sluiten.

Betsema onder stoom 
Cant, Worst, Brammeier, Alvarado, Betsema én Compton: dit zestal begon aan de laatste twee rondes. Het gevaar bleek vooral van de opkomende Betsema te komen. De Texelse nam zonder pardon over, en zette de rest onder druk. Compton was de eerste die plooide, gevolgd door wereldkampioene Cant, die opnieuw niet haar beste dag had.

Brammeier, Alvarado en Worst wisten hun wagonnetje wél aan te haken. We leken dan ook een spannende strijd te krijgen om de zege, maar dat was buiten Betsema gerekend. De 24-jarige renster van Marlux-Bingoal trippelde door het zand, en wist met enkele versnellingen Worst en Brammeier op achterstand te zetten.

Vos blijft leidster ondanks baaldag
Betsema bleef in de finale foutloos, waardoor ze uitgebreid mocht zegevieren. Brammeier eindigde op beperkte achterstand als tweede, voor Europees kampioene Worst. Alvarado eindigde knap als vierde, terwijl Arzuffi een puike inhaalrace wist te bekronen met een vijfde stek.

Vos eindigde slechts als twaalfde, maar wist desondanks haar leiderspositie te behouden. De voorsprong op wereldkampioene Cant is wel geslonken tot slechts negen punten.

0

foto: Photopress.be

Wereldbeker veldrijden 2018-2019
Uitslag manche 5, vrouwen: flag-be Koksijde
1. flag-nl Denise Betsema (Marlux-Bingoal) in 45m53s
2. flag-gb Nikki Brammeier (Mudiita) op 8s
3. flag-nl Annemarie Worst (Steylaerts-777) op 11s
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Iko-Beobank) op 12s
5. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777) op 27s
6. flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal) op 29s
7. flag-be Sanne Cant (Corendon-Circus) op 30s
8. flag-be Ellen Van Loy (Telenet Fidea Lions) op 44s
9. flag-gb Evie Richards (Trek Factory Racing) z.t.
10. flag-nl Fleur Nagengast (Telenet Fidea Lions) op 1m03s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.