Klassement voor Gravel World Cup, Heupprothese voor De Clercq
foto: LaPresse
maandag 8 oktober 2018 om 16:55

Klassement voor Gravel World Cup, Heupprothese voor De Clercq

Wielerflits Kort In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over de discussie over onverharde stroken in wegwedstrijden en Bart De Clercq.

Tijd voor een klassement van de Gravel World Cup?

De discussie rondom wielerwedstrijden met onverharde passages is na Parijs-Tours weer opgelaaid. Twitter-account La Flamme Rouge heeft het idee geopperd om een internationale Gravel World Cup in het leven te roepen, waarin een tiental wedstrijden met onverharde, gravelstroken gebundeld wordt om de beste offroad-wielrenner te vinden. Daarbij worden koersen over kasseien niet meegenomen. Strade Bianche is de bekendste koers, maar ook de Nederlandse Slag om Norg behoort tot het lijstje.

Gravel World Cup 2018 (fictief)
27 januari – flag-nz Gravel and Tar (1.2)
3 februari – flag-it Strade Bianche (1.UWT)
11 maart – flag-pt Classica da Arrabida (1.2)
15 april – flag-fr Tro-Bro Léon (1.1)
22 april – flag-gb Rutland Melton Cycle Classic (1.2)
15 juni – flag-be Dwars door het Hageland (1.1)
2 augustus – flag-no Gylne Gutuer (1.2)
11 augustus – flag-nl Slag om Norg (1.1)
2 september – flag-be Antwerp Port Epic (1.1)
7 oktober – flag-fr Parijs-Tours (1.HC)


Derde operatie De Clercq om heupprothese te plaatsen

Bart De Clercq gaat voor het derde keer dit jaar onder het mes. Deze ingreep wordt gebruikt om een heupprothese te plaatsen, nadat twee eerdere operaties niet het gewenste effect hadden. “Helaas is op dit moment een vervanging van mijn heup de enige oplossing om te herstellen”, schrijft De Clercq op Twitter.

De Clercq staat dit jaar onder contract bij Wanty-Groupe Gobert, maar de ploeg van Hilaire Van der Schueren heeft geen plezier kunnen hebben van de klimmer. Hij brak op 1 januari namelijk zijn heup bij een valpartij op training. “De laatste maanden hebben we alles geprobeerd wat we konden om mijn heup te redden na een slechte val”, zegt De Clercq na twee operaties aan het gewricht. “Dit betekent een nieuwe ingreep volgende week. Ik zal mij terugvechten in het peloton!”

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2018 16:40
Was er geen Ndl renner die dit had (Goos?), maar daarom niet meer mocht koersen of zo? Zal vd prothese afhangen zeker...
  8 oktober 2018 22:22
  Mogelijkerwijs sprake van a-vasculaire heupnecrose. Dan is er niks meer te redden, komt vaak bij ouderen voor na heupbreuk.
8 oktober 2018 16:44
Goos mocht gewoon koersen met zijn "kunstheup" echter stond zijn ploeg niet achter het type "kunstheup" die hij liet plaatsen. Dit zorgde uiteindelijk voor een ontbinding van zijn contract.
8 oktober 2018 17:19
Die Ten Dam weer populair doen. Heb em nog nooit in deze koersen gezien overigens.
Verder zou Schaal Sels van een paar jaar geleden er ook bij kunnen en wellicht GW zonder kasseien ook.
  8 oktober 2018 18:34
  Ten Dam is al jaren fan van gravelstroken. Organiseerde tijdens het WK-weekend zelfs een driedaags wielerevenement voor enkele honderden bezoekers in de Eifel omtrent gravelfietsen; de LtD Gravel Raid
8 oktober 2018 17:29
@tvm 'Schaal Sels' van een paar jaar geleden staat erbij. Noemt nu de 'Antwerp Port Epic'
  8 oktober 2018 17:51
  Antwerp Port Epic. Dat moet een communicatieman zonder historisch besef verzonnen hebben. Zelfde met die andere naam voor Veenendaal-Veenenendaal en Hel van het Mergelland.
  8 oktober 2018 22:48
  Die naam Veenendaal Veenendaal werkte natuurlijk ook zo fantastisch voor de koers.
8 oktober 2018 17:45
Hup selectieve semi-off road koersen. Wie niet wil gaat maar naar Canada.
  8 oktober 2018 20:32
  Je vond veldrijden toch niks? Of was dat omdat de spoeling daar te dun was?
  8 oktober 2018 20:48
  Nee, niet alleen

  Veldrijden is een hartstikke leuke niche - niche maar als sport niet serieus te nemen vanwege het buitengewoon hoge inteelt gehalte, de gare 'dorpsspelen' -elementen zoals balkjes / loopheuveltjes, de te korte tijdsduur, het esthetisch lelijke blubberrondje (niks te zien qua omgeving), een gebrek aan mogelijkheden tot ploegenspel. Allemaal elementen waar MTB ook last van heeft.

  De meesten van de nieuwe en hervormde onverhard-klassiekers zijn gewoon wielerkoersen maar dan met flink wat 'uitdagingen', alleen het aantal eindlussen kan mijns inziens hier en daar (totaal) vervangen worden in ruil voor meer 'uniek' terrein.

  Ik rij zelf heel graag lange tochten over half-om-half onverhard (bos, schelpen, grind) van A naar B omdat je dan op plekken kan komen die normaal aan je neus voorbij gaan maar je zult me nooit op een vooropgezet MTB terrein elke week braaf mijn rondjes zien doen.

  Organiseer eens een MTB / Veldkoers van 75-100 km lang van A naar B en ik kijk.
  8 oktober 2018 22:58
  Dat heet dan toch Endurance in MTB-land. Zijn gewoon races hoor.
8 oktober 2018 23:13
Wordt dat ergens uitgezonden ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.