Deze twaalf Belgen gaan naar het WK Piste in Berlijn
foto: Cor Vos
dinsdag 18 februari 2020 om 14:23

Deze twaalf Belgen gaan naar het WK Piste in Berlijn

België trekt met twaalf renners naar de wereldkampioenschappen piste, die volgende week in de Duitse hoofdstad Berlijn worden gehouden. Kenny De Ketele, Jolien D’Hoore, Lotte Kopecky en Nicky Degrendele zijn de renners in de selectie die al eens een WK-titel veroverden.

Elf duursporters zijn opgenomen in de WK-selectie, waarin Kenny De Ketele en Annelies Dom de enige dertigers zijn. Acht renners zijn onder de 25 jaar, waarbij Katrijn De Clercq met haar achttien jaar de kroon spant. De Ketele is de meest succesvolle Belg met een wereldtitel op de Madison in 2012 (met Gijs Van Hoecke) nog vijf medailles. Vorig jaar reed hij in Pruszków naar brons aan de zijde van Robbe Ghys, met wie hij ook nu een koppel vormt. Ook rijdt De Ketele de puntenkoers.

Lindsay De Vylder, Rune Herregodts en Fabio Van den Bossche zijn de andere Belgische heren in Berlijn. Afgaande op de entry list die door de UCI is vrijgegeven, doet De Vylder het omnium en rijdt Herregodts de individuele achtervolging. Beide heren zijn op die disciplines ook de nationale kampioenen. Van den Bossche is aangemeld als eerste vervanger voor het omnium en voor de Madison.

Eerdergenoemde Annelies Dom en Katrijn De Clercq vormen samen met Shari Bossuyt, Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky de vrouwenachtervolgingsploeg. Daarnaast rijdt D’Hoore ook het omnium en de Madison samen met Lotte Kopecky, met wie zij drie jaar geleden in China al eens wereldkampioen werd. Kopecky rijdt ook de puntenkoers. Tot slot staat Gilke Croket aangemeld voor de scratch race.

flag-wc Ploegenachtervolging
Mannen: –
Vrouwen: Shari Bossuyt, Jolien D’Hoore, Annelies Dom en Lotte Kopecky (s/Katrijn De Clercq)

flag-wc Omnium
Mannen: Lindsay De Vylder (s/Fabio Van den Bossche)
Vrouwen: Jolien D’Hoore (s/Lotte Kopecky)

flag-wc Scratch
Mannen: –
Vrouwen: Gilke Croket

flag-wc Individuele achtervolging
Mannen: Rune Herregodts
Vrouwen: –

flag-wc Puntenkoers
Mannen: Kenny De Ketele (s/Robbe Ghys)
Vrouwen: Lotte Kopecky (s/Shari Bossuyt)

flag-wc Madison
Mannen: Kenny De Ketele en Robbe Ghys (s/Fabio Van den Bossche)
Vrouwen: Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky (s/Shari Bossuyt)


De twaalfde naam in de Belgische selectie is sprintster Nicky Degrendele. Ondanks haar nog jonge leeftijd (23 jaar), heeft ze al een wereldtitel achter haar naam staan. Nadat ze drie jaar geleden brons pakte op de Keirin tijdens het WK in China, volgde een jaar later goud op dit onderdeel tijdens het WK in Nederland. In Berlijn is de Keirin het enige onderdeel waarop Degrendele uitkomt.

flag-wc Keirin
Mannen: –
Vrouwen: Nicky Degrendele


Het WK baanwielrennen in Berlijn wordt gehouden van 26 februari tot en met 1 maart.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.