Stapsgewijze introductie junioren-vrouwen in de cross
foto: Cor Vos
vrijdag 1 februari 2019 om 21:32

Stapsgewijze introductie junioren-vrouwen in de cross

De UCI kondigde vandaag een aantal veranderingen aan in het veldrijden, die de komende jaren worden doorgevoerd. Zo gaan de wereldbekerwedstrijden voor elite-vrouwen langer duren en wordt de nieuwe categorie voor junioren-vrouwen breed geïmplementeerd. Ook onthulde de UCI dat de WK’s van 2022 en 2023 zijn toegekend aan de VS en Nederland.

“Met de introductie van een nieuwe categorie voor junioren-vrouwen in alle niveaus van onze kalender tussen nu en 2021-22, willen we het veldrijden blijven ontwikkelen”, lichtte UCI-voorzitter David Lappartient toe in het perscommuniqué, waarin de aankondigingen werden gedaan door de internationale wielerunie.

“Ook zijn we blij dat het WK terugkeert naar de Verenigde Staten in 2022, wat een bevestiging is van de internationale uitbreiding van de cross. Dit toont aan dat er een groeiende belangstelling is onder organisatoren voor een discipline, die veel mogelijkheden heeft om zich verder te ontwikkelen”, aldus Lappartient.

Dit verandert vanaf volgend seizoen

  • Wielerbonden krijgen de mogelijkheid een categorie voor junioren-vrouwen toevoegen aan hun nationale kampioenschappen. De rensters verdienen hetzelfde aantal UCI-punten als hun mannelijke tegenhangers.

Dit verandert vanaf het seizoen 2020-21

  • Het wordt mogelijk om wedstrijden voor junioren-vrouwen toe te voegen aan de internationale kalender van de UCI en de continentale kampioenschappen. Daarbij wordt hetzelfde aantal UCI-punten toegekend als bij koersen voor junioren-mannen.
  • Wereldbekerwedstrijden voor elite-vrouwen duren voortaan 50 minuten, net zolang als de koersen voor de beloften bij de mannen.

Dit verandert vanaf het seizoen 2021-22

  • Het wordt verplicht voor wedstrijden op de internationale kalender van de UCI en nationale kampioenschappen om ook een koers voor junioren-vrouwen te organiseren.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.