Ulissi stelt eindzege Slovenië veilig, Nizzolo pakt slotrit
foto: Cor Vos
zondag 23 juni 2019 om 15:07

Ulissi stelt eindzege Slovenië veilig, Nizzolo pakt slotrit

Diego Ulissi heeft in de slotetappe van de Ronde van Slovenië de eindzege veiliggesteld. In de derde etappe had de Italiaan de leiderstrui veroverd en hij wist die in de twee laatste ritten met succes te verdedigen. Het laatste dagsucces ging naar Giacomo Nizzolo.

De 167,5 kilometer lange slotetappe was niet zo lastig als de voorgaande ritten, maar op de route tussen Trebnje en Novo Mesto lagen nog wel twee beklimmingen: die naar Brezje en Vahta. Aardig lange beklimmingen, maar verre van steil. Na Vahta was het bovendien nog bijna dertig kilometer tot de meet. Met nog 7,4 kilometer te gaan passeerden de renners voor de eerste maal de finish, waarna nog een lokale ronde restte. Kon Diego Ulissi de eindzege heelhuids thuisbrengen?

De slotrit ging van start zonder Pascal Ackermann. De Duitse sprinter was ziek geworden en liet de rit naar Novo Mesto aan zich voorbijgaan. Vier renners vormden in het eerste koersuur de vroege vlucht met Žiga Horvat, Przemysław Kasperkiewicz, Umberto Marengo en Charles Planet. Hun maximale voorsprong bedroeg ruim vier minuten. Marengo liet zich al voortijdig terugzakken in het peloton, waardoor de koplopers verder moesten met drie renners.

Klim naar Vahta dunt peloton uit
Hun voorsprong liep echter ook rap terug onder meer door de klim naar Brezje, waardoor ze op 56 kilometer van de streep weer werden ingerekend. In aanloop naar de klim naar Vahta ontstond echter een nieuwe kopgroep. Benjamin Hill, Gašper Katrašnik, vroege vluchter Marengo en Domen Novak sloegen de handen ineen en begonnen met 0:30 voorsprong aan de klim. Hill en Katrašnik waaiden spoedig weer terug en op de klim werden ook de andere twee ingerekend.

foto: Cor Vos

Op de klim naar Vahta dunde het peloton stevig uit, waardoor amper twintig renners aan de finale begonnen. Enkele rappe mannen hadden de boot niet gemist en dus moest een sprint uitwijzen wie het laatste dagsucces zou pakken. Giacomo Nizzolo drukte zijn wiel als eerste over de streep. Luka Mezgec en Shane Archbold maakten de top-3 compleet. Ook Diego Ulissi kwam in de voorste groep over de streep en stelde zo zijn eindzege veilig.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.