Diether Sweeck: “Ik wil me blijven tonen in tv-crossen”

Diether Sweeck: “Ik wil me blijven tonen in tv-crossen”

foto: Cor Vos

woensdag 11 december 2019 om 14:00
Interview

Laurens is de bekendste van de drie Sweeck-broers, maar ook zijn tweelingbroer Diether en andere broer Hendrik zijn meer dan behoorlijke crossers. Vooral Diether is aan een sterke periode bezig, met eind november nog winst in een manche van de Toi Toi Cup in Tsjechië. “Daar winnen is zeker leuk, maar dicht eindigen in Belgische tv-crossen doet minstens evenveel deugd”, zegt hij.

Je lijkt aan een goede winter bezig. Hoe kijk jij terug op de eerste helft van het seizoen?
“Ik was goed begonnen. Ik ben een weekje vroeger dan de meesten naar Amerika afgereisd om er twee crossen mee te pikken en werd meteen twee keer tweede. Ook de eerste wereldbekermanche ging goed. Daarna kwam ik in de cross van Waterloo ten val. Ik viel met mijn knie op een tandwiel. De weken daarna verliepen dus heel wat minder, maar dat was niet omdat het conditioneel niet goed zat. Wel omdat die knie bleef opspelen.”

“Nu gaat het weer super en kan ik mooie uitslagen rijden. Het doet deugd om in tv-crossen zoals Essen zo dicht vooraan te kunnen eindigen. Het is al iets als je dat een keer kunt, maar het lukte me dit seizoen nu toch al een paar keer. Zowel in Essen, Niel als Wachtebeke eindigde ik in de top vijf.”

Je bent einde contract. Hoop je te kunnen blijven bij Pauwels Sauzen-Bingoal?
“Dat hoop ik zeker. Ik voel me goed bij de ploeg en ik krijg er veel vertrouwen. Ik hoop de rest van het seizoen mooie resultaten te kunnen voorleggen zodat ik een contractverlenging kan afdwingen.”

Waarom maak je dikwijls verre verplaatsingen?
“Dat gaat vooral om de nodige UCI-punten die je startpositie bepalen. In een cross als Essen scheelt het toch als je op de tweede rij kan staan bij de start dan wanneer je op de derde of vierde rij staat. Een podium behalen in een buitenlandse cross levert je een mooi aantal punten op, waardoor je gestaag opschuift in die UCI-ranking.”

“Er zijn een aantal Belgische crossers die het zo moeten doen. Vincent Baestaens, Wietse Bosmans en Thijs Aerts bijvoorbeeld rijden ook vaak in het buitenland op zoek naar UCI-punten. Jim Aernouts heeft zo in oktober nog twee keer gewonnen in Slowakije.”

Waar droom je nog van in je verdere carrière?
“In mijn wildste dromen win ik wel een keertje een trui, maar ik besef dat dat ongelooflijk moeilijk wordt. Een iets realistischere droom is regelmaat brengen in mijn prestaties in de grotere crossen. Misschien kan ik zo een vaste waarde worden in de top 10. Vooral in de Wereldbeker hoop ik dit seizoen nog op een uitschieter.”

Zou je kunnen verrassen op het BK?
“Aan winnen durf ik niet te denken, maar ik voel me in elk geval goed, dus een mooie notering zit er zeker in. Antwerpen is ook een parcours dat me moet liggen. Op een goede dag kan ik er absoluut iets laten zien. Met een top 5-notering daar zou ik al tevreden zijn, en een podium zou helemaal geweldig zijn.”

Jij bent niet op stage?
“Nee, ik heb er bewust voor gekozen om maar een week stage in te lassen. Deze week ben ik thuis, vorige week zat ik op Mallorca samen met een aantal jongens van Pauwels Sauzen-Bingoal. We waren met een mooi groepje om daar stevig te trainen.”

Hoe ziet je programma er de komende weken nog uit?
“Zaterdag rijd ik nog een manche van de Toi Toi Cup in het Tsjechische Uničov. Dat is meteen mijn laatste ‘exotische’ cross deze winter. Daarna volg ik het Belgische programma. In de drukke kerstperiode staan vooral Loenhout en Bredene met rood aangestipt in mijn kalender. In de resterende wedstrijden voor de Wereldbeker wil ik ook nog goed presteren. Zoals gezegd wil ik daar nog eens een uitschieter laten optekenen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair