Dimension Data oppermachtig in Yorkshire; Fraile gunt Pauwels rit- en eindzege
foto: Sirotti (archief)
zondag 30 april 2017 om 18:40

Dimension Data oppermachtig in Yorkshire; Fraile gunt Pauwels rit- en eindzege

Serge Pauwels heeft de slotrit van de Tour de Yorkshire gewonnen. De Belg van Dimension Data ontsnapte in de slotfase van de etappe uit een uitgedund peloton en kreeg in de slotkilometer bijval van zijn sterke ploegmaat Omar Fraile. De Spanjaard gunde vervolgens de zege aan Pauwels, voor wie het zijn eerste officiële zege in zijn carrière is. Hij pakt ook meteen de eindzege.

Lammertink en Weening in de kopgroep
Steven Lammertink (LottoNL-Jumbo) en Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) wisten een plek te bemachtigen in de kopgroep van de dag. Zij zaten daar samen met Mathew Hayman, Gatis Smukulis, Jonathan McEvoy, Peter Williams en Dexter Gardias. Het zevental kreeg ruim vier minuten voorsprong.

De van een blessure teruggekeerde Weening pakte op de eerste vier bergjes zoveel punten, dat hij ploegmaat Etienne van Empel uit de roze bergtrui reed. Overigens reed Van Empel de etappe niet uit, hij had last van buikkramp. Achter de kopgroep leidden Direct Energie, Dimension Data en Sky het peloton. Op 25 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een lelijke crash van Nacer Bouhanni. De Fransman bleef op de grond liggen na zijn val.

Pauwels ontsnapt
Op twintig kilometer van het einde was de vlucht van de dag klaar. Een sterk uitgedund peloton rekende de koplopers in. Het resulteerde in een ware slijtageslag door de snelle opeenvolging van de Britse heuveltjes. Dimension Data probeerde in de persoon van Jacques Janse van Rensburg weg te springen, maar Aqua Blue Sport reed het gat dicht. Serge Pauwels was de volgende die het probeerde. De Belg kreeg op 11 kilometer van de meet ruimte. BMC en Aqua Blue achtervolgden, maar kwamen niet dichterbij Pauwels, die op de muurtjes zijn voorsprong zelfs vergrootte.

Met een voorgift van dertig seconden ging Pauwels de laatste zeven kilometer in. Een achttal – met daarbij Maurits Lammertink en Lennard Hofstede – probeerde de oversteek te maken. Om de dominantie van Dimension Data te onderstrepen, was het Omar Fraile die onder de boog de aansluiting vond met zijn ploegmaat. In de laatste meters liet Fraile zijn ploegmaat voor het eerst in zijn loopbaan winnen.

Twee Nederlanders in top tien
Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin) was op de zesde plaats de beste Nederlander, Lennard Hofstede (Sunweb) eindigde als negende. Pieter Weening had ook wat te vieren. De ervaren renner van Roompot-Nederlandse Loterij won het bergklassement.

https://twitter.com/TeamDiData/status/858723478983331840

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
30 april 2017 22:23
Opsteker voor zowel Pauwels als Team Dimension Data. Want zoals sommigen al aangaven, ze hinken een beetje achterop...
30 april 2017 22:53
Werd even misselijk bij het zien van de val van Bouhanni (hoe gaat het met hem?), maar daarna een SCHITTERENDE koers (met waardeloos Engels commentaar) gezien.

Lof voor Fraile!

En wat was die Hofstede goed, zeker met dat gewicht. Prachtig! Maak er maar WT van. :-)
30 april 2017 23:12
Bouhanni is volgens de website van zijn ploeg pas in de ziekenwagen weer bij kennis gekomen. Eerste berichten zijn echter goed.
30 april 2017 23:14
Kruijswijk DNF (did not finish...).
30 april 2017 23:24
@Dick: DNS, dat is niet hetzelfde.
30 april 2017 23:28
@Turtlehead Je hebt gelijk, maar al met al toch weinig duidelijkheid over zijn huidige vorm.
30 april 2017 23:39
@Dick H. Kruijswijk zegt zelf dat zijn vorm prima is....
1 mei 2017 00:29
Mag best een update bij het stuk mbt Bouhanni. Het vethaal over zijn val wordt nu eigenlijk niet afgemaakt in het artikel.

On: mooi voor DD en Pauwels maar ook zeker goede koers voor Maurits Lammertink en Lennart Hofstede. Zit zeker toekomst in beide!
1 mei 2017 06:18
Leuk voor de, een goed voor lammertink. Die kan het wel gebruiken na de klassiekers

Om te reageren moet je ingelogd zijn.