Dimitri Reinderman wint Giro-spel in WielerFlits Ploegleider: “Ik had één grote misser”
foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2024 om 11:00

Dimitri Reinderman wint Giro-spel in WielerFlits Ploegleider: “Ik had één grote misser”

Naast Tadej Pogacar leverde de Giro d’Italia nog een winnaar op. Dimitri Reinderman wist het Giro-spel in WielerFlits Ploegleider te winnen. De 51-jarige winnaar uit Amsterdam selecteerde maar liefst zes klassementsrenners die hem veel punten opleverden, maar het geheim achter de overwinning heeft hij naar eigen zeggen vooral te danken aan ‘geluk wat betreft uitvallers’.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De 51-jarige Reinderman gaat door het leven als schaakprof. Volgens de voormalig Nederlands kampioen is dat een combinatie van drie beroepen. “Naast het spelen – over anderhalve maand doe ik mee aan het Nederlands kampioenschap – ben ik ook actief als trainer/coach en ben ik journalist voor onder andere schaaksite.nl.” Toch ligt de focus van Reinderman niet enkel op de denksport.

Bekijk het team van Reinderman in onderstaand bericht

Naast een passie voor schaken is Reinderman namelijk al sinds zijn achtste wielerliefhebber. Zijn liefde voor wielrennen zorgt ervoor dat hij aan veel verschillende spellen meespeelt. “Ooit won ik een racefiets bij het Tourspel van het AD”, weet de schaker te vertellen. Maar ook in het WielerFlits Ploegleider-spel timmert Reinderman al even aan de weg. “Ik speel al meer dan tien jaar mee, en tegenwoordig ook in de WielerFlits Poule natuurlijk!” De eerste plaats tijdens de Giro d’Italia kwam niet helemaal als een verrassing voor de wielerkenner. Reinderman werd dit voorjaar namelijk al knap 46e tijdens het Klassiekerspel.

Valentin Paret-Peintre bleek een goedkope voltreffer te zijn – foto: Cor Vos

Het geheim achter het succes van de winnaar bestaat onder andere uit een goede voorbereiding. “Ik besteed veel tijd aan de voorbereiding. Ik lees veel interviews, voorbeschouwingen en ga alle websites van deelnemende teams langs. Toch heb ik de definitieve versie van mijn team pas de avond voor de start van de Giro d’Italia gemaakt”, aldus de ploegleider van En Danseuse. “Voorafgaand aan de Giro heb ik geen schema gemaakt over wie ik wanneer wilde wisselen, want renners kunnen uitvallen of uit vorm zijn. Wel had ik voor mezelf een overzicht van de verschillende type etappes gemaakt. Dus wanneer er een sprint-, klassement- of vluchtersrit op het programma stond”, laat de winnaar uit Amsterdam weten.

Naast een goede voorbereiding heb je volgens Reinderman ook geluk nodig om het Ploegleider-spel te winnen. “Geen uitvallers onder mijn klassementsmannen hebben, was een grote reden achter de winst,” geeft hij aan. “Mijn team was verder helemaal niet zo bijzonder. Ik heb gekozen voor veel voor de hand liggende renners.” Zo selecteerde de schaakjournalist uit de uiteindelijke top tien van het algemeen klassement maar liefst zes renners, waaronder het voltallige podium. Daarnaast maakten Antonio Tiberi (vijfde), Thymen Arensman (zesde) en Einer Rubio (zevende) deel uit van zijn team.

Reinderman had het voltallige eindpodium in zijn selectie – foto: Cor Vos

Met relatief veel sprintkansen en een sprintersveld om je vingers bij af te likken, viel het de WielerFlits redactie op dat Reinderman relatief weinig budget in topsprinters heeft gestoken. Toch had dit volgens de winnaar van het Giro-spel nog minder mogen zijn: “Ik had vier sprinters, maar dat hadden er juist best wat minder kunnen zijn. Danny van Poppel en Laurence Pithie hebben me bijvoorbeeld weinig punten opgeleverd.” Van de grootste sprintkanonnen selecteerde Reinderman met Jonathan Milan de juiste man. “Hij was de grote favoriet voor de puntentrui en daarom een logische keuze, Alberto Dainese was met twee punten een koopje.”

Maar ook de winnaar van het Giro-spel maakt wel eens mindere keuzes. “Dat ik Jonathan Narvaez niet heb geselecteerd, is misschien wel de grootste misser geweest. Ik had Giulio Pellizzari dan weer wel geselecteerd, maar hij zat tijdens zijn zesde en tweede plekken op de bank. Hij leverde dus geen punten op.” Toch selecteerde Reinderman met Valentin Paret-Peintre ook een goedkope voltreffer. “Hij zei in een interview voorafgaand aan de Giro dat je hem absoluut voor je pooltje moest nemen en ik had veel vertrouwen in hem. Terecht dus. Gelukkig stelde ik hem op de juiste momenten op”, laat de winnende ploegleider weten.

Het niet selecteren van Jonathan Narvaez was een grote misser – foto: Cor Vos


Tour de France-spel: doe je opnieuw mee?
In aanloop naar het Tour de France-spel is er slechts één renner zeker van een selectie in het team van Reinderman. “Ik zal ongetwijfeld Pogacar weer selecteren aankomende zomer. Verder wacht ik af hoe de renners geprijsd zijn. Ik heb dus nog geen andere specifieke renners op het oog. En als ik hier wel een potentieel pareltje noem, dan gaat de prijs vast omhoog”, lacht hij. Als tip voor andere ploegleiders geeft de wielerkenner uit Amsterdam aan goed de spelregels door te nemen. “Lees goed de spelregels! Er zijn renners die in het ene spel nauwelijks wat opleveren en in het andere spel goed scoren”, sluit hij af.

Je kunt je nu al inschrijven voor het Tour de France-spel van WielerFlits Ploegleider!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.