Directeur World Cycling Centre ontslagen na beschuldigingen van machtsmisbruik

dinsdag 5 november 2019 om 10:24
Directeur World Cycling Centre ontslagen na beschuldigingen van machtsmisbruik

foto: Cor Vos

Frédéric Magné is door de Internationale Wielerunie ontslagen als directeur van het World Cycling Centre. Persbureau AFP meldt dat er sprake is van een vertrouwensbreuk nadat de zevenvoudig wereldkampioen op de baan wordt beschuldigd van machtsmisbruik.

“Op basis van de informatie die we hebben ontvangen heeft de UCI niet langer vertrouwen in Magné”, zegt een woordvoerder van de wielerbond. Magné, die twee weken geleden al uit zijn functie is gezet, was tien jaar hoofd van het World Cycling Centre en in die periode heeft hij zich volgens AFP flink misdragen.

Volgens een getuige – een ex-werknemer – gebruikte de 50-jarige Fransman een vorm van terreur om medewerkers onder druk te zetten. Daarnaast wordt gesproken over agressief en manipulatief gedrag, systematisch pestgedrag en bedreigingen.

Verder wordt gewag gemaakt dat hij Afrikaanse atleten naar huis heeft gestuurd nadat een renner uit Eritrea het World Cycling Centre had verlaten. Tevens zou hij geen rekening hebben gehouden met de eetgewoonten van Moslims. Ook zou Magné renners die onder zijn hoede hebben gestaan hebben gedwongen hebben om zijn fietsen en auto schoon te maken, het gras te maaien en zijn kinderen naar school te brengen.

Mathieu Blanc, advocaat van Magné, ontkent de aantijgingen. Hij noemt de beschuldigingen een poging om de reputatie van zijn cliënt te beschadigen.

In zijn wielercarrière werd Magné maar liefst zeven keer wereldkampioen. Hij veroverde drie mondiale titels op de keirin en viermaal won hij goud op de tandemsprint.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.