Dirk Demol: “Natuurlijk is Froome te pakken”
Foto: Sirotti
dinsdag 26 juli 2016 om 09:32

Dirk Demol: “Natuurlijk is Froome te pakken”

Dirk Demol, ploegleider van Trek-Segafredo, gelooft niet dat Chris Froome onverslaanbaar is. “Natuurlijk is Froome te pakken”, stelt hij tegenover Het Nieuwsblad. “Haal hem weg bij Sky en ik ben helemaal niet zeker dat hij de Tour wint.”

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
“Het probleem is dat hij Sky nooit zal verlaten”, vervolgt Demol. “Hij weet hoe goed hij zit. Ook die andere renners zullen het team niet snel verlaten. Zij worden gescreend op hun loyaliteit. Dat zie je bijvoorbeeld niet bij Movistar. Zo’n Valverde zal altijd wel iets overhouden voor zichzelf, anders word je geen zesde in de Tour. Stel dat Alberto Contador volgend seizoen bij ons rijdt en we kunnen daar Mollema en bijvoorbeeld Pantano naast zetten, plus nog wat mannen die Alberto meebrengt, dan krijg je een ander verhaal. Alberto zou zeker aanvallen, dat is zijn temperament.”

De kans lijkt groot dat Demol volgend jaar inderdaad ploegleider wordt van Contador. Dat liet Steven de Jongh zondag doorschemeren.

RIDE Magazine
38 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2016 09:36
Hij heeft natuurlijk gelijk.
Had Tinkoff een minder team dan Sky? Nee....
Alleen mannen als Kreuziger en Majka die rijden gewoon voor hun eigen kansen. Die zijn niet meer loyaal. Dat was Majka vorig jaar al niet. De enige die ik had zien knechten was Sagan geweest, moet je nagaan....
Over Valverde heeft hij ook gelijk. Maar ja, waarom zou Valverde knechten voor iemand die toch niet aanvalt.
26 juli 2016 09:42
Bullshit...al die andere 'kopmannen' profiteren even goed van de Sky tram tot het man tegen man is...Froome heeft ze op alle terreinen verslagen...
26 juli 2016 09:48
Idd Polleke, het is niet dat de Sky trein verschillende keren waaiers heeft getrokken en zo Froome in een goeie positie naar de finale gebracht. Nee, ze hebben enkel elke rit een (erg hoog) tempo gereden waarbij de andere favorieten gewoon mee in het wiel zaten. Demarreren konden ze niet meer, maar goed, dan moesten ze maar maken dat ze niet met achterstand aan de bergritten begonnen he. In elk ander team had Froome deze Tour ook wel gewonnen denk ik.
26 juli 2016 09:48
Trek wordt wel een mooi team zo, je zag dat Mollema al veel aanvallender reed. Volgend jaar met Contador, Pantano en de Jongh er bij kunnen ze in ieder geval koers maken!
26 juli 2016 09:52
Tjah, of je nu zoveel bent met die knechten als tegenstander van Froome weet ik niet. Dat hebben we deze Tour ook gezien bij Astana. Ze nemen over van Sky, die zetten zich in het wiel, verliezen er max 2 waarna ze het weer overnemen als Astana leeg is. En dat team dat Contador krijgt reken ik niet als beter dan Astana. En zelfs als Froome niet bij Sky zou rijden heeft hij nog altijd het wapen van de tijdrit waar hij minuten pakt op de rest.
26 juli 2016 09:59
@ Polleke, dat ben ik niet met jou eens. Het grote verschil zag je in de etappe dat Mollema op zijn plaat ging en zn 2e plek verloor. Hij viel qua eenvoudig terugkomen op een lastige plek, omdat hij alleen zat verloor hij minuten. Froome gaat iets later op zijn plaat, 1 sec later rijdt hij verder op de fiets van n teamgenoot die ongeveer even groot is. Dat zijn echt bepalende zaken.
Wanneer Froome op de plek van Mollema was gevallen, en hij had ook alleen gezeten had hij die dag ook minuten verloren.
Vorig jaar was het verschil nog duidelijker, wanneer hij in de etappe naar Alpe d'huez Poels en dacht ik Porte niet bij zich had gehad, had hij min 2 min extra verloren en had Quintana de tour gewonnen. Begrijp mij niet verkeerd, Froome is duidelijk een klasse beter dan Mollema, maar als hij in de situatie had gezeten als Dumoulin in Vuelte 2015, Kruijswijk in Giro 2016 en Mollema tour 2016 had hij de tour zeker niet 3x gewonnen. Misschien wel geen een keer.
26 juli 2016 10:00
In theorie is het heel simpel. Froome pakt zijn voorsprong normaliter in de tijdrit en verdedigd die voorsprong door in de bergen op 98% omhoog te rijden. Het tempo van op 98% omhoog rijden kan door circa 10 renners gevolgd worden, dát zijn de concurrenten van Froome. Wanneer je op 98% omhoog rijdt, kan je niet vol in de wind aanvallen en neutraliseer je de aanvallen door in een strak tempo omhoog te rijden.

Hoe is die hegemonie te doorbreken (buiten valpartijen, pech)?
1. Er komt iemand die ook op 98% kan klimmen, maar sterker is in het tijdrijden dan Froome.
2. Het parcours wordt uitdagender (vlakke rit langs de kust, kasseien, soort Amstel etappe vol heuveltjes draaien en weer vol optrekken, ploegentijdrit over kasseien, etc.) Je moet de ploegen dwingen om meer verschillende typen renners op te stellen, waardoor het meer een man tot man gevecht wordt.
26 juli 2016 10:05
On topic, ik denk dat Dirk zich vergist, wanneer Froome heel blijft, en een dergelijk team om zich heen heeft gaat niemand Froome kloppen op dit moment. Bergop is hij niet te isoleren met zijn team, en in de tijdrit gaat Contador het niet doen.
Je kan zelf ook een sterk team hebben, maar ga je er als nog af in de tijdrit. Porte zijn team was deze tour prima, dat zag je in het laatste weekend rond zijn valpartij, voldoende mensen om hem terug te brengen. Maar hij verliest gewoon dik tijd in de tijdrit, nog los van de 2 min door een lekke band. Dat had Froome ook kunnen gebeuren.
26 juli 2016 10:09
@Polleke en ShutUp,
Froome is wel nerveus aangelegd. Het maakt zeker wel een verschil of je op cruciale moment nog 4 man om je hebt of niemand.

Neem als voorbeeldje die rit over de Grand Colombier. Toen Bardet daar aanviel werd hij rustig weer terug naar binnen gehengeld door de Poels en verder viel niemand aan. Had Froome daar alleen gezeten dan was de kans groot dat hij meer aanvallen te verduren had gekregen.

Verder heb je niet alleen bergop maar ook op het vlakke. Daar is hij ook constant omringt en uit de wind en problemen gehouden. Dat kan een hoop kracht schelen. Zo zou ik er niet van staan te kijken dat 1 van de redenen dat Mollema zo goed was op de Ventoux te maken had met hoe goed hij door zijn team door die 1,5 waaieretappe is geloodst (en hoe relaxed hij daar zelf onder is gebleven). Een Quintana bijvoorbeeld heeft daar veel meer energie verspeeld.
26 juli 2016 10:12
Een tour met meer kasseien, minder tijdrit kilometers en concurrenten met een beter plan en Froome krijgt het al snel lastig hoor.
26 juli 2016 10:14
@orakel

Volgens mij was sky prima ingesteld op zulke etappes met deze ploeg. Ik kan in ieder geval geen soort etappe bedenken waarvoor ze geen renners hadden.
26 juli 2016 10:16
Overigens hoop ik wel dat Mollema voor eigen kans mag gaan rijden in de tour/vuelta en niet voor bertje hoeft te gaan rijden. Voor n Kelderman zou dat goed zijn, Mollema wordt daar niet zo veel beter van denk ik. En ik denk ook dat hij gewoon mee kan doen voor de winst in een andere grote ronde wanneer hij een goed team mee krijgt.
26 juli 2016 10:19
WE zullen zien, maar ik denk dat Sky gewoon te sterk is. Nu halen ze Rosa van Astana er nog bij en wie weet nog meer goede renners. Zet Froome bv. eens neer bij Cofidis en dan wint hij de tour echt niet.
26 juli 2016 10:33
Mollema moet dus knechten voor Alberto, dat wordt ook hier tussen de regels duidelijk..
26 juli 2016 10:58
Ik kan moeilijk geloven dat Mollema knecht word. Ze zullen strijden met 2 kopmannen zoals bij BMC. Het probleem is dat Froome nu in alles goed is : kasseien, afdaling, klimmen, tijdrijden. zo kan hij nog 2 of 3 keer de tour winnen. Hij lijkt wel een Merckx.
26 juli 2016 11:03
Het lijkt me ook wel logisch dat Mollema moet knechten voor Alberto, niet?
Laat Mollema gewoon lekker voor een klassement in de Giro gaan en Contador bijstaan in de Tour.
Een combinatie Giro-Vuelta lijkt me ook interessant voor Mollema in 2017, maar ik denk dat Contador Mollema erbij wil hebben in de Tour.
26 juli 2016 11:03
Maar wint Quintana of Contador wel de tour in een minder team? Niemand wint de tour als hij in een slechte ploeg rijdt. Om een tour te winnen heb je een goeie ploeg nodig. Froome had dat, Quintana niet. Movistar viel heel erg tegen deze tour, daar kan Sky niks aan doen.
26 juli 2016 11:19
Sky had met Astana de laatste dagen zelfs 10 knechten die voor ze reden... Zou Brailsford het Zwitserse rekeningnummer van Vinokourov al hebben gekregen?
26 juli 2016 11:32
Meer etappes met alleen een slotklim ipv 6,7 loeizware etappes met 5 bergen erin.
26 juli 2016 11:41
Kortere etappes, kleinere ploegen, gevarieerder parcours, het zal allemaal wel wat verschil maken, maar wat mij betreft zolang er één ploeg is met 5 'knechten' die zelf allemaal top tien kunnen rijden met één onbetwiste kopman in de kracht van zijn leven die zich bovendien volledig kan / moet focussen op de Tour zal het lastig worden daarvan te winnen. Kijk maar naar Amstrong c.s.
26 juli 2016 11:47
Als froome op 98 procent reed bij wijze, al lijk me dat erg hoog, dan reed poels op 85. Ben benieuwd als poels voluit in de tijdrit was gegaan( heerlijk 3 kwartier buffelen) of ie hem al niet van de troon had kunnen stoten. Loyaliteit is onontbeerlijk, poels die zn kopman als een gewond dier over de streep sleurt waar Bauke de voorlaatste dag zijn hele team in de kou wilde laten staan, met zo'n instelling ben je het niet waard om kopman te zijn.
26 juli 2016 12:15
Ik denk dat als je de vermogens meters verbied, het heel anders gaat lopen. Dan moeten ze meer op gevoel koersen. En ik denk dat Froome het dan wel lastiger gaat krijgen tegen renners die echt op gevoel met hun krachten om kunnen gaan
26 juli 2016 12:25
De enige die ik het in de toekomst zie doen is hopelijk Tom Dumoulin. Weergaloze tijdrit die beter is dan Froome en in de bergen dan inderdaad aanklampen, oefenen op tempoversnellingen.
26 juli 2016 12:37
Door zijn ondersteuning hoeft Froome geen kopwerk te doen, en dan is het makkelijk controleren. moet hij de halve eindklim zelf controleren dan is het een heel ander verhaal en weet ik niet of hij zo 1-2-3 wint. Tuurlijk blijft hij een hoofdgegadigde. Quintana gaat froome niet verslaan want die wacht teveel af. Eerder contador, Aru, Nibali, Bardet dat soort mannen. Als het een geleidelijke tour is dan kan een Dumoulin idd ook nog wel wat. Maar een wezenlijk verschil is gewoon dat je froome amper kan isoleren voor een man tegen man gevecht en dus ga je dan krachten verspelen tegen een knecht ipv tegen froome zelf.
26 juli 2016 12:43
@sepiroth

Als je zoals Froome ook gewoon de sterkste bergop bent dan kun je ook gewoon zelf gaan, die knechten die tempo rijden zijn een extra luxe.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.