Dit gebeurde er in de wielerwereld op 13 juli
maandag 13 juli 2020 om 18:00

Dit gebeurde er in de wielerwereld op 13 juli

Een periode zonder wielerwedstrijden geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We duiken in het archief van onze huisfotograaf Cor Vos en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 13 juli?

1980: Zoetemelk valt, maar blijft in het geel

Van der Velde en Zoetemelk vlak voor de val – foto: Cor Vos

Bernard Hinault viel met de gele trui om de schouders uit tijdens de Tour de France van 1980, waarna Joop Zoetemelk op weg leek te zijn naar de zege. Twaalf jaar na de zege van Jan Janssen leek Nederland weer de Tour de France te winnen. Maar in de dertiende etappe moest het Nederlandse wielerpubliek nog een keer goed de adem inhouden.

Onderweg naar Pra-Loup slingerde meesterknecht Johan van der Velde met zijn fiets, waarna Zoetemelk hard ten val kwam. Met nog drie kilometer te gaan leek de Nederlandse geletruidrager op weg om tijd te verliezen, maar Zoetemelk wist uiteindelijk toch nog te finishen in het groepje der favorieten. Een bebloede linkerelleboog moest hij daarvoor wel op de koop toenemen. Enkele dagen later werd Zoetemelk als winnaar gehuldigd in Parijs.

Uitslag dertiende etappe Tour de France 1980


2000: Pantani en Armstrong vechten duel uit op Mont Ventoux

Armstrong versus Pantani – foto: Cor Vos

“No gifts on the Ventoux”, tweette Lance Armstrong in 2013 naar Chris Froome, toen hij op weg was naar de etappezege op de Kale Berg. Een opmerkelijke tweet van de Texaan, die twintig jaar geleden wél de etappezege op de Mont Ventoux cadeau gaf aan Marco Pantani. De twee hadden op de flanken van de Mont Ventoux een schitterend duel uitgevochten, waarna Armstrong de zege aan de Italiaan, die alleen naar de Tour de France was gekomen om ritzeges te behalen, liet. Later zou Armstrong spijt gehad hebben van zijn cadeautje op de Ventoux door uitlatingen van de Italiaan.

Beelden twaalfde etappe Tour de France 2000
Uitslag twaalfde etappe Tour de France 2000


2006: Menchov bezorgt Rabobank de zege in Pla-de-Beret, Landis verovert geel

Landis in het geel – foto: Cor Vos

Denis Menchov was tijdens de Tour de France 2006 de vooruitgeschoven klassementsrenner bij Rabobank. De Rus was een jaar eerder tweede geworden in de Ronde van Spanje en het vertrouwen van de Bankiersploeg in een mogelijke eindzege van Menchov was groot. Zeker na de elfde etappe, die Menchov wist te winnen. Op de flanken van de Pla-de-Beret had Michael Boogerd goed werk verricht, waarna de Rus een aanval waagde.

Menchov wist onder meer Andreas Klöden te lossen, maar Levi Leipheimer en Floyd Landis bleven in het wiel hangen van de Rabobank-renner. En dus moest er om de zege gesprint worden. Menchov bleek de snelste te zijn, terwijl Landis de gele trui om zijn schouders kreeg gehangen. De Rus schoof op naar de derde plaats in het klassement, maar bleek in de slotweek nog net wat tekort te komen voor het podium.

Beelden elfde etappe Tour de France 2006
Uitslag elfde etappe Tour de France 2006


2014: Tony Martin rondt indrukwekkende solo af

Martin viert de zege in Mulhouse – foto: Cor Vos

Tony Martin heeft in zijn lange carrière heel wat straffe stoten laten zien. De Duitser is natuurlijk een begenadigd tijdrijder, hetgeen hem veel mogelijkheden heeft gegeven om eens een solo uit de benen te persen. Zo ook exact zes jaar geleden.

In een lastige Vogezenrit van Gérardmer naar Mulhouse trok de Duitser al vroeg in de aanval samen met Alessandro De Marchi. Een grote groep achtervolgers – met daarbij Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin – vormde zich achter het duo, maar nooit zouden zij bij Martin en De Marchi geraken. Het was kenmerkend voor het verschroeiende tempo van de twee leiders vooraan, en dan in het bijzonder van Martin. Op 58 kilometer van de meet liet de Duitser zijn Italiaanse kompaan achter, waarna Martin naar een schitterende solozege reed.

Verslag WielerFlits
Beelden negende etappe Tour de France 2014
Uitslag negende etappe Tour de France 2014


2019: Thomas De Gendt soleert naar zege in Saint-Étienne

Thomas de Gendt wint in Saint-Etienne – foto: Cor Vos

Thomas De Gendt heeft net als Tony Martin een sterke solo in de benen. Als De Gendt voor het peloton uit rijdt, dan is het geen sinecure dat hij nog teruggepakt zal worden. Hoe groot of hoe klein zijn voorsprong dan wel niet mag zijn.

Een jaar geleden perste De Gendt een magistrale solo uit de benen, en net als bij Martin was Alessandro De Marchi er weer van dichtbij getuigen van. De Italiaan werd op de beklimming van de Côte de la Jallière naar de filistijnen gereden door De Gendt, die alleen aan de laatste twintig kilometer begon. Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot hadden op diezelfde beklimming het lont in het kruitvat gestoken, maar De Gendt terughalen bleek teveel van het goede te zijn. Zo mocht de coureur van Lotto Soudal in Saint-Étienne wederom een klinkende zege op zijn palmares bijschrijven.

Verslag WielerFlits
Beelden achtste etappe Tour de France 2019
Uitslag achtste etappe Tour de France 2019


En verder:

1985: Luis Herrera wint rit naar Saint-Étienne
1986: Spanjaard Sarrapio wint rit naar Futuroscope
1987: Erik Breukink zegeviert in Pau
1988: Fabio Parra wint etappe naar Morzine
1989: Italiaan Valerio Tebaldi wint Touretappe naar Montpellier
1990: Thierry Claveyrolat wint rit naar Saint-Gervais
1991: Indurain snelste in tijdrit naar Alençon
1992: Indurain maakt indruk met zege tijdens tijdrit in Luxemburg
1993: Luc Leblanc laat Fransen juichen in bergrit naar Hautacam
1995: Sciandri wint rit naar Saint-Étienne
1996: Sörensen de sterkste op Superbesse
1997: Marco Pantani zegeviert op Alpe d’Huez
1998: Durand wint in Montauban
1999: Armstrong geeft gele trui kleur met winst in Sestrière
2001: Kirsipuu sterkste sprinter in Straatsburg
2002: McGee wint in Avranches
2003: Iban Mayo soleert naar zege op Alpe d’Huez
2004: McEwen wint sprint in Guéret
2005: Vinokourov zegeviert in Briançon
2007: Boonen klopt Freire in Bourg-en-Bresse
2008: Ricco zegeviert in Bagnères de Bigorre
2010: Sandy Casar wint in Saint-Jean-de-Maurienne
2011: Cavendish klopt Greipel in Lavaur
2012: David Millar wint rit naar Annonay Davézieux
2013: Trentin de sterkste in Lyon
2016: Sagan klopt Froome in Montpellier
2017: Bardet wint in Peyragudes
2018: Groenewegen klopt Gaviria en Sagan in Chartres

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.