Dit gebeurde er in de wielerwereld op 20 juli
maandag 20 juli 2020 om 18:00

Dit gebeurde er in de wielerwereld op 20 juli

Een julimaand zonder Tour de France geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We duiken in het archief van onze huisfotograaf Cor Vos en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: wat gebeurde er in de wielerwereld op 20 juli?

1980: Nederlanders massaal naar Parijs om Tourzege Joop Zoetemelk te vieren

Knetemann en Zoetemelk komen juichend over de finish – foto: Cor Vos

De Tour van 1980 was de Tour van Joop Zoetemelk. Na meerdere malen als tweede te zijn geëindigd, kon hij eindelijk zelf het geel naar Parijs brengen. In de door de Belg Pol Verschuere gewonnen slotrit reed de gele trui samen met Gerrie Knetteman triomferend over de meet op de Champs-Élysée. Twaalf jaar na Jan Janssen werd er weer eens een Nederlandse Tourwinnaar gehuldigd in de Franse hoofdstad. Duizenden Nederlandse wielerfans – waaronder premier Dries van Agt – waren met de auto, bus of trein naar de lichtstad afgereisd, niet wetende dat er 40 jaar nog steeds gewacht wordt op een opvolger.

Eindklassement Tour de France 1980
Documentaire Andere Tijden Sport (Youtube)
Terugblik Tour van 1980 met Peter Post, Johan van der Velde en Jean Nelissen (Youtube)


1996: Ullrich sneller dan kopman Riis in tijdrit

Ullrich op weg naar zijn tijdritzege – foto: Cor Vos

De Tour van 1996 was de eerste in het post-Indurain tijdperk. ‘Big Mig’ slaagde er niet in om voor een zesde keer de Tour te winnen en moest de zege laten aan Telekom-kopman Bjarne Riis. In de schaduw van de Deen ontluikt binnen de Duitse formatie het talent van een nog maar 22-jarige renner uit voormalig Oost-Duitsland. Jan Ullrich begon op de voorlaatste dag als tweede in het algemeen klassement aan de tijdrit. Hij toonde met een imposant optreden aan dat die tweede plek allerminst gestolen was. Leermeester Riis moest meer dan twee minuten toegeven op het talent, dat het jaar erop zelf de Tourzege zou opeisen.

Uitslag etappe 20 Tour de France 1996


2004: Armstrong rijdt Voeckler uit het geel in Villard-de-Lans

Voeckler en Armstrong enkele dagen eerder – foto: Cor Vos

De Tour van 2004 was lang de Tour van Thomas Voeckler. In die editie zou de kleine Fransman uitgroeien tot publiekslieveling. Als lid van de bescheiden Brioches La Boulangère-formatie veroverde hij in de vijfde etappe het geel als lid van een monstervlucht. De verwachting was dat ‘Titi’ het geel snel kwijt zou raken, maar de 25-jarige Fransman streed voor dat hij waard was. In de bergrit naar Villard-de-Lans moest hij na tien dagen uiteindelijk dan toch zijn meerdere erkennen in grootmeester Armstrong. Nadat de Texaan eerder Ivan Basso de ritzege schonk op La Mongie, bewees zijn ploeg hem in de vijftiende rit een wederdienst. US Postal en CSC werkten braaf samen om de wedstrijd te controleren. Een aanval van Jan Ullrich op de Col de l’Echarrasson werd vakkundig teniet gedaan, waardoor Armstrong in Villard-de-Lans een dubbelslag kon slaan. Daags nadien mocht hij de klimtijdrit over Alpe d’Huez in het geel oprijden.

Uitslag etappe 15 Tour de France 2004

2006: Landis herovert geel na monsterontsnapping

Landis tijdens zijn monstervlucht – foto: Cor Vos

Na zeven jaar heerschappij van Lance Armstrong, moest de Tour van 2006 de editie van van Floyd Landis worden. Nadat favorieten Jan Ullrich en Ivan Basso vanwege de betrokkenheid bij de dopingzaak Operacion Fuentes van de startlijst verdwenen, was de voormalig luitenant van ‘The Boss’ opeens topfavoriet.

Aanvankelijk zag het er goed uit. Landis veroverde de leiderstrui, raakte het geel even kwijt aan Pereiro – die als lid van een monstervlucht een half uur cadeau kreeg – maar na de rit naar l’Alpe d’Huez was hij weer de trotse klassementsleider. Tot hij in de rit naar La Toussuire een enorme inzinking kreeg en acht minuten verloor op zijn concurrenten. Landis herpakte zich de dag erop en ging in de rit naar Morzine al vroeg in de aanval. Op een snikhete dag hield hij zich koel door bidonnen met water over zich uit te gieten. Aan de finish won hij zeven minuten op leider Pereiro, om vervolgens daags voor het einde in de tijdrit het geel terug te veroveren.

Lang kon hij niet van zijn Tourzege genieten. Enkele dagen na zijn huldiging in Parijs werd bekend waar hij zijn buitengewone prestatie (mede) aan te danken had. Landis testte positief op testosteron en kon zijn Tourzege inleveren. Hoewel hij enkele jaren later nog een comeback kende, zou hij nooit meer terug op niveau komen.

Uitslag etappe 17 Tour de France 2006


2013: Tourdebutant Quintana verzekert zich van tweede plek en bolletjestrui met ritwinst in Annecy

Quintana heeft zijn zege binnen – foto: Cor Vos

De Tour van 2013 leek zo goed als binnen voor Chris Froome, toen er daags voor het einde nog een lastige Alpenrit met aankomst bergop naar Le Semnoz op het programma stond. Een nerveuze Froome – die onderweg een toeschouwer een klap verkocht – liet zich in het slotweekend de kaas niet meer van het brood eten en zorgde er eigenhandig voor dat naaste belager Alberto Contador in het verlies werd gereden. De ritzege ging naar een talentvolle Colombiaan, die op de slotklim een aanval van Froome wist te counteren. De ritzege was voor Quintana een beloning op een uiterst succesvol Tourdebuut, dat hem naast de jongeren- en de bolletjestrui ook een tweede plek in de eindstand opleverde. De kleine Colombiaanse klimsensatie werd direct gebombardeerd tot de grootste uitdager van Froome, maar verder dan een evenaring van die tweede plek (in 2015) kwam hij tot dusver niet.

Wedstrijdverslag
Uitslag etappe 20 Tour de France 2013


En verder:

1979: Knetemann wint in Auxerre
1981: Maertens wint slotrit in Parijs, eindzege Hinault
1982: Zwitser Breu wint op Alpe d’Huez
1983: Michaud de sterkste in Morzine
1984: Sprintzege Hoste in Villefranche-sur-Saone
1985: Lemond sneller dan kopman Hinault in tijdrit Lac de Vassivière
1986: Chozas soleert naar zege in Serre Chevalier
1987: Delgado klopt leider Roche in Villard de Lans
1988: Bugno de sterkste in Limoges
1990: Bontempi soleert naar zege in Limoges
1991: Cenghialta de sterkste in Castres
1992: Chioccioli de sterkste in Saint-Étienne
1994: Colombiaanse zege Rodríguez in Val Thorens
1995: Sprintzege Zabel in Bordeaux
1997: Virenque klopt Ullrich in Courchevel
1998: Léon van Bon laat Nederlanders juichen in Pau
1999: Escartin bezorgt Kelme de zege in Piau-Engaly
2000: Fribourg-En-Brisgau
2001: Cárdenas klimt naar zege in Ax-les-Thermes
2002: David Millar sterkste vluchter in Béziers
2003: Simoni wint in Loudenvielle-Le-Louron
2005: Savoldelli wint in Revel
2007: Boonen sterkste sprinter in Castres
2008: Gerrans wint op Prato Nevoso, Frank Schleck verovert geel
2010: Fédrigo en co verknallen plan Armstrong
2011: Boasson Hagen aan het feest in Pinerolo
2012: Cavendish sprint naar zege in Brive-la-Gaillarde
2014: Kristoff wint in Nîmes
2015: Ruben Plaza soleert naar ritzege in Gap
2016: Zakarin klimt naar zege in Finhaut-Emosson
2017: Bergkoning Barguil toont zich sterkste klimmer op de Izoard
2018: Sagan zegeviert in Valence
2019: Pinot laat Fransen juichen op Tourmalet

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.