Dit gebeurde er in de wielerwereld op 23 april

donderdag 23 april 2020 om 07:30
Dit gebeurde er in de wielerwereld op 23 april

Een wielervoorjaar zonder klassiekers geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We doken in het immense archief van onze huisfotograaf Cor Vos en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 23 april?

1983: Anderson volhardt met zege in Amstel Gold Race

Phil Anderson wint de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Phil Anderson won in 1983 de Amstel Gold Race. De Australiër kwam op deze dag solo aan in Meerssen. Anderson moest flink volharden om zijn zege over de streep te trekken. De coureur was namelijk eerder in de wedstrijd met Joop Zoetemelk, maar leek in de slotfase teruggepakt te worden. Een groepje met onder meer Steven Rooks en Adrie van der Poel stond namelijk op het punt om de aansluiting te maken op de Cauberg. Zoetemelk werd bij de kraag gegrepen, Anderson besloot nog eenmaal gas te geven. Het leverde hem uiteindelijk de zege op.

Samenvatting Amstel Gold Race 1983
Uitslag Amstel Gold Race 1983


1994: Museeuw wint Amstel Gold Race na sprint-a-deux

Johan Museeuw kraait victorie in de Amstel Gold Race – foto: Cor Vos

Johan Museeuw had in het voorjaar van 1994 al Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Belg zou twee maanden later ook de Amstel Gold Race winnen. Museeuw was in de straten van Maastricht de Italiaan Bruno Cenghialta te snel af. De twee coureurs waren ternauwernood uit handen gebleven van een achtervolgende groep met voornamelijk Fransen en Italianen, die zeven seconden later om de tweede plaats mochten sprinten. Ploeggenoot Marco Saligari mocht met Museeuw als derde het podium op.

Samenvatting Amstel Gold Race 1994
Uitslag Amstel Gold Race 1994


2003: Astarloa wint Baskisch onderonsje in Waalse Pijl

Astarloa trekt ten aanval – foto: Cor Vos

Igor Astarloa zou in 2003 met het wereldkampioenschap op de weg zijn grootste overwinning uit zijn carrière boeken. Maar eerder dat jaar boekte de Bask ook nog een fraaie zege in de Waalse Pijl. Astarloa maakte deze dag onderdeel uit van een omvangrijke kopgroep, die hij op de voorlaatste beklimming van de dag zijn hielen liet zien. Mede-Bask Aitor Osa kwam nog aansluiten bij Astarloa, maar hij kon op de laatste beklimming van de Muur van Hoei Astarloa niet van de zege houden.

Samenvatting Waalse Pijl 2003
Uitslag Waalse Pijl 2003


2006: Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik voor eerste maal

Valverde steekt zijn handen in de lucht na het winnen van Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Alejandro Valverde verkeerde in 2006 al in bloedvorm. De Spanjaard schreef op deze dag veertien jaar geleden na de Waalse Pijl ook Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam. Valverde was na meer dan 250 kilometer koers met Michael Boogerd, Patrik Sinkewitz, Damiano Cunego, Paolo Bettini, Fränk Schleck en Chris Horner overgebleven, die hij in Ans allemaal te snel af was. Het zou de eerste van vier overwinningen zijn in La Doyenne voor de toen 25-jarige Valverde.

Samenvatting Luik-Bastenaken-Luik 2006
Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2006


2008: Kim Kirchen zegeviert op de Muur van Hoei

Kim Kirchen wint de Waalse Pijl – foto: Cor Vos

Kim Kirchen zou twaalf jaar geleden de grootste overwinning uit zijn carrière boeken. De Luxemburger was dat jaar de beste op de Muur van Hoei en kon zodoende Waalse Pijl op zijn palmares bijschrijven. De Luxemburger wist in de slotkilometer Cadel Evans bij te halen en achterlaten. Evans moest het uiteindelijk doen met de tweede plaats, Damiano Cunego met de derde.

Samenvatting Waalse Pijl 2008
Uitslag Waalse Pijl 2008


En verder:

1972: Eddy Merckx wint Waalse Pijl
1978: Joseph Bruyere wint Luik-Bastenaken-Luik voor de tweede maal
1988: Jelle Nijdam brengt Nederland in extase met zege in Amstel Gold Race
2014: Valverde begint aan streak van vier met zege in Waalse Pijl
2017: Valverde eert overleden Scarponi met zege in Luik-Bastenaken-Luik

Tranen bij Astana na het overlijden van Michele Scarponi voor de start van La Doyenne – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair