Dit gebeurde er in de wielerwereld op 8 juni
maandag 8 juni 2020 om 18:00

Dit gebeurde er in de wielerwereld op 8 juni

Een periode zonder wielerwedstrijden geeft ons de gelegenheid om de geschiedenisboeken in te duiken. In de rubriek ‘WielerFlits Retro’ halen we dagelijks herinneringen op aan wat er op deze dag in het verleden gebeurde. We duiken in ons archief en nemen jullie mee naar memorabele momenten uit de wielerhistorie. Vandaag: Wat gebeurde er in de wielerwereld op 8 juni?

2005: Botero snelt naar tijdritzege in Roanne

Botero snelt naar de tijdritzege – foto: Cor Vos

Vandaag de dag beleeft het Colombiaanse wielrennen hoogtijdagen. De Zuid-Amerikaanse klimmers zijn een factor om rekening mee te houden in de grote rondes. Begin deze eeuw was de spoeling nog iets dunner. Santiago Botero was toen de vaandeldrager van een generatie Colombiaanse klimmers. De bergtrui in de Tour van 2000 bewees dat er een goede klimmer in hem schuilde, maar Botero gold eveneens als een begenadigde tijdrijder. De wereldtitel tijdrijden twee jaar later is daar het bewijs van.

Ook in de Dauphiné Libéré liet ‘De Buffel uit Medellín’ zich gelden. In 2002 won hij al eens de tijdrit naar Pierrelatte, drie jaar later deed hij dat opnieuw. In de 46,5 kilometer lange tijdrit in en rond Roanne liet hij de Amerikanen Levi Leipheimer, Lance Armstrong en Floyd Landis achter zich. De eindoverwinning zou dat jaar gaan naar de Spanjaard Iñigo Landaluze.

Uitslag etappe 3 Critérium du Dauphiné 2005


2006: Menchov triomfeert op de Mont Ventoux

Moreau, Menchov en Leipheimer op weg naar de top – foto: Cor Vos

De Mont Ventoux behoort tot het rijtje illustere beklimmingen, dat het hart van menig wielerliefhebber sneller doet kloppen. De Reus van de Provence dankt zijn faam met name aan de Tour de France, maar ook in de Dauphiné Libéré lag de finish meermaals op de top van deze iconische bergtop.

In 2006 ging de strijd om de dagzege tussen drie renners: de Rus Denis Menchov van Rabobank, de Fransman Christophe Moreau van AG2R Prévoyance en de Amerikaan Levi Leiphiemer van Gerolsteiner. Op de top haalde Menchov het net voor Moreau. Leipheimer moest in de slotfase zijn medevluchters laten gaan, maar nam als troostprijs wel het geel over van Philippe Gilbert. Hij zou de trui tot het einde met succes verdedigen.

Uitslag etappe 4 Critérium du Dauphiné Libéré 2006


2008: Leipheimer wint proloog in Avignon

Leipheimer op weg naar zijn proloogzege – foto: Cor Vos

Een proloog stelt de organisatie van een rittenkoers in de gelegenheid om een stad of regio extra onder de aandacht te brengen. In 2008 viel in de Dauphiné de keuze op Avignon. Een stad in de Provence die naast zijn in een kinderliedje bezongen brug, ook bekend staat om zijn historische centrum met de voormalige pauselijke residentie.

In het “Babylon aan de Rhône” werd een fraai traject uitgetekend, waar Levi Leipheimer uiteindelijk de snelste tijd neerzette. Een prolongatie van zijn eindoverwinning twee jaar eerder zat er echter niet in. Leipheimer verloor het geel en moest uiteindelijk behalve eindwinnaar Alejandro Valverde ook nog Cadel Evans voor zich dulden.

Uitslag proloog Critérium du Dauphiné Libéré 2008


2013: Sánchez klopt Fuglsang in koninginnenrit naar Superdévoluy

Sanchez blijft Fuglsang voor – foto: Cor Vos

Tijdens de voorlaatste etappe van de Critérium du Dauphiné 2013 werd het peloton voor de koninginnenrit door de Alpen gestuurd. Al vroeg in de etappe stond Alpe d’Huez op het menu, waarna via een route over de Col de Sarenne, Col d’Ornon en de Col du Noyer de finish getrokken lag in het ski-oord Superdévoluy.

In de slotkilometers van de laatste klim kozen Samuel Sánchez en Jakob Fuglsang het hazenpad. Een sprint-à-deux moest de beslissing brengen, waarin de voor Euskaltel uitkomende Asturiër de snelste bleek van de twee. In de schaduw van dat tweetal reed Stef Clement een uitstekende etappe, wat hem de vijfde plek opleverde.

Wedstrijdverslag
Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné


2018: Dan Martin de sterkste in Valmorel

Martin boekte zijn eerste seizoenszege in Valmorel – foto: Cor Vos

De carrière van Dan Martin is er een met ups en downs. De Ier is geen veelwinnaar, maar kan met zeges in Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije en twee ritzeges in de Tour de France een knappe erelijst overleggen. In 2018 moest hij enkele maanden wachten op zijn eerste overwinning.

Die kwam er op 8 juni, toen hij in het Critérium du Dauphiné twee dagen voor het einde de sterkste was in de bergrit naar Valmorel. Martin ontsnapte in de slotfase uit de groep der favorieten en kwam solo als eerste over de finish. Geraint Thomas kwam te laat en werd tweede, maar nam wel de leiderstrui over van ploegmaat Gianni Moscon. De Welshman zou dat jaar de Dauphiné (en later de Tour) op zijn naam schrijven.

Wedstrijdverslag
Uitslag etappe 5 Critérium du Dauphiné 2018


En verder:

2003: Iban Mayo opent Dauphiné met proloogzege in Villard-de-Lans
2004: José Enrique Gutiérrez zegeviert Saint-Étienne
2009: Furlan wint openingsrit Dauphiné
2010: Haedo sprint naar zege in Critérium du Dauphiné
2011: Tony Martin wint tijdrit Dauphiné, Wiggins nieuwe leider
2012: Victorie voor Vichot in Critérium du Dauphiné
2013: Cameron Meyer wint tijdrit in Zwitserland, Terpstra tweede
2014: Froome klopt Contador in openingstijdrit Dauphiné
2015: Bouhanni snelt naar ritwinst in tweede etappe Dauphiné
2016: Fabio Aru voert knap nummer op in Dauphiné
2017: Bauhaus sprint naar winst in Macon, Bouwman pakt bergtrui
2019: Jakobsen en Lampaert domineren met Deceuninck-Quick-Step in Hammer Sprint

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.