Dit heb je tot nu toe gemist in de Waalse Pijl 2024
foto: Cor Vos
woensdag 17 april 2024 om 15:35

Dit heb je tot nu toe gemist in de Waalse Pijl 2024

De 88e editie van de Waalse Pijl is inmiddels in volle gang! Hoewel het vaak wachten is op de slotbeklimming van de Muur van Hoei, kan je als wielervolger er maar beter zeker van zijn dat je goed geïnformeerd aan de finale kan beginnen. Lees hier wat je tot nu toe hebt gemist en wanneer je klaar moet zitten voor de belangrijke passages.

Wat heb je gemist?

Hier lees je wat je tot nu toe gemist hebt. Wil je vanaf het begin niets van de koers missen? Volg de koers hier in ons WielerFlits Liveblog!

– Iets voor 11.28 uur wordt het officiële startsein gegeven voor de 88ste editie van de Waalse Pijl.

– De vlucht van de dag ontstond in twee schuiven. Lilian Calmejane (Intermaché-Wanty), Alan Jousseaume (TotalEnergies), James Whelan (Q36.5) en Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi) rijden in een eerste fase weg. Later komen Johan Meens (Bingoal WB) en Igor Chzhan (Astana Qazaqstan) nog aansluiten.

– De kopgroep krijgt al snel de zegen van het peloton en kan zo bijna vijf minuten uitlopen.

– Juaristi komt als eerste boven op de Côte d’Yvoir. De volgende beklimming is pas over 45 kilometer. Dan wacht de eerste passage over de Côte dÉreffe. In totaal wordt deze beklimming vier keer verreden.

– Het koersscenario zit muurvast in de tocht naar de Muur van Hoei en dus valt er niet veel te beleven en te melden. De voorsprong van de zes vluchters blijft schommelen rond de vier minuten.

– Donkere wolken pakken zich samen boven het peloton. De kou, in combinatie met de neerslag, zorgt voor ijskoude regen en soms zelfs sneeuw en hagelbuien. Dit zorgt voor heroïsche omstandigheden, waar duidelijk niet iedereen tegen kan. De vlucht is ook al ingerekend.

Tom Pidcock, Dylan Teuns, Pello Bilbao, Mattias Skjelmose, Marc Hirschi… Allemaal zijn ze naar de klote en al op meer dan 60 kilometer van de finish in de problemen. Vooral Groupama-FDJ, EF Education-EasyPost en Uno-X Mobility tonen zich vooraan.

– Op 60 kilometer van de streep kwam er een aanval van Søren Kragh Andersen. De Deen van Alpecin-Deceuninck sloeg een mooi gaatje en breidde zijn voorsprong op het peloton langzaam maar zeker verder uit.

– Markus Hoelgaard ging in de tegenaanval, maar belandde in de chasse patate. Terwijl de Noor weer werd gegrepen, bleef Kragh Andersen door brommeren. Aan de voet van de voorlaatste keer Muur van Hoei, op ruim 32 kilometer van de streep, had hij bijna anderhalve minuut op de uitgedunde groep.

– Bovenop de Muur van Hoei kwamen de eerste achtervolger door op een dikke minuut. Dit was Stephen Williams. Hij had op de steile klim een kleine kloof geslagen met Santiago Buitrago, Richard Carapaz, Maxim van Gils en Kévin Vauquelin. De rest van het peloton had een nog grotere achterstand ten opzichte van Kragh Andersen.

Wat komt er nog aan bij de mannen?

Hoewel het spektakel traditioneel gezien pas op de laatste beklimming van de Muur van Hoei begint, geven we je toch ook graag de doorkomsttijden van de eerdere passages door. Je weet immers maar nooit…

Muur van Hoei, tweede passage
Hoe laat? tussen 14.45 en 15.05 uur
Hoe ver nog? 63,3 kilometer tot de finish

Muur van Hoei, derde passage
Hoe laat? tussen 15.25 en 15.50 uur
Hoe ver nog? 31,6 kilometer tot de finish

Côte d’Ereffe
Hoe laat? tussen 15.50 en 16.15 uur
Hoe ver nog? 12,9 kilometer tot de finish

Muur van Hoei, finish
Hoe laat?
16.10 en 16.40 uur

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.