Dit is het parcours van de Tour de France 2022
A.S.O./Fabien Boukla
donderdag 14 oktober 2021 om 19:40

Dit is het parcours van de Tour de France 2022

Organisator ASO heeft het parcours van de Tour de France 2022 gepresenteerd. Dat gebeurde naar goede gewoonte opnieuw vanuit het Palais des Congrès in hartje Parijs. De Tour begint op vrijdag 1 juli in de Deense hoofdstad Kopenhagen en eindigt op zondag 24 juli op de Champs Elysées in de Franse hoofdstad Parijs.

De 109de editie van de Tour de France gaat zoals wel al langer weten van start in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar het peloton drie dagen blijft. Het is de eerste keer dat Le Grand Départ in Kopenhagen en Denemarken plaatsvindt. Daarna verhuist het Tourcircus naar het noorden van Frankrijk en doet het ook even België aan, amper twee jaar nadat Brussel gaststad was voor de Tourstart.

De vierde rit van Duinkerke naar Calais, doet het Heuvelland aan. Dat kennen we van Gent-Wevelgem. Rit zes start dan in Binche, thuisbasis van Intermarché-Wanty-Gobert. Maar de mooiste rit in de eerste week is ongetwijfeld de etappe van Lille naar Wallers-Arenberg, met maar liefst elf kasseistroken en goed voor twintig kilometer stenen. Vijf van die elf passages werden nooit eerder in een koers opgenomen, ook niet in Parijs-Roubaix.

Kasseien in de Tour, het zorgt altijd voor spektakel – foto: Cor Vos

Via een passage door de Vogezen, waarin op het eind van de eerste week opnieuw een aankomst op La Planche des Belles Filles op het menu staat, gaat het richting Alpen. Weliswaar via een Zwitsers ommetje: de achtste etappe eindigt in Lausanne (De finale is  heuvelachtig met stijgingspercentages tot 12 procent, aldus Prudhomme) en de negende start in Aigle, waar de hoofdzetel van de UCI gevestigd is en daaruit vaart het peloton zo de Alpen binnen. Een etappe waarin al een paar ferme kuitenbijters opduiken.

Na de rustdag in Morzine staan drie korte, maar lastige Alpenritten op het menu. Rit tien eindigt boven in Megève, terwijl de elfde etappe de koninginnenrit lijkt te zijn, met de Col du Télégraphe, de Col du Galibier en de aankomst bergop op de Col du Granon. Nog een dag later – op de Franse feestdag – gaat het van Briançon naar Alpe d’Huez, met onderweg opnieuw de Galibier op het menu. Dit is de hoogste bergtop van de komende Tour de France en dus de Souvenir Henri Desgrange.

Vrijbuiters
Daarna volgt een tweedaagse voor vrijbuiters. Met op vrijdag de overgangsetappe naar Saint-Etienne en op zaterdag de etappe naar de vliegbasis van Mende, om tot slot op zondag nog eens de sprinters te plezieren met een aankomst in Carcassonne. Het peloton mag in deze middeleeuwse stad op maandag nog een laatste keer uitblazen en de batterijen opladen tijdens de derde rustdag. Dat is nodig, want net als in de Alpen wachten er in de Pyreneeën heel korte bergetappes. Daar gaan slachtoffers vallen.

Dit jaar triomfeerde Cavendish in Carcassonne – foto: Cor Vos © 2021

In de slotweek staan nog onder meer twee aankomsten bergop in de Pyreneeën geprogrammeerd. De eerste op het loeisteile vliegveld van Peyragudes, de tweede boven op Hautacam. Tot slot mogen de klassementsrenners zich opmaken voor een finaleproef op de voorlaatste dag van deze Ronde van Frankrijk. Een tijdrit van maar liefst veertig kilometer tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour. Opmerkelijk: in volle finale van de tijdrit duiken nog twee korte klimmetjes op. Het slot is traditiegetrouw op de Champs-Elysées.

Tour 2022 kort:
* 3.328 kilometer
* 29 cols van 2de, 1ste of buiten categorie
* 6 bergritten
* 5 aankomsten bergop


flag-fr Tour de France 2022 (1 – 24 juli)

Ploegenpresentatie in Kopenhagen; de Tour start op vrijdag één dag vroeger dan normaal

Tour de France - 2022 (01-07 t/m 24-07)


    RIDE Magazine

    Om te reageren moet je ingelogd zijn.