Dit is het volledige parcours van de Tour de France Femmes 2023
foto: Cor Vos
donderdag 27 oktober 2022 om 12:10

Dit is het volledige parcours van de Tour de France Femmes 2023

Het parcours van de Tour de France Femmes is voorgesteld in Parijs. De vrouwen zullen acht etappes rijden. De zevende etappe kent een finish op de Tourmalet, die de vrouwen voor het eerst zullen beklimmen in hun Ronde van Frankrijk. Op de slotdag staat er een tijdrit van 22 kilometer op het menu.

De start van de Tour de France voor vrouwen wordt niet in Parijs, maar in Clermont-Ferrand gegeven. De stad in de regio Auvergne is de startplaats van de eerste rit, die 124 kilometer lang is. Rit een is voornamelijk vlak, waardoor de snelle vrouwen in principe aan zet zullen zijn.

Etappe twee start ook in Clermont-Ferrand, maar finisht in Mauriac. Onderweg staan er heel wat heuvels op het menu. Dag drie is dan weer een zekerheid voor de sprintsters, wanneer er na een tocht van 147 kilometer aangekomen wordt in Montignac-Lascaux.

Laatste kans voor sprintsters op dag zes
Op 26 juli zullen de puncheurs met een gelukkig gevoel wakker worden. De rit naar Rodez, een typische aankomstplaats in de Tour de France, is namelijk een met een pittige aankomst. Onderweg staan er ook vijf lastige heuvels op het menu. Etappe zeven, van Albi naar Blagnac, is de laatste kans voor de sprintsters. Na een vlakke tocht van 122 kilometer kunnen de rappe rensters nog een keer hun snelle benen laten zien.

Loodzwaar einde
De voorlaatste etappe is de zwaarste rit van de Tour de France Femmes. De rit is maar 90 kilometer lang, maar kent met de Tourmalet een brute finish. De rensters zullen maar liefst zeventien kilometer moeten klimmen aan een gemiddeld percentage van 7,3%. De Tourmalet is echter niet de enige beklimming van de dag, want ook de Col de l’Aspin (12km aan 6,5%) staat op het menu.

Voor het eerst zullen de vrouwen ook een individuele tijdrit afleggen in hun Tour. De slotrit is namelijk een tijdrit van en naar Pau, in de regio Nouvelle-Aquitaine. Met 22 kilometer zullen de vrouwen net hetzelfde aantal tijdritkilometers afleggen als de mannen. Er liggen een aantal korte heuveltjes op het parcours, maar het zal een overwegend vlakke race tegen de klok worden. 

Routeschema flag-fr Tour de France Femmes 2023
23/07 – Etappe 1: Clermont-Ferrand – Clermont-Ferrand (124km)
24/07 – Etappe 2: Clermont-Ferrand – Mauriac (148km)
25/07-  Etappe 3: Collonges-la-Rouge – Montignac-Lascaux (147km)
26/07 – Etappe 4: Cahors – Rodez (177km)
27/07 – Etappe 5: Onet-le-Château – Albi (126km)
28/07 – Etappe 6: Albi – Blagnac (122km)
29-07 – Etappe 7: Lannemezan – Tourmalet (90km)
30-07 – Etappe 8: Pau – Pau (22km, ITT)

Geef een reactie