Dit weten we al over het parcours van de Vuelta a España 2022
foto: Cor Vos
donderdag 16 december 2021 om 10:00

Dit weten we al over het parcours van de Vuelta a España 2022

Donderdagavond wordt het parcours van de Vuelta a España 2022 gepresenteerd. Het zal de Nederlandse wielerliefhebbers niet ontgaan zijn dat de start op 19 augustus in Utrecht is. Na die ploegentijdrit volgen ook nog etappes van Den Bosch-Utrecht en Breda-Breda. Over de rest van het parcours gaan diverse geruchten rond, die we hier even op een rij zetten.

Afgelopen mei werden de Nederlandse etappes al geopenbaard door Vuelta-organisatie Unipublic. Eigenlijk was het de bedoeling dat de Vuelta in 2020 in Nederland zou beginnen, maar de coronacrisis zorgde voor een uitstel van twee jaar. Na de ploegenpresentatie op 18 augustus, volgen de drie etappes met Utrecht, Den Bosch en Breda als uitvalsbasis.

Bekijk hieronder de parcoursen van de Nederlandse etappes:


Wat weten we nog meer over het parcours van de Vuelta?

  • Volgens de Spaanse krant AS zijn er negen aankomsten bergop, waarvan er vijf voor het eerst in de rittenkoers zijn opgenomen.
  • De mythische Alto de El Angliru keert waarschijnlijk terug. De laatste keer dat de Vuelta daar finishte, was in 2020. In de regio Asturië, waar mogelijk twee etappes gepland staan, zou het peloton ook naar de korte maar steile klim naar Los Praeres trekken. Ook de steile Collado Foncuaya-klim wordt genoemd door lokale media.
  • De Vuelta keert vrijwel zeker terug naar de regio Extremadura. Mogelijk maakt een etappe met aankomst bergop in Piornal, op 1.200 meter hoogte, deel uit van de route. Ook het historische Mérida zou kandidaat zijn.
  • De Spaanse ronde doet alle drie de provincies van de Spaanse autonome regio Baskenland aan. Naar verluidt begint de vierde etappe op dinsdag 23 augustus, in Vitoria en leidt de route naar Laguardia.
  • Een dag later, op woensdag 24 augustus, begint de vijfde etappe in Irún en eindigt deze in Bilbao. Bilbao is een dag later ook de startplaats voor de zesde rit. Het startschot kan klinken vanuit het voetbalstadion San Mamés of voor het Guggenheim-museum.
  • In Cantabrië, een regio ten westen van Baskenland, is het de bedoeling om het peloton te laten finishen op de flanken van de Pico Jano, een klim van net iets meer dan drie kilometer aan 6,4%, met stroken tot 13%.
  • De provincie Léon krijgt een etappe die de renners voert van Camargo naar Cistierna en ook een rit tussen Elche en Alicante wordt genoemd.
  • Andalusië lijkt zich als regio op te mogen maken voor een rit met Granada als start- of finishplaats. In diezelfde regio wordt een aankomst op Los Reales, in de Sierra Bermeja, verwacht.
  • Voor de rest heeft de organisatie van de Vuelta veel informatie geheim weten te houden.

De officiële presentatie van het Vuelta-parcours begint donderdag om 19.30 uur in Madrid en wordt live uitgezonden op de Spaanse tv-zender Teledelporte.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.