Dit zeiden de favorieten en outsiders voor Luik-Bastenaken-Luik 2024
foto: Cor Vos
zondag 21 april 2024 om 11:30

Dit zeiden de favorieten en outsiders voor Luik-Bastenaken-Luik 2024

Vandaag komt het eerste deel van het wielerseizoen alweer ten einde met het verrijden van Luik-Bastenaken-Luik. Het laatste monument van het wielervoorjaar geldt misschien wel als de zwaarste van allemaal. Krijgen we de verwachte strijd tussen Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel? WielerFlits zet de belangrijkste uitspraken van de favorieten en outsiders voor de klimklassieker op een rij.

Niets missen van Luik-Bastenaken-Luik? Volg de koers hier in ons WielerFlits Liveblog!


flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck): “De batterijen zijn opnieuw opgeladen. Het mindere resultaat van vorige zondag (Amstel Gold Race, red.) deed me voor alle duidelijkheid niet twijfelen aan mijn goede vorm van de voorbije weken. Zoals gezegd, ik denk dat de conditie nog goed genoeg is om in Luik-Bastenaken-Luik een rol van betekenis te spelen. En dan heb ik het niet alleen over mezelf, maar ook over de ploegmaats.”

“Winnen is mogelijk. Mocht ik daar niet van overtuigd zijn, zou ik niet meedoen. Maar het zal allemaal net iets meer in de juiste plooi moeten vallen dan in de Vlaamse klassiekers. We gaan het sowieso proberen. Nog één keer knallen vooraleer ik opnieuw wat rust neem. Zoals gezegd, ons voorjaar is geslaagd. Al wat er zondag nog bijkomt, is meer dan een kers op de taart.” (persbericht)

flag-si Tadej Pogacar (UAE Emirates): “Ik koers graag tegen Mathieu. Al zal ik zondag meer renners in de gaten moeten houden dan alleen Mathieu. Deze klassieker is beter geschikt voor de klimmers dan voor een zwaardere renner zoals hij. Maar, we weten dat hij alles kan. Het zal een open wedstrijd worden. We kunnen al aanvallen ver voor de finish verwachten.”

“Er kan veel gebeuren, want dit is een lange wedstrijd met extreem veel hoogtemeters. De zwaarste klimmen liggen hier diep in de finale. Als je in Luik al vroeg in de aanval gaat, gaat het een hele zware wedstrijd worden. Het is mijn favoriete eendagswedstrijd. De afgelopen twee jaar (in 2023 de val, in 2022 overleed zijn schoonmoeder enkele dagen voor Luik, red.) had ik hier zelfs helemaal geen geluk. Toch hou ik van deze wedstrijd het meest.” (WielerFlits)

flag-dk Mattias Skjelmose (Lidl-Trek): “Ondanks dat ik maar een halve koers reed woensdag, voelde mijn lijf aan alsof ik een monument had gereden. Ik had spierpijn, maar uiteindelijk voelde ik me drie uren later al een stuk beter. Ik heb mezelf inderdaad nog niet kunnen tonen, helaas. Maar ik weet wel hoe mijn gevoel was op de fiets.”

“In de Amstel voelde ik mezelf écht heel goed en dat was ook zo bij de eerste beklimming van de Muur van Hoei in de Waalse Pijl, vlak voordat ik het ijskoud kreeg. Wat ik meeneem uit die twee klassiekers is dat ik – en dat zeg ik met mijn hand op mijn hart – in de vorm van mijn leven ben. Ik ben er echt van overtuigd dat ik in Luik meevecht voor het podium. Mijn 1-2-3? Ik zie mezelf daar staan met Tadej en Mathieu. Maar in welke volgorde dat is, gaan we zondag zien.” (WielerFlits)

flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers): “Ik kijk uit naar de uitdaging en het lijden. Ik weet hoe zwaar het wordt, maar ik ben er klaar voor. Ik denk dat ik vorig jaar heel goed gekoerst heb. Tactisch en fysiek, heb ik alles eruit gehaald wat erin zat. Daar kan ik trots op zijn. Natuurlijk is een podiumplek in een Monument fantastisch, maar ik wil heel graag mijn eerst Monument winnen. Als ik aan de start van eentje sta, is dat wat ik tegenwoordig altijd probeer.” (persbericht)

flag-be Maxim Van Gils (Lotto Dstny): “We zullen in eerste plaats goed in de pre-finale moeten komen. De koers werd vorig jaar al vroeg opengebroken op de Wanne. Ik verwacht dat ze dit jaar weer redelijk snel zullen beginnen. Dan gaan er al vroeg veel knechten moeten afhaken en zullen alleen de favorieten overblijven. Dat zal het moment zijn voor Andreas (Kron, red.) of mij om mee te schuiven met een kleine groep.”

“Op die manier kunnen we de echte explosie vermijden. Daarna is het hopen dat we mee zijn na de Redoute. Het zou een goed idee kunnen zijn om voor de aanval van Tadej Pogacar weg te zijn. Winnen? Zondag zal dat wel lastig worden, het is een heel grote wedstrijd met veel grote namen. Maar ik zal het zeker proberen.” (WielerFlits)

flag-be Dylan Teuns (Israel-Premier Tech): “De Waalse Pijl van woensdag is geen correcte weergave van mijn huidige conditiepeil. Het zij zo, mentaal ben ik nog steeds hongerig. Voor mij zijn de Ronde en Luik de twee mooiste eendagskoersen op de kalender.”

“Anticiperen kan altijd, maar is verre van evident. Pogacar volgen bij zijn aanval is al helemaal niet vanzelfsprekend. Voor La Redoute voor de aanval kiezen, lijkt me echter zinloos. Tenzij het weer Pogacars bondgenoot wordt? Het wordt kortom zaak om attent te zijn in de buurt van La Redoute, waar de koers allicht explodeert.” (Het Nieuwsblad)

flag-gb Stephen Williams (Israel-Premier Tech): “Ik kijk uit naar de wedstrijd. We reden natuurlijk een geweldige Waalse Pijl en ik hoop dat we kunnen doorgaan op dit elan. Er zijn twee duidelijke favorieten, maar we hebben een sterke ploeg en meerdere kaarten om te spelen. We willen agressief koersen. Het is zaak om de wedstrijd mee te kleuren, in plaats van dat we constant achter de feiten moeten aanrijden.” (Cycling Pro Net)

flag-ie Ben Healy (EF Education-EasyPost): “Ik heb een goede voorbereiding achter de rug en voelde me ook goed in de voorbije wedstrijden. Dat heeft nog niet geleid tot een goed resultaat, maar dit is de belangrijkste wedstrijd. We zijn er klaar voor. Ik ga dit keer wel voor een podiumplek. Er is maar één favoriet en dat is Pogacar. In deze wedstrijd is hij een klasse te sterk voor de tegenstand.” (Cycling Pro Net).

flag-ec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost): “Ik voel me redelijk goed. Ik kwam natuurlijk ten val in Tirreno-Adriatico, maar begin me steeds beter te voelen. Ik ben dan ook erg blij om hier te zijn. Luik-Bastenaken-Luik is een mooie wedstrijd, met sterke rivalen. Ik hoop voor de overwinning te strijden. Het is moeilijk om het tegen Pogacar en Van der Poel op te nemen, maar ik ga het zeker proberen.” (Cycling Pro Net)

flag-gb Simon Yates (Jayco AlUla): “Ik heb een korte trainingsstage achter de rug en ik hoop op een redelijke prestatie. Ik voel me wel beter dan in de Ronde van Catalonië, maar met deze weersomstandigheden (doelt op de kou, red.) weet je het nooit. Luik is een van de grootste wedstrijden op de kalender. De concurrentie is sterk, maar we gaan het proberen.” (Cycling Pro Net)

flag-nl Bauke Mollema (Lidl-Trek): “Ik voel me redelijk goed en kijk uit naar Luik. Het zal allemaal afhangen van de benen. De finale is zo ontzettend zwaar. Ik verwacht een lastige koers en de sterkste mannen komen bovendrijven. Het is zaak om een renner mee te hebben in de aanval in de laatste honderd kilometer. Op de Redoute zullen de favorieten gaan, maar daarvoor zal het ook al zeer snel gaan.”

“Mattias (Skjelmose, red.) is onze kopman. Hij is dit seizoen erg goed op dreef en maakt een goede kans op een mooi resultaat. Pogacar verslaan is geen makkelijke opgave, maar hij heeft vertrouwen en kan ver komen.” (Cycling Pro Net)

flag-au Michael Matthews (Jayco AlUla): “Het plan was eigenlijk om me woensdag nog een keer volledig leeg te rijden om dan zondag niet te starten. De Waalse Pijl verliep echter niet zoals verwacht en dus sta ik hier nu wel aan het vertrek. Mijn vorm is nog steeds goed. Er komen wat frisse ploegmaats bij en we hopen dat we zo in de finale wat kunnen spelen. Dit zorgt voor nieuw elan. In de voorbije koersen moest ik het vaak alleen opknappen.” (Cycling Pro Net)

flag-fr Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL): “Ik neem twee dagen na de Tour of the Alps Luik-Bastenaken-Luik er nog bij. Die combinatie ben ik ook al gewend, want ik heb het in het verleden ook al een paar keer gedaan. Het is een manier die goed voor mij werkt. Na zoveel dagen afzien op de fiets op training, ben ik vooral blij dat ik mezelf weer in koers kan tonen.” (WielerFlits)

flag-be Mauri Vansevenant (Soudal Quick-Step): “We zitten hier met Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar. Die twee zijn praktisch zeker van het podium. Tenzij er iets ergs gebeurt. Zelf ambieer ik een plaats in de top-10. Een aantal jongens hebben een vrije rol bij ons, maar in de finale zal ik wel worden bijgestaan.”

“We koersen zonder druk. Er wordt niet veel van ons verwacht in het peloton. Of ik het seizoen van de ploeg kan redden zondag? Als ik win, kan ik inderdaad het voorjaar voor onze ploeg redden. Dat is al gebleken met Remco hier. Maar het is heel moeilijk om hier te winnen.” (Sporza)

flag-be Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike): “Ik hoop vooral dat het niet zo koud is als woensdag. Ik ben zeker wel kandidaat, maar dan moet alles goed vallen. Op de Roche aux Faucons kom ik meestal op enkele seconden boven, met de leiders in zicht, maar daarna is er niet veel meer speelbaar. Ik hoop morgen gewoon mijn beste dag van het Ardense drieluik te hebben, dan is er veel mogelijk.” (Sporza)

flag-nl Adrie van der Poel: “Mathieu heeft in Luik meer kans dan in de Amstel Gold Race van afgelopen zondag. In Luik staan er meer toppers aan de start, zoals Tadej Pogacar. Dat is beter voor Mathieu, want dan wordt er niet alleen op hem gelet.” (Het Nieuwsblad)

flag-nl Arthur van Dongen (ploegleider Visma | Lease a Bike): “Uiteraard zullen Pogačar en Van der Poel een voorname rol spelen, maar wij gaan gewoon proberen ons eigen plan uit te voeren en onze eigen doelstelling proberen te halen. We gaan ook nu voor het beste mogelijk resultaat. We gaan wel proberen om onze stempel op de wedstrijd te drukken.”

“Het is in deze koers lastig om te anticiperen. We hebben in Strade Bianche ook gezien dat UAE Emirates zelfs de vroege vlucht strak onder controle hield. Het zou me niet verbazen als ze dat in Luik opnieuw doen. Maar vergeet ook vooral niet dat er stevige tegenwind staat op de terugweg van Bastenaken naar Luik. Dat zorgt ervoor dat aanvallers misschien langer wachten.” (WielerFlits)


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.