Dmitriy Gruzdev gediskwalificeerd na vechtpartij in Ronde van Turkije
foto: Sirotti
donderdag 30 april 2015 om 16:34

Dmitriy Gruzdev gediskwalificeerd na vechtpartij in Ronde van Turkije

Dmitriy Gruzdev heeft vandaag zijn laatste kilometers gereden in de Ronde van Turkije 2015. De organisatie besloot de 29-jarige Kazach te diskwalificeren nadat hij tijdens de vijfde etappe van zijn fiets stapte om Eugert Zhupa op te wachten en enkele raken klappen in het gezicht te verkopen.

Direct na de etappe werd de aanstichter van het opstootje medegedeeld dat hij gediskwalificeerd is en de komende dagen niet meer hoeft op te stappen. Gruzdev stond voor vandaag al 81e in het algemeen klassement, met ruim 22 minuten achterstand op klassementsleider Davide Rebellin.

Vorig jaar werden Ivan Rovny (Tinkoff – Saxo) en Gianluca Brambilla (Extixx – Quick Step) tijdens de Ronde van Spanje ook uit de wedstrijd gezet nadat beide renners elkaar in de haren hadden gevlogen. Datzelfde is Gruzdev nu ook overkomen. Het peloton is door deze beslissing nu nog 159 eenheden groot.

Bekijk hier de beelden van het voorval

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
30 april 2015 23:52
Xistnc,

Ik moet toegeven dat, als ik mijn eigen reactie zo teruglees ik wat stellig klink. Toch blijf ik er bij dat waar twee vechten er per definitie twee schuld hebben en er dus ook twee naar huis moeten.
De nuance, die ik in mijn voorgaande reactie even over het hoofd zag, is natuurlijk wel dat je je bij deze situatie kan afvragen of er wel "twee vechten".

Om antwoord te geven op je vraag: Ook als je een heethoofd bent en niet lekker in je vel zit zijn er een hoop dingen die je kan doen voordat je midden in een koers besluit van je fiets te stappen om een paar klappen uit te delen. Elke aanleiding, groot of klein, die ik mij kan bedenken is er een die net zo min in de sport thuis hoort als het uitdelen van een ferme tik. "Er van uitgaan dat" is misschien wat stellig, maar "rekening houden met" vind ik de lading bij lange na niet dekken.
30 april 2015 23:58
Ik volg je wel enigszins nasibal. Het kan best zijn dat Zhupa al enige tijd achterwielen aan het bestoken is binnen het peloton en Gruzdev de eerste is die daarop 'reageert'. We kunnen dat echter niet uit de beelden afleiden, in tegenstelling tot de ongeoorloofde reactie.
1 mei 2015 00:08
Romans,

Het klopt natuurlijk dat het er niets te bewijzen valt omtrent de schuld van Zhupa. Straffen zonder bewijs is in de ogen van de huidige maatschappij (terecht) ongeoorloofd en onetisch. Toch denk ik dat je als organisatie in deze gevallen misschien beter een duidelijke lijn kan trekken en daarbij het minimie risico moet lopen dat je er in een paar gevallen naast zit.

De hele situatie doet me denken aan het kleine broertje dat geniepig zijn grote broer zit te zieken totdat deze er op klapt. De grote broer heeft vervolgens heisa en kan zonder eten naar bed. Omdat het kleine broertje het slim heeft aangepakt komt hij er mee weg en lacht achter de rug van mamma zijn grote broer nog eens uit. Dergelijk gedrag druk je te kop in door consequent een lijn te trekken.
1 mei 2015 08:55
@nasibal
je kent hopelijk ook de uitdrukking 'korte lontjes' die we tegenwoordig veel in de samenleving hebben? Die hebben weinig tot niks nodig om te 'ploffen', vanwege grote ego's en opgekropte frustraties. Waarbij iemand die net op het verkeerde moment passeert de dupe wordt van deze idioten???

waar er twee vechten, hoeven er geen twee schuld te hebben. die grootmoederswijsheid dat er altijd 22 schuld hebben was makkelijk in grootmoeders tijd, geen gezeik, allebei naar bed, maar in het echte leven van nu ligt dat soms echt iets anders.... kan best dat die knakker van Astana een kort lontje heeft en te weinig 'respect' of een andere flutreden ervaarde van het slachtoffer.

zo, bij deze dit tegengeluid.
1 mei 2015 09:42
Teveel testosteron....
1 mei 2015 12:03
Coldeportes,

Helemaal waar. In de huidige maatschappij zijn er veel te veel mensen met een dergelijk kort lontje. Mensen die al ontploffen als je lief naar ze glimlacht bij de kassa van de Albert Heijn.

Ervaring en psychologie leert ons echter dat dit bij 9 van de 10 mensen met een dergelijk probleem gaat om een structureel probleem. Ze hebben hier vaker last van, zolang het niet verandert. Wanneer het verandert zijn ze geen 'persoon met een kort lontje' meer. Een dergelijk opvliegend karakter gaat in veel (inderdaad, niet in alle) gevallen ook gepaard met een verminder discipline: zodra iets tegenzit is het 'kut' (excusez let mot) en moeten ze er niets meer van hebben. Daarnaast nemen ze vaak niets aan bij mensen die het 'bij hun verprutst' hebben, of van mensen die hun gewoon niet liggen.

Dit gesteld hebbende, hoe vaak horen we niet dat dit soort 'problemen' (je moet je echter afvragen of het daadwerkelijk problemen zijn, of dat er gewoon lastig mee om te gaan is) er toe leiden dat sporters met heel veel talent, toch niet slagen in de topsport? "Verkeerde mentaliteit" wordt dat dan genoemt. Vooral in het voetbal hoor je veel van dit soort verhalen over 'lastige jongens' die niet goed in de groep liggen, waar niet mee te werken is en die uiteindelijk door iedereen uitgekotst worden.

Maargoed, terug naar de basis. Uitzonderingen daargelaten, hoe groot denk je dat de prevalentie van 'mensen met korte lontjes' daadwerkelijk is binnen het profpeleton, ten opzichte van de gehele maatschappij? Ik denk niet zo groot. Ze zullen er zijn, maar aangezien het dan in 99 van de 100 gevallen om een structureel probleem gaat zullen deze topsporters ook wel een 'track record' hebben en bekend zijn binnen het wereldje en vaak ook bij het publiek.

Zover ik weet, heeft Gruzdev niet zo'n track record, maar daar kan ik naast zitten. Waar het mij om gaat is dat, gegeven de in mijn ogen minime prevalentie van dergelijke topsporters met een kort lontje, in de topsport het gezegde 'waar er twee vechten...' nog steeds houd snijdt. Als een organisatie 1 lijn zou trekken (en ik richt me dus niet specifiek op dit geval) zitten ze er gebaseerd op uitzonderingen, misschien 1, of zelfs 2 op de 10 keer naast. Dan mag jij me vertellen wat je zwaarder vind wegen: De één of twee keer dat er iemand onterecht naar huis moet, of die acht of negen keer dat er iemand onterecht mee weg zou komen.
2 mei 2015 11:17
Ik ken er wel eentje met zo'n kort lontje, onze sympathieke vriend Curvers, regelmatig aan het bakkeleien met wie maar wil. Het maakt hem trouwens geen slechtere renner.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.