Documentaire over jonge Biniam Girmay op Nederlandse tv tijdens openingsweekend Tour
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2024 om 14:26

Documentaire over jonge Biniam Girmay op Nederlandse tv tijdens openingsweekend Tour

Op 30 juni aanstaande is de documentaire This is my moment over Biniam Girmay te bekijken bij de EO. In de docu is te zien hoe een Girmay al vanaf zijn zeventiende er alles aan doet om te slagen in het internationale topwielrennen. Dat blijkt niet eenvoudig. De documentaire geeft een inkijkje in het leven van de inmiddels 24-jarige Eritreeër, die lang droomde van een Tour de France-deelname.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na zijn historische zeges in Gent-Wevelgem en in de Giro d’Italia van 2022, maakte het grote publiek kennis met Girmay. De rappe Eritreeër in dienst van Intermaché-Wanty werd de eerste zwarte Afrikaan die een klassieker, en de eerste die een rit in een grote ronde wist te winnen. Maar wat voor het grote wielerpubliek geldt, geldt niet voor documentairemaker Lieven Corthouts.

Hij volgde Girmay namelijk al vanaf 2018, toen hij slechts zeventien jaar was. In de docu is te zien hoe een jonge Afrikaanse renner probeert te slagen in het internationale topwielrennen. Geen gemakkelijke opgave blijkt, want het vaderschap en Europese visumprocedures maken het niet eenvoudig voor Girmay.

Openingsweekend Tour
In de documentaire is de volledige weg van Girmay naar de internationale top te volgen. Maker Lieven Corthouts mocht meer dan zes jaar lang het persoonlijke- en professionele leven van Biniam filmen. Bovendien heeft de renner zelf ook zijn eigen proces vastgelegd. De documentaire is op 30 juni om 22.05 uur te zien op NPO 2 bij de EO. Dat is tijdens het openingsweekend van de Tour de France, de wedstrijd waar Girmay dit jaar naar alle waarschijnlijkheid zal starten.

Na een teleurstellende Giro d’Italia – waarin Girmay moest opgeven wegens een dubbele valpartij – wist de rappe man in Waalse dienst al snel weer wat winnen is. Zo schreef de 24-jarige sprinter Circuit Franco Belge op zijn naam. In andere recente eendagskoersen was hij bovendien dichtbij de zege en reed hij naar verschillende ereplaatsen toe.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.