Dombrowski soleert naar ritwinst in Tour of Utah, Hermans pakt eindzege
foto: Cor Vos
maandag 19 augustus 2019 om 07:00

Dombrowski soleert naar ritwinst in Tour of Utah, Hermans pakt eindzege

Ben Hermans heeft in de slotetappe van de Tour of Utah zijn eindzege veiliggesteld. Weliswaar werd de Belg nog op de proef gesteld in de lastige rit rond Park City, maar de winst gaf hij niet meer weg. Het laatste dagsucces was voor Joe Dombrowski, die solo over de finish kwam.

In de slotetappe door Park City kreeg het peloton een bergachtige route voorgeschoteld van 126 kilometer. Het sluitstuk van deze vijftiende editie van de Tour of Utah zou menig renner zwaar op de maag komen te liggen met onder meer een passage over Empire Pass, een van de zwaarste beklimmingen van Utah. Weliswaar is de klim in de recentste jaren opnieuw geasfalteerd, maar met een gemiddelde van net geen acht procent is het nog altijd pittig.

Ben Hermans was tot aan de slotetappe superieur gebleken, maar kon hij op het lastige parcours de eindzege ook over de streep trekken? Het duurde even voordat de ontsnapping tot stand kwam, maar uiteindelijk zou een omvangrijke groep van 23 renners wegrijden. Ze zouden ruim twee minuten voorsprong pakken op het peloton, waarin de ploegmaats van Hermans het tempo bepaalden. Aan de voet van Empire Pass had de kopgroep nog een minuutje over.

Op die klim ontplofte de koers. James Piccoli bestookte leider Hermans meermaals, maar de Belg kraakte niet. In de strijd om het laatste dagsucces deed Joe Dombrowski de beste zaken door in de slotkilometers naar de top aan te zetten en solo weg te rijden. Met een voorsprong van een kleine halve minuut rondde hij als eerste de top om vervolgens de laatste negen kilometer in zijn eentje af te werken. Aan de streep had hij een voorsprong van 0:24 op João Almeida.

foto: Cor Vos

Hermans kwam als vierde over de streep samen met Keegan Swirbul en stelde zo zijn eindzege veilig. Voor de Belg is het zijn vierde eindzege in een rittenkoers na zijn eerdere overwinningen in de Tour of Oman (2017) en de Tour of Austria (2018 en 2019). Piccoli eindigde in het klassement op de tweede plaats, voor Dombrowski die derde werd. Op de erelijst volgt Hermans Sepp Kuss op, die vorig jaar de beste was.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.