Dominantie Tadej Pogacar maakt het wielrennen minder leuk
foto: Cor Vos
dinsdag 15 oktober 2024 om 07:43

Dominantie Tadej Pogacar maakt het wielrennen minder leuk

Discussie Wat hebben Milaan-San Remo en de GP de Québec met elkaar gemeen? Het zijn de enige twee volledige wedstrijden (Tre Valli Varesine tellen we niet mee; die koers werd geannuleerd) waaraan Tadej Pogačar dit seizoen meedeed, maar niet won. Wel bijgeschreven op zijn toch al rijkgevulde palmares: Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik, Giro d’Italia, Tour de France, WK op de weg en Ronde van Lombardije. De teneur is dat fans afhaken, zeker na de suprematie van de laatste weken. Hoe sta jij daarin?

Het is een veel gehoord argument de laatste weken: mensen kijken en lezen niet meer over de koers, omdat het te voorspelbaar is. Kersvers wereldkampioen Pogačar verdeelt en heerst. Alleen La Primavera (Jasper Philipsen) en de eerste Canadese grote prijs (Michael Matthews) kon hij dit seizoen niet winnen, evenals natuurlijk een aantal etappes in verschillende rittenkoersen. Al is ook zijn moyenne daar tamelijk indrukwekkend: hij won zestien van zijn in totaal 49 etappes dit seizoen. Goed voor bijna een op de drie ritten.

Een veel gehoord argument op sociale media en ook in de reacties van WielerFlits, is dat mensen de televisie uitzetten zodra Pogačar aanvalt. Omdat hij vaker wel dan niet minuten wegrijdt bij de concurrentie, amuseert het de wielerfans niet meer. De vraag is nu of de Sloveense veelvraat het wielrennen minder leuk maakt. Het lijkt voorspelbaarder dan we de laatste vijftig jaar gewend zijn. Alleen de oudere generaties zouden zich dat nog moeten kunnen heugen ten tijde van Eddy Merckx. Met 25 overwinningen dit jaar is Pogačar ook de absolute zegekoning van 2024.

Tegenargument van Philippe Gilbert

Gilbert is tegenwoordig interviewer bij Eurosport – foto: Cor Vos

Toch zijn er ook mensen die anders betogen. Een daarvan is Philippe Gilbert in L’Equipe. Om de saaiheid uit de tv-uitzendingen te halen, ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor… televisieregisseurs. “Zij moeten de spanning in een koers behouden. Kijk naar de Ronde van Lombardije: Pogacar reed een fantastische solo, maar achter hem gebeurde er ook veel, wat nauwelijks in beeld kwam. De regisseurs moeten zich aanpassen en de strijd achter de koploper beter in beeld brengen. Als commentator voor Eurosport is het soms lastig om de spanning vast te houden wanneer je weet dat iemand als Pogacar niet zomaar zal inzakken of vallen.”

“Maar dat betekent niet dat de rest van de race niet interessant is. De camera moet vaker gericht worden op de strijd om de andere podiumplaatsen”, is de wereldkampioen van 2012 duidelijk. Volgens Gilbert, die voor de sportzender vaak in koers op de motor zit, is de vraag of het wielrennen nu saai is irrelevant. “Het imponeert wat ik heb gezien. Het was echt een topjaar, we kunnen zelfs spreken van ‘totaalwielrennen’. Deze generatie aanvallende renners laat een enorme evolutie zien: ze durven van ver aan te vallen en doen dat met de zekerheid dat ze kunnen winnen. Ik ben pas twee jaar geleden gestopt, maar het is nu al een compleet andere wereld.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.