Dopingexpert pleit voor algemeen verbod op Tramadol
foto: Fabio Ferrari - LaPresse
vrijdag 15 juni 2018 om 13:28

Dopingexpert pleit voor algemeen verbod op Tramadol

Het Tramadol-gebruik in de wielersport houdt de gemoederen bezig. Het antidopingagentschap WADA publiceerde gisteren namelijk een lijst waarop per sport staat vermeld hoe vaak er is gebruikgemaakt van de pijnstiller Tramadol. De wielersport blijkt koploper in het gebruik ervan. “In het wielrennen is er een structureel probleem van Tramadol”, zegt Peter Van Eenoo, directeur van het antidopinglaboratorium in Gent, in Het Nieuwsblad.

Het gebruik van het middel is niet verboden, maar het WADA wil het gebruik van het middel monitoren. Uit documentatie bleek dat het middel bij wielrenners het vaakst werd aangetroffen. “Er is geen enkele logische verklaring voor de hoge cijfers”, zegt Van Eenoo. “We vinden in het wielrennen en bijvoorbeeld biatlon ook meer producten die voorkomen in astma-medicatie, maar die sporten lokken astma ook vaker uit. Dat houdt steek. Tramadol kan je niet verklaren. Dat kan alleen om misbruik gaan.”

Van Eenoo gelooft dat regelmatige consumptie van Tramadol aanleiding zou geven voor meer valpartijen. “De bijwerkingen zijn niet voor de poes: duizeligheid en draaierigheid. Natuurlijk zorgt dat voor valpartijen.” Wat hem betreft komt er een verbod op het gebruik ervan. “Het product staat nu al zes jaar op de monitoringlijst. Er is duidelijk sprake van misbruik, dus ik zou Tramadol graag op de officiële lijst van verboden producten zien.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
15 juni 2018 13:41
De link met prestatie verhoging is wel erg indirect. Doping is dus een vreemde kwalificatie.
Verbied het dan vanwege veiligheid.
15 juni 2018 13:51
Ik kreeg Tramadol na het trekken van twee verstandskiezen, ik kreeg niet meteen zin in een col HC. Wel kan ik me inbeelden hoe het sterk bedwelmende effect een wielrenner verder kan duwen in momenten van uitersten.. Verbieden, simpel
15 juni 2018 13:59
Een beetje rjdjonko merk je een stuk meer van hoor. Van Tramadol een roesje op zijn hoogst. Maar idd. onwenselijk in het peloton.
15 juni 2018 14:12
Het is eigenlijk van de pot gerukt dat een Boonen problemen krijgt omdat hij in zijn vrije tijd wel eens wat uitspookte, maar dat ondertussen het halve peloton gewoon aan de drugs op de fiets zit...

Sowieso natuurlijk een steeds vaker voorkomend probleem, dat vele medicijnen eigenlijk gewoon ook drugs zijn, maar dat die middelen vaak gewoon voorgeschreven worden en er dus steeds meer mensen verslaafd aan raken (in sommige landen zijn er vele malen meer mensen verslaafd aan 'medicatie' dan aan 'drugs'). Hier valt het gelukkig nog enigzins mee.

Verbieden in het peloton dus! Wielrennen zelf is al gevaarlijk genoeg.
15 juni 2018 15:20
Bij de UCI gaan ze het probleem per direct aanpakken... oplossing voorzien tegen eind 2020...
15 juni 2018 15:50
Als je er niet mee mag autorijden dan lijkt me deelname aan een koers uitgesloten. Das gewoon gevaarlijk. Maar ik ben er principieel op tegen om daar de dopingcontrole voor in te zetten. Had dan liever wat gedaan met de bekentenis van Edmondson.
15 juni 2018 17:05
Djoop: principieel op tegen, hoezo ??
15 juni 2018 18:02
@Emergo
Omdat die naar mijn idee bedoeld is om doping op te sporen. Als je het Placebo effect of de psychische werking mee gaat wegen; volgens mij is dat een hellend vlak. Als renners veel amandelen eten zal hun organisme meer dopamine aanmaken, dat heeft absoluut effect - maar dat betekend niet dat je dan die voedingsstoffen moet verbieden. Daarnaast denk ik dat je verstandig om moet springen met beperkingen op het gebied van pijnbestrijding, zeker als het wielerprofs betreft.
15 juni 2018 21:34
Noem het doping- en veiligheids -controle en het is opgelost. Iets wat niet prestatie bevorderend is doping noemen (zoals bij boonen) maak je jezelf als doping instantie belachelijk mee
15 juni 2018 21:43
Beetje wat van Schip bedoelt met doorgesnoven junkie style.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.