Dopingschorsing Monsalve na positieve tests op drie verboden middelen

maandag 9 december 2019 om 20:04
Dopingschorsing Monsalve na positieve tests op drie verboden middelen

foto: Cor Vos (archief)

Yonathan Monsalve (30) is voor vier jaar geschorst door de UCI, nadat dit jaar bij hem meerdere verboden middelen aangetroffen zijn. De Venezolaanse wielrenner moet daardoor tot 20 juli 2023 een dopingstraf uitzitten.

Monsalve testte dit jaar op 21 juli én 18 september van dit jaar positief. Er werden sporen aangetroffen van anabole steroïden, het kankerverwekkende middel GW1516 en Ligandrol. Dat laatste middel is eerder aangetroffen door het anti-doping agentschap WADA bij wedstrijdpaarden. Het heeft ongeveer dezelfde werking als anabole steroïden, het stimuleert namelijk spiergroei.

GW1516 is een experimenteel medicijn dat zorgt voor een hogere concentratie goed cholesterol. Het werd onder meer ingezet tegen diabetes, maar bleek kankerverwekkend te zijn. In 2013 werden meerdere wielrenners betrapt op GW1516.

Debuut bij Androni
Monsalve heeft een verleden als profwielrenner. Hij debuteerde in 2011 bij Androni Giocattoli en reed daarna ook nog voor Vini Fantini, Neri Sottoli en Southeast. Sinds 2017 rijdt de coureur uit Venezuela zijn koersen namens Chinese continentale teams. In 2017 won Monsalve nog de Tour of Qinghai Lake en begin dit jaar was hij de beste in een rit tijdens de Vuelta al Tachira in zijn eigen land.


Schorsing Wilmar Paredes (23) nu officieel

In april van dit jaar werd bekend dat Wilmar Paredes door de UCI voorlopig was geschorst nadat hij positief getest was op EPO. Die voorlopige straf is omgezet in een definitieve schorsing van vier jaar, die met terugwerkende kracht ingaat op 27 februari 2019. De Colombiaan mag daardoor na 26 februari 2023 weer koersen.

Tot zijn schorsing kwam Paredes uit voor Manzana Postobon. Die ploeg stopte nog tijdens dit seizoen, mede dankzij de positieve test van Paredes.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.