Draai van de Kaai wil afspraken in na-Tour-criterium afschaffen
Vorig jaar won Jarlinson Pantano 'De Draai' - Foto: Marcel Koch
maandag 5 juni 2017 om 12:46

Draai van de Kaai wil afspraken in na-Tour-criterium afschaffen

De Draai van de Kaai wil de opzet van zijn na-Tour-criterium op de schop gooien. Het wil geen afspraken meer maken over welke renner als eerste over de streep moet komen, maar er een echte koers van maken. “Een showachtige wedstrijd waarbij de winnaar vooraf al vaststaat is niet meer van deze tijd”, vertelt voorzitter voorzitter Sander van Peer aan BN/De Stem.

De organisatie wil het profcriterium omvormen naar een soort kermiskoers over meerdere rondjes met een totale afstand van van 120 kilometer. Toprenners krijgen geen startgelden meer, maar in plaats daarvan krijgen deelnemende teams een standaard vergoeding. “Het gaat ons om de wedstrijden zelf”, stelt Van Peer. “Uit onderzoek bleek enkele jaren geleden dat vooral de wielerfans wegbleven bij De Draai. Die willen koers zien. En met nieuwe onderdelen als de fixed gear race willen we voor nog meer spektakel zorgen”, geeft hij aan.

De Draai van de Kaai wordt traditioneel verreden op de tweede maandag na de Tour de France. Dit jaar staat het criterium in het Brabantse Roosendaal gepland op maandag 31 juli.

[poll id=”528″]

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
5 juni 2017 12:48
Top, maakt het nog ietsje leuker en een evenementendag is inderdaad meer van nu.

Nu nog vooral hopen dat de teams startgelden ook over de renners verdelen. Uiteindelijk wint Froome niet de TdF zonder zijn team. Dus dat de winnaar alle premies opstrijkt is niet echt fair.
5 juni 2017 12:50
Vraag me wel af welke toprenners er nu nog willen rijden. Die kwamen toch voor het geld. Of ze ook komen om dan te gaan koersen, lijkt me niet
5 juni 2017 12:53
een goede zaak, dat afgesproken gedoe is echt helemaal niks. maar ook met een echte wedstrijd interesseert mij die na-tour criteriums eigenlijk geen hol
5 juni 2017 12:58
Opvallend ja. Zou het iets te maken hebben met het lastig op kunnen brengen van hoge startgelden? Want Pantano, Nizzolo en Juraj Sagan waren ook al niet waarvoor je gaat kijken.

Edit: de Os waren natuurlijk vorig jaar.
5 juni 2017 13:00
Haha nou succes om renners te vinden die zonder startgeld nog zin hebben om na een hele Tour zich 120 km het schompes te fietsen.
5 juni 2017 13:00
Goed idee, ben benieuwd of dat gaat lukken.
Maar niks ten nadelen van renners als Etienne van Empel, maar ik denk toch het gemiddelde publiek liever Froome of Terpstra ziet winnen.

Dat met die fixies zie ik niet zitten. Daar heb ik persoonlijk helemaal niets mee.
5 juni 2017 13:04
dit is gewoon een ordinair bezuiniging plan, heeft helemaal niets te maken met afspraken die gemaakt worden voorafgaand aan een criterium. Diezelfde afspraken worden namelijk ook gemaakt bij kermiskoersen. Draai van de kaai wil gewoon niet meer de hoge startgelden betalen voor de wielrenners. Zeg dat dan gewoon en ga er geen pseudo hervormingsverhaal van maken.
5 juni 2017 13:05
Als ik de link naar het originele artikel lees, dan lijkt me dit weer een verandering om het willen veranderen. Even een paar quotes:

Quote:
Roosendaal beleefde vorig jaar weer eens een ouderwetse Draai van de Kaai. Het was warm, het muziekplein stond bomvol meezingende mensen en op het einde van de avond ging de Kaai uit zijn bol bij de zege van Jarlinson Pantano.



Quote:
De manier waarop de Draai al sinds de start in 1980 draaide, stuitte de twee tegen de borst. Nairo Quintana, Tom Boonen, Marcel Kittel, Alejandro Valverde, Ivan Basso, Oscar Freire, Alberto Contador, Jeroen Blijlevens, Lance Armstrong, Michael Boogerd, Erik Zabel, de erelijst puilt uit van de grote namen.


Er is dus al bijna 40 jaar een succesvolle opzet, maar dat moet veranderd worden "omdat deze organisatoren zich als wielerfans zien". En passant ook even de naam veranderen, omdat echte wielerfans uiteraard niet van traditie houden.

Even gegoogled op Sander van Peer en mijn voorgevoelens werden helaas bewaarheid. Weer zo'n standaard hipster die in "concepten" denkt. Zucht...kunnen die mensen gewoon keukens blijven verkopen ipv met hun oneindige vernieuwinsgdrang alles wat leuk en succesvol is te moeten verzieken?
5 juni 2017 13:15
Hierdoor zullen de renners wegblijven me dunkt. Renners vonden het absoluut niet erg dat de winnaar op voorhand vaststond. Hetgene waarvoor ze komen is het geld én om aan een relatief rustig tempo enkele uurtjes te fietsen. Dat is ideaal om in vorm te blijven na drie weken tour, maar hierdoor kwam er ook geen roofbouw. Terwijl als je echt koers wilt dan zal het een pak lastiger zijn voor de renners, waardoor ik er een aantal zie afhaken.

En volgens mij komt dit het spektakel zeker niet spectaculair ten goede, ook al staat de winnaar vooraf vast er is nog altijd spektakel in de na-Tour-criteriums.
5 juni 2017 13:18
Prima idee. Een paar dikke premies en een opzet geïnspireerd door de hammer series. Spektakel gegarandeerd en het team van een topper kan ook wat binnenhalen ipv alleen de kopman.

Overigens zitten de renners hier idd niet echt op te wachten denk ik. Easy koersen en een beetje geld binnenharken zal de voorkeur hebben na een zware tour.
5 juni 2017 13:31
Hoeveel km is een criterium normaal? 120km koers lijkt me best veel, als je aan het herstellen bent. Nu wordt er in een criterium soms ook stevig doorgetrapt, maar zullen ze ook wel op dosering letten.
5 juni 2017 13:40
Het hele idee van die criteriums is toch juist dat een grote naam wint, zodat het publiek, dat alleen de Tour kijkt en de renners als Froome kent, hem ook ziet winnen. En voor die renners is dat op die manier nog op te brengen, ook al zitten ze kapot na drie weken tour. Zoals Sagan=hulk ook aangeeft. Dan kun je beter een kermiskoers organiseren.
5 juni 2017 13:47
Denk dat de toprenners geen stress willen op deze kleine smalle straatjes door de stad!
5 juni 2017 14:01
De Draai van de Kaai heeft al jaren last van het afhaken van sponsors. Ook de verbouwingen rond de Kade hebben geen positieve invloed gehad op het evenement.

Ik gok dat 80 procent tegenwoordig komt voor het zuipen. Dat wordt nog eens aangewakkerd door het evenement een dag/nacht ervoor.
5 juni 2017 14:11
120 kilometer koers. Geen startgeld. Veel succes!
5 juni 2017 14:18
Wishfull thinking.
5 juni 2017 14:21
In samenwerking met Belon, Thijs Z. als nieuwe koersdirecteur?
5 juni 2017 14:25
Hoe moet Contador nu Degenkolb verslaan in een sprint-a-deux op het vlakke :(
5 juni 2017 14:45
Wat een farce. Wat kan profrenners de draai van de kaai schelen? Je wilt geld verdienen op hun kap, en nu ga je er zelfs geen startgeld voor geven? Dat is hetzelfde als vragen aan Messi en Ronaldo om in je tuin te komen spelen voor een spaghettiavond.
5 juni 2017 15:09
Het zal zeker (top)renners gaan kosten. Ook renners uit het continentale circuit, die dan eerder kiezen voor een ''rustdag'' ipv volle bak koers. Vaak zijn die renners al 7 dagen achter elkaar aan het ''koersen'', maar krijgen daar wel startgeld voor. Dat ontbreekt nu

Andere vraag is, gaat het ook publiek kosten? De cafés zullen denk niet heel blij zijn met dit initiatief.
5 juni 2017 15:36
Als je dit criterium definitief om zeep wilt helpen moet je dit onzalige idee vooral doorvoeren.
Deze meneer begrijpt niet wat een criterium inhoudt. Als je dat niet begrijpt of wilt begrijpen dan kun je maar beter wat anders gaan doen.

Wielerfans die in een criterium strijd willen zien kunnen beter een klassieker bezoeken. Bij de profs zie je een showtje onder het genot van een biertje, frietje en een optreden van wat B-artiesten. Het is nu eenmaal een criterium.
5 juni 2017 16:00
Denk ook echt dat de renners na een Tour nog heel diep willen gaan om de Draai Van De Kaai op hun palmares te kunnen schrijven.
Ach, in de afwachtingskoersen wordt meestal harder gereden dan bij de profs. Maar als de bekende profs zich op het binnenblad eens diep over het stuur buigen denken de meeste Tour de France wielervolgers al dat het hard gaat.
En die na-tour criteria zijn er tenslotte voor deze wielervolgers.
5 juni 2017 16:06
Ja, dat wordt dus niks zonder startgeld. Publiek kan dus gaan genieten van een sprint à deux tussen Piet Pik uit Medemblik en Jan de Slegt uit Utrecht....
5 juni 2017 16:09
Haha! Dat zal stormlopen daar. Ik neem aan dat ze ook onderdeel van de Worldtour willen worden?
5 juni 2017 16:37
Waarom vindt men dit een goed idee?

Daarnaast mensen, de andere criteriums geven nog wel startgeld en zijn korter. waarom zou iemand die zich de ballen eraf heeft gereden nog ff 120 km volle bak gaan koersen? Voor eenzelfde prijs als dat je laatste zou worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.