Drie keer WK-goud voor ‘team Roodhooft’: “En dat is nog één te weinig’

Drie keer WK-goud voor ‘team Roodhooft’: “En dat is nog één te weinig’

©Photopress.be

maandag 4 februari 2019 om 17:27
Interview

Was de vreugde bij Mathieu van der Poel gisteren in Bogense groot, dan was ze bij de broers Roodhooft zowaar nóg intenser. De teammanagers mochten naar huis met drie keer goud en twee maal brons. “En dat is nog één keer goud te weinig”, vond Christoph. “Jammer genoeg vergat Ceylin Alvarado dat ze bij de beloften zélf de koers moet maken.”

Even voor alle duidelijkheid. De broers Philip (foto, onder) en Christoph Roodhooft (foto, boven) zijn de eigenaars en managers van Ciclismo Mundial, de entiteit die met Corendon-Circus, IKO-Beobank en Steylaerts-777 die veldritteams in leven houdt. Christoph is de sportieve baas, Philip houdt zich vooral bezig met het zakelijke aspect van het team.

Het leerproces van Alvardo
Het voorbije weekend mocht het duo maar liefst drie keer vieren. Ben Tulett werd wereldkampioen bij de junioren, Sanne Cant en Mathieu van der Poel pakten de regenboogtrui bij de elites. “Eigenlijk moesten we vier op vijf gehaald hebben”, vertelt Christoph aan WielerFlits. “Helaas vergat Ceylin (Alvarado, red) dat ze op het WK niet tussen de elites reed, maar in haar eigen beloftencategorie.”

“Tussen de profs wordt ze week na week beste belofte, omdat ze als laatste van haar leeftijdscategorie overblijft. Maar op het WK moest ze zelf de koers maken en dat heeft ze nagelaten. Het is haar zuur opgebroken. Geen verwijt”, wil Roodhooft niet té hard zijn voor de jonge krullebol. “Dit maakt deel uit van haar leerproces. Het killerinstinct waarover Sanne Cant beschikt, dat heeft Alvarado nog niet. Maar dat komt nog wel.”

“Moet jij je koerskledij niet aandoen?”
Zaterdag hadden Tulett en Cant al goud gepakt, maar dé hoofdvogel werd uiteraard afgeschoten door Mathieu van der Poel. “Toegegeven, dit was voor ons de belangrijkste van de drie. Deze geeft de twee andere truien nog meer glans. Stel dat dit niet gelukt was, dan zouden de twee andere op dit moment (een half uur na het WK, red) een beetje aanvoelen als een pleister op een houten been.”

Volgens Roodhooft was Van der Poel voor aanvang van het WK de rust zelve. “Ik zag hem hier in Bogense zoals ik hem elke cross zie. Om een voorbeeld te geven, drie kwartier voor de start heb ik hem moeten zeggen dat het stilaan tijd werd om zijn koerskledij aan te doen. Of ik kan vergelijken met Valkenburg? Goh, ik vond hem daar ook niet super nerveus. Maar de sfeer in Valkenburg was minder aangenaam dan hier. Meer opgefokt, vind ik. Ook alles er rond. Massa’s dranghekken, pakken slijk, .. Moeilijk uit te drukken, maar hier waren minder hekken en was het meer cross. De sfeer was gewoon anders.”

Pas bevrijd rond halfkoers
Roodhooft zag zijn poulain pas rond het half uur echt bevrijd koersen. “Ik vond hem niet super starten. Hij reed het WK met zijn beenverwarmers aan, wat hij standaard doet als het minder dan vijf graden is. Maar daarmee had hij het vandaag toch wat te warm. Ook omdat de zon er doorheen kwam en de wind een beetje wegviel.”

“Bij zijn eerste demarrage plaveide Toon Aerts het pad voor Van Aert. Je zag dat ook Aerts geloofde in de wereldtitel. Daar heeft Wout even van geprofiteerd. Zo zag ik het, hé.” “En ja, dat had in Mathieu zijn hoofd kunnen kruipen. Maar het is niet gebeurd. Toen hij op die schuine kant opnieuw wegreed van Van Aert en hij daarna in de aankomstzone vol tempo maakte, vond ik hem bevrijd fietsen.”

Nog vijf keer crossen
Van der Poel houdt zich de komende weken aan zijn voorziene programma. “Nog vijf crossen, daarna begint hij op de weg. Ja, dat voorjaar komt er snel aan, maar het is een combinatie waarvan we denken dat hij het aan kan. Het WK was in zijn trainingsplanning ook geen eindpunt, hé. Zowel Mathieu als wij zijn er ons van bewust dat hij er nog een ferm stuk aan moet breien. Of dat de juiste keuze is, kunnen we pas achteraf beoordelen.”

Philip Roodhooft, broer van Christoph, viert de titel met Roxanne Bertels, vriendin van Mathieu van der Poel – ©Photopress

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.