Dries De Bondt wint Halle Ingooigem na chaotische slotfase

woensdag 26 juni 2019 om 17:24
Dries De Bondt wint Halle Ingooigem na chaotische slotfase

foto: Cor Vos

Dries De Bondt heeft de 72e editie van Halle Ingooigem op zijn naam geschreven. In Ingooigem kwam hij als eerste over de streep, nadat een valpartij in de voorbereiding op de sprint de slotfase flink door de war schopte. Piotr Havik eindigde op de tweede plaats, Philippe Gilbert werd derde.

Met Halle Ingooigem stond de vijfde manche in de Bingoal Cycling Cup op het programma. Rond de klok van kwart voor een werd in startplaats Halle het startsein gegeven voor de wedstrijd over meer dan 200 kilometer. Gezocht werd naar een opvolger voor Danny van Poppel, die de koers vorig jaar op zijn naam schreef. Vijf renners probeerden in de beginfase meteen koers te maken door een vroege vlucht op touw te zetten.

Vijf vroege vluchters
De Tarteletto-ploegmaten Elias Van Breussegem en Thomas Joseph sloegen de handen ineen met Adam Lewis, Gianni Marchand en Cormac McGeough en reden weg uit het peloton, dat hun altijd binnen schootsafstand hield. De ploegen van de sprinters wilden zich niet laten verrassen en rond halfkoers schommelde de voorsprong van de kopgroep rond een stabiele tweeënhalve minuut. En uiteindelijk zou de kopgroep al vroegtijdig weer worden bijgehaald.

Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer kreeg het peloton de vroege vluchters in het vizier, waarna enkele renners de tegenaanval inzetten. Mikkel Frølich Honoré, Jonas Koch en Damien Touze haalden de kopgroep bij, maar ook zij zouden niet wegblijven. Nieuwe aanvallen volgden, maar niemand geraakte echt weg. Deceuninck-Quick Step was er immers veel aangelegen dat alles bij elkaar bleef voor de sprinters van de ploeg.

Valpartij in volle finale
In de finale formeerden de treintjes zich en het tempo bleef hoog. Ook Corendon-Circus en Wallonie Bruxelles bemoeiden zich met de voorbereidingen op de massasprint. In de laatste kilometer ging het echter helemaal mis. De treintjes van Corendon-Circus en Deceuninck-Quick Step haakten in elkaar, waardoor meerdere renners tegen de vlakte gingen. Dries De Bondt bleef de chaos vooruit en soleerde vervolgens naar de zege.

foto: Cor Vos

Voor De Bondt is het zijn tweede zege in Halle Ingooigem, nadat hij ook in 2016 al eens de beste was. Op de erelijst volgt hij Danny van Poppel op.

Terpstra blijft Bingoal Cup aanvoeren
Hoewel Niki Terpstra vandaag niet aan de start stond van Halle Ingooigem, bleef de Nederlander aan de leiding van de Bingoal Cycling Cup. Nummer twee Baptiste Planckaert moest de strijd vroegtijdig staken en ook de andere renners haalden niet voldoende punten om de renner van Total Direct Energie in te halen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.