Dubbel feest voor Astana op slotdag Tour du Rwanda
foto: Cor Vos
zondag 3 maart 2019 om 12:43

Dubbel feest voor Astana op slotdag Tour du Rwanda

Merhawi Kudus heeft de elfde editie van de Tour du Rwanda op zijn naam geschreven. De 25-jarige Eritreeër wist in de slotetappe naar Kigali stand te houden. De ritzege ging naar zijn Colombiaanse ploeggenoot Rodrigo Contreras, die een indrukwekkende solo wist af te ronden.

De slotetappe van de Tour du Rwanda beloofde spectaculair te worden, want de renners moesten meerdere malen de ‘Muur van Kigali’ overwinnen, een 500 meter lange kasseienhelling met pieken tot 17%. En spektakel kregen we: op de zo gevreesde muur zagen we enkel zigzaggende renners.

Spektakel op de Muur van Kigali
Zelfs renners als Kudus, Contreras en Rein Taaramäe hadden moeite om boven te komen. Toch viel er pas een eerste beslissing op 25 kilometer van de streep. Het was Contreras die versnelde op de muur, en hij kreeg aanvankelijk een klein (elite)groepje met zich mee.

De Colombiaan voelde duidelijk zijn benen niet, en hij viel op 15 kilometer van de finish nogmaals aan. Dit keer wist de 24-jarige renner een gaatje te slaan. Contreras wist zijn voorsprong vervolgens stelselmatig uit te bouwen, waardoor hij op tien kilometer van de streep een voorsprong had van bijna één minuut.

Astana viert dubbel feest
Dit gaf de eenzame vluchter duidelijk vleugels, en zodoende wist hij zijn voorsprong op de laatste passage van de Muur van Kigali alleen maar verder uit te breiden. De Colombiaan kon dan ook uitgebreid zegevieren. Zijn ploeggenoot Kudus kwam ook juichend over de streep, want de Eritreeër mag zich eindwinnaar noemen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.