Dubbelslag bezorgt Richie Porte eindzege Parijs-Nice
foto: Sirotti (archief)
zondag 15 maart 2015 om 14:47

Dubbelslag bezorgt Richie Porte eindzege Parijs-Nice

Richie Porte heeft Parijs-Nice 2015 op zijn naam geschreven. De Australiër van Sky wist in de afsluitende klimtijdrit naar de top van de Col d’Èze een dubbelslag te slaan.

Kelderman valt tegen, Wellens negende
Andrew Talansky zette zichzelf op de hot seat door 21.00 op de borden te zetten, maar hij moest zijn meerdere erkennen in Tony Martin. De Duits kampioen tijdrijden snoepte acht tellen af van de tijd van Talansky en mocht lang blijven zitten als leider. Wilco Kelderman viel tegen. De kopman van LottoNL-Jumbo reed op het tussenpunt al meer dan een minuut langzamer dan Martin, die daar de snelste tijd geklokt had. Kelderman strandde uiteindelijk met  22.52. Tim Wellens reed naar 21.17, wat hem een negende plek opleverde in de tijdrit.

Simon Spilak (Katusha)

Simon Spilak werd tweede, wat resulteerde in een plek op het eindpodium

Spilak en Costa maken tijd goed
Simon Spilak en Rui Costa reden een rap eerste deel. De Sloveen en de Portugees reden respectievelijk 19 en 11 seconden sneller dan Martin op het tussenpunt. Spilak moest in het tweede deel iets toegeven op Martin, maar reed vijftien seconden van Martins eindtijd af. Costa gaf elf seconden toe op Spilak.

Porte beste van de klassementsmannen
Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski moesten halverwege al veel tellen toegeven op Spilak, in tegenstelling tot de Australisch kampioen, Richie Porte. Die was liefst twaalf seconden rapper dan Spilak op het tussenpunt. Leider Tony Gallopin had na 5,5 kilometer al teveel tijd verloren op Porte, waardoor de Fransman de eindzege kon vergeten. Porte denderde door naar boven en gaf de concurrentie geen kans. Door zijn ritzege kreeg hij na afloop ook de gele leiderstrui omgehangen.

De sterke tijdritten van Simon Spilak en Rui Costa zorgden voor een spannende strijd achter Porte op het eindpodium. Kwiatkowski, Spilak en Costa eindigden allemaal op dertig seconden van Porte. Op basis van honderdsten van een seconde mochten de Pool en de Sloveen de plekken twee en drie innemen.

Richie Porte (SKY)

Richie Porte greep de rit- en eindzege in de tijdrit

flag-fr Parijs-Nice 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 7: Nice – Col d’Eze (9,6 km)
1. flag-au Richie Porte (Sky) in 20m23s
2. flag-si Simon Spilak (Katusha) op 13s
3. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 24s
4. flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step) op 29s
5. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) z.t.
6. flag-us Andrew Talansky (Cannondale-Garmin) op 37s
7. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 39s
8. flag-es Ion Izaguirre (Movistar) op 50s
9. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) op 54s
10. flag-es Gorka Izaguirre (Movistar) op 55s

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
25. flag-nl Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) op 1m31s
31. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 1m45s
36. flag-nl Lars Boom (Astana) op 1m51s
57. flag-nl Sebastian Langeveld (Cannondale-Garmin) op 2m17s
59. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 2m25s

Volledige rituitslag

Eindklassement Parijs-Nice 2015
1. flag-au Richie Porte (Sky)
2. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) op 30s
3. flag-si Simon Spilak (Katusha) z.t.
4. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) z.t.
5. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 41s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 1m03s
7. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 1m05s
8. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) op 1m24s
9. flag-es Gorka Izaguirre (Movistar) op 1m38s
10. flag-be Tim Wellens (Lotto Soudal) op 2m18s

Eerste vijf Nederlanders buiten de top 10
15. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 5m21s
21. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 11m45s
30. flag-nl Lars Boom (Astana) op 19m30s
36. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 21m51s
53. flag-nl Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) op 31m07s

Volledig eindklassement

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
15 maart 2015 14:52
Zoals aangegeven in het volgtopic is Sky helemaal terug dit seizoen. Dit is alweer hun derde klassementsoverwinning en met Poels zit er nog eentje in het vat. Zowel TLJ en Giant hebben een valse start gemaakt dit seizoen.
15 maart 2015 14:52
Oef, Kelderman valt toch wel tegen. Porte al met al een verdiende eindwinnaar, al was Gallopin meer gegund.
15 maart 2015 14:52
Kelderman nog niet in goede doen. Maar goed hij is nog jong.
15 maart 2015 14:54
De brute kracht van Porte doet het hem weer. Jammer voor Gallopin, maar dat hij geen klimmer is kan hij hier niet verbloemen. Alleen door het extreem zware koersverloop van gisteren en een meesterlijk koersinzicht(als klassiekerrener) kon hij gisteren bergop het verschil maken. De tijdritten op de Col d'Eze zijn echter onverbiddelijk.
15 maart 2015 14:55
Het zal een Duitser voor Giant en een Belg voor TLJ zijn die de meubelen moeten gaan redden dit voorjaar....
15 maart 2015 14:57
Porte top 10 ronderenners bevestigd hij? Kan in de giro voor podium rijden. Voor de Nederlanders niet om over naar huis te schrijven.
15 maart 2015 14:58
Dik verdiend natuurlijk voor Porte, die puur door een domme val gisteren Gallopin kans op de eindoverwinning gaf. Had wel een veel betere tijdrit van hem verwacht, maar dit was natuurlijk pas de eerste klimtijdrit ooit voor hem. Martin toch wel knap 4e vind ik, en Costa rijdt maar weer eens podium in een ronde. Wat een klasbak is dat toch, niet opvallend maar vrijwel altijd heel erg goed.
15 maart 2015 15:00
Waarom presteert Kelderman hier slecht? Als je afging op zijn prestaties in Andalucia, waar hij net wat minder was dan Bardet, doet hij het volgens verwachtingen. Bardet is 14e, hijzelf is 15e. Ik snap ook niet dat die jongen nog bij LottoNl is gebleven, bij Orica of Sky had hij al dat gezeik niet gehad.
15 maart 2015 15:01
@LyndaLid Costa is 4e geworden aldus Procyclingstats, wel 2,3,4 binnen de seconde
15 maart 2015 15:02
Lotto-Jumbo is niet veel meer dan een ploeg in de kelder van de World-Tour. Zolang wij hun vanuit die aanvliegroute bekijken, bespaar je jezelf een teleurstelling iedere rit.

Wielerflits lijkt te wemelen van volgers die aannemen dat Kelderman al tot de top behoort, dat Hofland sprints gaat winnen en 'we' iedere rit aanvallend en gedurfd koersen. Kelderman is een groot talent, maar voor mij ook niet veel meer dan dat. Vanmarcke is de enige van wie je prestaties mag verwachten, verder is iedere uitslag een bonus. Toch kunnen zovelen het niet laten iedere dag te galmen hoe k*t Lotto-Jumbo wel is...
15 maart 2015 15:02
@ albertooo

Haha, kom op nou man. Elke wielerkenner weet dat de prestatie van Kelderman op dit parcours gewoon echt tegenvalt. Hij werd op vrijwel alle sites als zekere top 10 beschouwd en soms zelfs als outsider voor de winst. Dat had niks met vaderlands opportunisme of iets te maken, dat gebeurde ook op buitenlandse sites. En terecht ook, met zijn prestaties van vorig jaar én dit jaar in het achterhoofd. Dan valt dit gewoon ronduit tegen. Dat zeggen ze bij Sporza, dat vinden mensen hier ook. Dat heeft echt helemaal niets met het team te maken waarvoor hij rijdt.
15 maart 2015 15:15
@Lyndalid
Kelderman heb ik nog nooit in deze fase van het seizoen goed zien klimmen, dat heeft niks te maken met het team waarvoor hij rijdt. Hij heeft wat kilometers nodig om beter te worden. Als ik zijn Andalucia beoordeelde was hij redelijk in vorm bergop, maar hij zat ver van de besten. Sowieso lag het parcours van P-N hem helemaal niet; een redelijk zware aankomst bergop na een mat koersverloop, en een klimtijdrit. En dan kwam er ook nog eens regen bij kijken, wat hem benadeelt in de afdalingen.
15 maart 2015 15:19
@ albertoo

Ver van de besten in Andalusië.. Ja dat waren wel Contador en Froome hè. Die beklimming was een prima beklimming voor Kelderman en een "makkelijke" klimtijdrit is ook geen nadeel voor Kelderman. En vooraf heb ik dat ook niemand horen zeggen ook. En nooit goed in deze tijd? Zowel in Andalusië hoorde ie bij de besten na de grote twee, en vorig jaar was ie ook al bij de besten in Parijs-Nice. Onzin dus.

Dat andere renners tegenvallen betekent trouwens ook helemaal niets voor het tegenvallen van Kelderman, dat staat toch gewoon los van elkaar? Ik vind dat er belachelijk vaak negatief wordt gedaan over nederlandse teams en renners (vooral door bepaalde figuren..), maar als het ronduit tegenvalt mag dat gewoon gezegd worden.
15 maart 2015 15:23
Volgensmij kan Kelderman beter bij een andere ploeg gaan rijden, bij sky bijvoorbeeld lijkt het allemaal toch echt veel professioneler te gaan waardoor renners vaket het maximale uit zichzelf kunnen halen
15 maart 2015 15:31
Bij welke WT-ploeg gaat Kelderman kopman (of überhaupt wisselkopman) worden gemaakt in de Tour de France? Lottonl en IAM. En IAM is ook de enige ploeg die geen vooruitgang is.
15 maart 2015 15:37
@wim K.
Eens dat TLJ onderkant World tour is. Maar als je op je eigen site aangeeft dat deze week resultaten worden verwacht en dat P-N sinds december met rood staat omcirkelt dan mag je als supporter verwachtingen hebben. Als dit dan de resultaten zijn dan is het ver ondermaats
15 maart 2015 15:39
Kelderman is een supertalent. De begeleiding is gewoon niet goed. Ze krijgen 's-morgens ei met spek om het lichaam te trainen vet te verbranden. Zo achterhaald en zo slecht voor het lichaam.
15 maart 2015 15:59
Met zijn speciale fiets klom Kelderman zelfs trager dan Langeveld en nog zijn er hier die het woordje slecht overdreven vinden...
15 maart 2015 16:01
Knap van Porte, mooi voor hem en Sky.

Over Kelderman: ik vind de meeste kritiek gebaseerd op niets en suggestief. Zoals wielerfan87 al in een vorig topic over Kelderman schreef, middenin je voorbereiding een sleutelbeenbreuk krijgen zorgt voor achterstand in je seizoensopbouw. En dat de renners van TLJ hebben gemiddeld 7 koersdagen minder in de benen dan de andere ploegen helpt volgens mij ook niet?

Ik vind dat Kelderman met zijn talent alsnog 15e is geworden een redelijke prestatie, hopelijk verbetert hij gaandeweg en staat hij er in de TdF.
15 maart 2015 16:06
@wulu

Dat van die 7 koersdagen is een drogreden. Geldt ook voor Lotto-Soudal.
15 maart 2015 16:07
Jammer dat het geen gewone chrono was maar zo'n lelijke (vind het echt een hoewel goudeerlijke, waar-de-loze niche) klimtijdrit. Dan had Gallopin er nog een stunt uit kunnen trekken.

Ik snap niet waarom Kelderman zonnodig de hele tijd besproken moet worden terwijl hij duidelijk niet helemaal lekker is. Dan wacht je toch gewoon de volgende ronde af waar hij rijdt? De ene na andere kromme vergelijking of achterliggende verandert er niks aan. Hij is jong, nu niet helemaal jofel en staat er straks gewoon weer.
15 maart 2015 16:13
denk dat wij Kelderman een talent kunnen blijven noemen en daar in blijft hangen, kan moeilijk de volgende stap zetten
15 maart 2015 16:16
Dit plaatst de zg. off-day van Kelderman in een ander perspectief: Hij is gewoon niet goed genoeg, hopen dat het nog komt.
15 maart 2015 16:17
@ RV; inderdaad. Kelderman is hier bar slecht. Daardoor valt zijn eerste doel van het seizoen in het water. Hysterische conclusies die daar nu aan verbonden worden over van alles en nog wat hebben net zo weinig zin als het zien van een Tour winnaar op basis van een Dauphine waarin hij de wereldtop kan volgen. Beide zijn voorbarige conclusies die volgens mij eerder een gevoel bij de schrijver moeten voeden, dan dat ze getuigen van enige realiteitszin.
15 maart 2015 16:20
Kelderman was gewoon niet top in deze ronde. Alle conclusies over 'hij ontwikkelt zich niet' of 'LottoNL is een waardeloze ploeg' zijn voorbarig. Duidelijk is wel dat er iets in de voorbereiding niet helemaal klopt, of dat nou z'n sleutelbeenbreuk is, of een virusje, of de befaamde hoogtestages van Delahaye, wie zal 't zeggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.