Dubbelslag Dylan Teuns na vermakelijke tweede etappe Dauphiné

maandag 10 juni 2019 om 16:12
Dubbelslag Dylan Teuns na vermakelijke tweede etappe Dauphiné

foto: Cor Vos

Dylan Teuns heeft een mooie overwinning geboekt in het Critérium du Dauphiné. De Belgische coureur van Bahrain Merida verschalkte Guillaume Martin (Wanty-Gobert) na een sprint met twee. Daarachter waren de favorieten al actief in een vermakelijke finale. Onder meer Steven Kruijswijk en Romain Bardet verloren tijd op concurrenten.

Sterke kopgroep met Dumoulin
De openingsfase was furieus en dus ontsnapte ook een sterke kopgroep op de eerste klim van de dag. Onder meer Julian Alaphilippe, David Gaudu, Gorka Izagirre, Sepp Kuss, Alessandro De Marchi en Emanuel Buchmann zaten mee. Ook mee was Tom Dumoulin, die zijn benen wilde testen vooraan. Michal Kwiatkowski zat aanvankelijk ook mee, maar hij werd teruggefloten en moest meedraaien in de trein van Team Ineos.

foto: ASO

De Britse formatie van topfavoriet Chris Froome hield de voorsprong van de kopgroep van in totaal dertien renner binnen de twee minuten. Remi Cavagna probeerde het nog solo, maar hij hield niet lang stand. Op de zesde klim van de dag (Côte de la Baraque, vijftig kilometer voor de finish) wisten Gaudu, Dumoulin, Izagirre en Buchmann zich los te rijden. Dat was anderhalve minuut voor het peloton.

Op de versnelling van de vier koplopers hadden de achtervolgers geen reactie, een groot deel zakte terug in het peloton. De Marchi wist nog de oversteek te maken, maar hij zakte op de volgende klim van La Barbatte toch terug. Team Ineos gaf de kopgroep geen ruimte, want veertig kilometer voor de meet was het verschil nog maar een halve minuut.

Nieuwe aanvallen

Op 35 kilometer van de finish was het einde verhaal voor Dumoulin en co, waarna nieuwe aanvallen volgden. Onder anderen gelegenheidsgroenetruidrager Philippe Gilbert, Serge Pauwels, Alexey Lutsenko en Dylan Teuns roerden zich in een groep van twaalf.

Finale ontbrandt op slotklim

De laatste officiële klim van de dag was de steile Côte de Saint-Victor sur Arlanc. Vroege aanvaller Dumoulin liet daar het peloton gaan en ook voor gele trui Edvald Boasson Hagen ging het te hard. Wout van Aert zat nog wel bij de favorietengroep. Vooraan bleken Guillaume Martin en Dylan Teuns de sterksten bergop.

Op de top van de klim opende Thibaut Pinot de aanval met een groot deel van de favorieten (Woods, Froome, Poels, Quintana, A. Yates, Fuglsang) in zijn wiel. Romain Bardet en Daniel Martin zaten op een klein gaatje, maar de grote afwezige was Steven Kruijswijk. Hij zat in een groep met onder meer Richie Porte en vond snel aansluiting bij Bardet en Martin.

foto: Cor Vos

Driestrijd
In de laatste tien kilometer richting Craponne-sur-Arzon werd het een strijd tussen drie groepjes. Teuns en Martin hadden een voorsprong van twintig seconden op de groep-Frome, en 45 seconden op de groep-Kruijswijk.

Pinot sprong op vijf kilometer van de finish weg uit zijn favorietengroep met Lutsenko en Woods, maar Froome wist het gaatje te dichten. Daardoor liep de samenwerking weer in de soep en konden Martin en Teuns strijden om de ritzege. De Fransman drong zijn Belgische kompaan de kop op, maar Teuns bleek in de sprint de beste.

Jakob Fuglsang kwam op dertien seconden als derde over de finish. Hij pakte daardoor vier bonificatieseconden mee vanuit de voorste favorietengroep. De groep met Kruijswijk, Bardet, Porte en Dan Martin verloor 31 seconden op de concurrentie.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair