Dubbelslag voor Alejandro Valverde in koninginnenrit Route d´Occitanie

Dubbelslag voor Alejandro Valverde in koninginnenrit Route d´Occitanie

foto: Sirotti

zaterdag 16 juni 2018 om 16:01

Alejandro Valverde heeft zijn status als topfavoriet voor de eindzege in de Route d´Occitanie bevestigd door de koninginnenrit op zijn naam af te schrijven. Na bijna tweehonderd kilometer koers klopte de Spanjaard van Movistar Daniel Navarro en Kenny Elissonde bovenop Les Monts d`Olmes. Bouhanni moest op twintig kilometer van de finish lossen en moest de leiderstrui laten aan Valverde.

Met drie beklimmingen van de eerste categorie en twee beklimmingen van de tweede categorie leek  de enige vraag in de Route d`Occitanie te worden wie Valverde zou verslaan. Concurrentie kon de Movistar-veteraan verwachten van Elissonde, Navarro, Sebastien Reichenbach en Hubert Dupont.

Bask en Fransman in de vroege vlucht
In de beginfase van de koers trokken twee coureurs eropuit. Dit waren Damien Gaudin namens Direct Energie en Benat Txoperena Matxikote namens Euskadi-Murias. Vijf minuten kregen zij van het peloton, maar de samenwerking tussen de twee bleek maar van korte duur te zijn. De veel zwaardere Gaudin moest halverwege de etappe eraf, waardoor Txoperena solo naar de finish moest rijden.

Gaudin toont zich taai, Sanchez trekt ten aanval
Gaudin werd even op twee minuten van de Bask gemeld, maar sloot met nog 25 kilometer plotseling weer aan bij Txoperena. Op dit moment werd de lont echter in het kruitvat gestoken in het peloton. Luis Léon Sanchez demarreerde en kreeg Brice Feillu met zich mee. Leider Nacer Bouhanni moest hier na een laatste krachtsinspanning eraf.

Movistar steekt lont in het kruitvat, Valverde krijgt twee coureurs mee
Valverde keek toe en reageerde nog niet. Movistar wachtte af totdat Ruben Fernandez op kop ging rijden. Fernandez demarreerde en alleen Valverde, Elissonde en Navarro konden volgen. Toen even later Fernandez moest lossen werd duidelijk dat de drie vooraan om de ritzege én de eindzege zouden strijden.

In de achtervolging reden Reichenbach, Dupont, Sanchez en Fernandez, maar het werd al gauw duidelijk dat zij de geslagenen waren, ondanks dat de samenwerking bij de drie vooraan niet optimaal bleek te zijn. Valverde, Navarro en Elissonde speelden een kat-en-muisspelletje.

El Imbatido onverslaanbaar
Dan weer was het Navarro die moest lossen, terwijl een andere keer Valverde of Elissonde in moeilijkheden kwamen op de slotklim. Op Les Monts d`Olmes moest er gesprint worden om de leiderstrui en de ritzege. Daarin bleek El Imbatido inderdaad onverslaanbaar te zijn; hij zal morgen in de leiderstrui van start gaan.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Mathieu Moller 16 juni 2018 om 16:07

@redactie
In de tekst staat Timothy Dupont, maar dat moet Hubert Dupont zijn.

Grobbel 16 juni 2018 om 16:08

"Concurrentie kon de Movistar-veteraan verwachten van Elissonde, Navarro, Sebastien Reichenbach en Timothy Dupont." Die laatste naam lijkt me wat vreemd in dit rijtje, zeker omdat die gisteren nog in Dwars Door Het Hageland reed en omdat ie nog geen viaduct overkomt. :) Wordt hier Hubert Dupont bedoeld?

aardappeljager 16 juni 2018 om 17:27

Op zijn naam AF te schrijven??

ikbenprocycling 16 juni 2018 om 18:09

Valverde wacht niet met pieken.

Merzbow 16 juni 2018 om 18:11

4 van de 5 Belgen gaven op. Iets zegt me dat er vandaag geklommen moest worden.

GreenDay 16 juni 2018 om 20:06

@Merzbow: ga je nu ieder artikel zitten sakkeren op het gebrek aan Belgische klimmers?

Mwielerfan 16 juni 2018 om 21:37

Held. Weer een overwinning door aanvallend koersen.

Wheely 16 juni 2018 om 23:44

Apocalyptische overwinning!

IlPirata 17 juni 2018 om 08:41

Gezien het deelnemersveld was Valverde bijna verplicht hier te winnen. Maar zelfs als grootheid, moet je het wel weer even doen. Movistar komt met een hele hele sterke ploeg naar de tour.

yara12 17 juni 2018 om 10:07

Hoera

gr. Yara

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.