Dumoulin: “Als de Dauphiné tegenvalt, wordt de Tour in goede vorm halen moeilijk”
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2019 om 09:24

Dumoulin: “Als de Dauphiné tegenvalt, wordt de Tour in goede vorm halen moeilijk”

Voor Tom Dumoulin wordt het Critérium du Dauphiné zijn eerste koers, nadat hij de Giro d’Italia vroegtijdig moest verlaten na een harde val op zijn linkerknie. Hij is daar nog altijd niet helemaal van hersteld. In de Franse rittenkoers wil hij wedstrijdritme opdoen in aanloop naar de Tour.

“Naar omstandigheden gaat het best wel goed, maar het kan nog wel beter”, vertelde Dumoulin gisteren voor de camera van de NOS. Op dat moment was hij aanwezig bij de Hammer Series Limburg, waar hij het startsein gaf voor de klimwedstrijd. “Ik heb af en toe nog pijn aan de knie, bijvoorbeeld bij de aanzet bij het sprinten en bij bepaalde bewegingen. Daarom start ik ook niet in de Hammer Series, want dat is twee uur lang sprinten en aanzetten.”

De Dauphiné is wat dat betreft een ander verhaal. “Daar komt het op duurvermogen aan. We verwachten dat ik dat beter kan verteren. Ik had liever gezien dat ik klachtenvrij was, maar dat is nog niet.” Op training heeft de klassementsrenner immers nog last van zijn gekwetste knie. “Dan krijg ik wel wat reactie. Er zit nog vocht in de knie, het kraakbeen is een klein beetje beschadigd. Het is een flinke impact geweest, een flinke botkneuzing.”

foto: Cor Vos

Al met al kan het niet veel kwaad, zegt hij. “Maar ik moet wel opletten dat het niet teveel pijn gaat doen. Ik ben benieuwd hoe het in de Dauphiné na een paar dagen gaat zijn. Nu kon ik twee dagen trainen, maar had ik wel veel reactie. Ik hoop dat het in de Dauphiné zich goed houdt. Dan heb ik er alle vertrouwen in voor de Tour.” In dat opzicht is de Franse koers ook wel een testwedstrijd met het oog op de Tour de France.

Ambities aanpassen
“Als het echt tegenvalt, wordt de Tour in goede vorm halen erg moeilijk. Met een beetje extra rust kan ik dan wel erheen, maar dan moet ik mijn ambities aanpassen.” Nog altijd heeft hij twijfels in welke vorm hij over een kleine maand aan de start staat van de drieweekse koers. “Twee weken geleden dat ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben over mijn knie, maar die twijfels heb ik nu wel. Soms valt het tegen, soms valt het mee. Ik hoop dat het de komende tijd blijft meevallen.”

In het Critérium du Dauphiné wil hij wedstrijdritme opdoen om vervolgens in die regio te blijven voor een hoogtestage in de Alpen. Kort voor het NK keert hij dan terug naar Nederland om nog een paar dagen thuis te zijn en het NK te rijden. En dan staat de Tour al voor de deur. “Het is een beetje voorbarig om me als favoriet te bestempelen, want zo voel ik me nu niet. Maar ik hoop dat daar verandering in komt de komende weken.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.