Dumoulin: “Bergop trainen is nu belangrijker dan gewicht verliezen”
foto: Marcel Koch
zaterdag 7 januari 2017 om 13:07

Dumoulin: “Bergop trainen is nu belangrijker dan gewicht verliezen”

Donderdag lieten wij al een kort stukje zien van ons interview met Tom Dumoulin. Vandaag volgt het volledige gesprek van bijna tien minuten. Hierin spreekt hij onder meer over het wedstrijdprogramma ná de Giro, zijn transitie van tijdrijder naar klimmer en het steeds sterker wordende deelnemersveld van de Ronde van Italië.

Dat laatste heeft zowel voordelen als nadelen, volgens Dumoulin. “Een nadeel is dat ik sowieso een plekje zak als Quintana meedoet”, zegt hij lachend. “Maar aan de andere kant geeft het me ook wel een veel beter en eerlijker beeld van waar ik nu écht sta in de wereld, als het op klassementen aankomt. Als ik dat altijd maar uit de weg ga, weet ik nog niet waartoe ik echt in staat ben.”

Zijn transitie van tijdrijder naar klimmer vergt wel een aanpassing aan zijn lichaam. “Ik moet beter gaan klimmen”, weet Dumoulin. “Dat kan ik maar op één manier doen: meer bergop rijden. Daarom ga ik ook twee keer op hoogtestage. Niet zo zeer omdat dat allerlei dingen met je bloed doet en zo, dat zal best, maar het is eigenlijk véél belangrijker om drie weken lang alleen maar bergop te trainen. Dat doet écht iets met me. Dat is gewoon een bepaalde spieraanpassing die mijn lichaam toch nodig heeft. Ik ben geen natuurlijke klimmer. Ik moet daar wel op trainen en dán kan ik, zoals in de Vuelta, best aardig uit mijn slof schieten. Maar ik moet dat wel getraind hebben. Dat wordt de belangrijkste les.”

Dit aspect is dan ook belangrijker dan gewicht verliezen. “Er moet nog een klein beetje vanaf voor de Giro, maar eigenlijk sta ik nu al redelijk scherp en het is ook belangrijk om mijn hormoonbalans in de gaten te houden. Als je te licht wordt, is dat ook een gevaar.”

Meer zien? Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
7 januari 2017 13:28
Lijkt me verstandig om niet teveel op het verlies van kilo's te richten.

Ik wens hem het beste en hoop dat hij met Steven mee kan strijden in de top. Ik verwacht niet dat Quintana mee gaat doen, dus dat scheelt weer een plaatsje
7 januari 2017 13:31
Semi OT > Studio Sport moet eigenlijk wel de giro dagelijks gaan verslaan met zo'n stevige en ambitieuze Nederlandse afvaardiging, eigenlijk geen betere kans om het wielrennen breder te trekken in lange lange tijd. Kunnen ze meteen het duo Joris vdB Danny Nelissen een kans geven om zich te profileren
7 januari 2017 13:36
Tom du Moulin is erg ambitieus...Hoop dat zijn ploeg hem goed begeleid...is nodig om gezond en sterk aan de start te komen bij de Giro..
Hij zal wel niet elke tijdrit meer winnen....
7 januari 2017 13:51
En weer een slimme Tom, want het gaat niet om die laatste 2 kilo, daar kun je zelfs teveel spiermassa mee inleveren. Bergop trainen, zo zet je die laatste stap!

Dit wordt (weer!) een mooie Giro... :)
7 januari 2017 13:55
Slimme keuze; opbouwen vanuit een (hopelijk) positief resultaat in de Giro naar een topprestatie in de Tour in de komende jaren. Zo niet dan gewoon gaan voor etappe overwinningen in de Tour.
7 januari 2017 14:16
Tom snapt het. Als je meeleest: Bij voorbaat dank en veel succes, kerel.
7 januari 2017 14:18
Meer bergop trainen kan ten koste gaan van zijn ijzersterke tijdrit... Andersom hebben we dat vaker gezien, klimmers die beter ginger tijdrijden worden minder goed in klimmen... maar goed, het is een stap die je voor de giro moet maken, de tour echter is Ook gewonnen door ijzersterke diesels die niet per se klimmers zijn. (De klimmen in de tour zij significant minder extreem dan die van de giro.)
7 januari 2017 14:51
@Knightbiker
De Giro is ook wel 'ns gewonnen door renners die niet in de eerste plaats (lichtgewicht) klimmers zijn. Indurain bijvoorbeeld. Savoldelli en Hesjedal waren ook geen vedergewichten. Maar je hebt gelijk dat de erelijst van de Tour rijker is aan wat zwaardere jongens.
7 januari 2017 14:57
dit gaat zo een tegenvaller worden voor de meeste mensen hier. De giro is van een totaal andere orde dan zijn vuelta. De concurentie is allemaal fris en bijna allemaal in topvorm. En de bergritten zijn veel zwaarder dan de Vuelta.

Nee, ik verwacht weinig van Tom. Kruiswijk en in mindere mate Mollema zullen het moeten doen voor NL.
7 januari 2017 15:34
Combinatie tijdrijder en klimmer is te doen en dat gewicht verliezen is hopelijk ook voorgoed de wereld uit.
In de oggend klimmen en in de middag een vlakke tijdrit om de souplesse niet te verliezen.
7 januari 2017 16:11
Hoeveel wordt er eigenlijk getraind in het dalen?

Hey lijkt erop dat dalen een steeds belangrijker onderdeel wordt. Zowel minuten verschillen als voorkomen dat je door valpartijen tijd verliest of verzwakt. Zeker voor de Nederlanders die niet vanaf 5 jaar oud met hun fietsje dagelijks berg op en weer af moesten.

Maar ik hoor er nooit iemand over.
Welke ploegen of renners trainen hier specifiek op?
7 januari 2017 16:36
@bau
Dat gaat vanzelf want in principe daal je net zoveel als je klimt.
7 januari 2017 16:51
@schipperaar
Je kunt naar beneden fietsen of trainen op dalen. Dat zijn wel degelijk twee verschillende dingen. Rabo was ooit met een spaanse downhiller of motorracer onderweg. Daarbij werd specifiek op het dalen getraind, met positief effect.
7 januari 2017 16:52
@bauenlau
Toen Rabo/Blanco nog op Giant reed kregen ze wel eens daaltraining van een Spaanse Giant-mountainbiker. Geen idee of Sunweb-Giant dat ook doet.
7 januari 2017 16:57
Apart dat hier zo negatief wordt gedaan door sommigen. Jungels deed het afgelopen Giro meer dan behoorlijk, en volgens de bekende statistieken is die zo'n drie kg zwaarder dan Dumoulin. En naar mijn mening heeft Dumoulin ook de grotere motor. Gaat gewoon een podiumklant zijn.
7 januari 2017 17:51
@bauenlau

Lijkt me ook zeer moeilijk om hierop te trainen.
Om dat veilig te doen zul je de afdeling autovrij moeten maken, en dit gaat natuurlijk niet.
De Alpe D'Huez gaat de Franse regering natuurlijk niet afsluiten omdat er een 'wielrennertje' als een debiel naar beneden wil gaan.
7 januari 2017 17:51
Verstandige keuze, erg veel kilo's in korte tijd proberen te verliezen kan zelfs erg nadelig zijn.
7 januari 2017 17:56
@pedaleurdecharme
Je hebt absoluut gelijk, het punt dat Ik probeer te maken is dat je voor de tour misschien iets meer het profiel Jan ullrich kan hebben dan voor een Giro, en dat je daar dus potentieel minder op je tijdrit hoeft in te leveren om een klassement te kunnen rijden.
7 januari 2017 19:04
Ben benieuwd waar ie zijn klimtrainingen gaat doen ?
Kan ie een oproep aan zijn fans via twitter plaatsen om ook weer mee te rijden.
7 januari 2017 20:30
@Robing ik kan mij niet herinneren dat de renners ooit Alpe d'Huez afgedaald hebben tijdens een wedstrijd!
7 januari 2017 20:30
Buiten seizoen is een iseran en galibier relatief rustig om te dalen en vanaf galibier richting telegraph kan je kms vooruit kijken, grootste gevaar blijven die stuiterende carbon wielen als je een kiezeltje raakt bij 90 int uur.
7 januari 2017 20:53
@Lalsacien
In de Tour van 2014 of 2015 ofzo hebben ze Alpe d'Huez wel via de minder bekende kamt afgedaald om zo de berg tot twee maal toe te kunnen beklimmen. Verder hoef je niet specifiek een afdaling te oefenen die je ook voor een wedstrijd gaat moeten rijden. Als het daar om ging, heeft Dumoulin toch ook niks in Zuid-Afrika te zoeken?
7 januari 2017 21:28
@Mathieu Moller Een afdaling verkennen biedt grote voordelen als je daar je slag wilt slaan. In 2013 reden ze de afdaling van de col de Sarenne tussen de twee Alpen in. Dumoulin gaat toch het klimmen oefenen?
7 januari 2017 21:47
Nu het hele interview in 1 keer. Wat een GOED interview! Complimenten! Kundige goede vragen. De antwoorden van Tom zijn ook om te smullen.
Jammer dat we deze geweldige renner niet zo vaak in wedstrijden zullen zien. Doet ie trouwens wel hetzelfde als supertoppers als Froomey.
7 januari 2017 23:22
Echte dalers voelen de bocht aan als geen ander maar verkennen heeft wel degelijk nut om verrassingen uit sluiten. Alpe d'huez kan je heerlijk oefenen waar je limiet ligt omdat de bochten zo heerlijk dicht op elkaar liggen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.