“Dumoulin had het op de rustdag over de tijdrit in Polen”
foto: Sirotti
woensdag 18 mei 2016 om 14:58

“Dumoulin had het op de rustdag over de tijdrit in Polen”

Verwarring alom. Gaat Tom Dumoulin nu wel, of niet naar de Ronde van Polen? Giant-Alpecin liet dinsdagavond aan WielerFlits weten ‘zeker nog geen’ keuze te hebben gemaakt. Algemeen Dagblad-journalist Daan Hakkenberg bracht uitsluitsel in WielerFlits Live #17.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Geen Tour?
Na Dumoulins succesvolle Vuelta a Espana van afgelopen seizoen, was het de vraag welke grote ronde hij in 2016 zou rijden. Dat werd de Giro d’Italia, om zich klaar te stomen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Maar tijdens de Giro werden de geruchten steeds hardnekkiger dat de Limburger wel eens zou kunnen afstappen – zeker nadat bekend werd dat hij met een serieuze zitvlakblessure kampt, waardoor hij de koers ook daadwerkelijk heeft moeten verlaten – om tóch de Tour de France te betwisten. Dinsdagnamiddag bracht de Ronde van Polen vervolgens een persbericht naar buiten dat de renner van Giant-Alpecin daar aan de start verschijnt. Omdat deze WorldTour-koers tegelijkertijd is met de Tour, maakten veel media de simpele rekensom dat onze landgenoot dan niet aan La Grande Boucle zou deelnemen.

Wel Ronde van Polen?
Daan Hakkenberg is namens AD Sportwereld de enige Nederlandse krantenjournalist die drie weken lang achter de renners aan reist tijdens de Giro. Hij spreekt Dumoulin vrijwel dagelijks, die op de rustdag een klein tipje van de sluier gaf. “Een deelname aan de Ronde van Polen ligt in de lijn der verwachting met zijn oorspronkelijke opbouw naar de Olympische Spelen in Rio. Voorafgaand en misschien ook nog na de Ronde van Polen gaat hij op hoogtestage.[…] Tijdens de Giro-rustdag konden we bij Tom aanschuiven en had hij het over de tijdrit in de Ronde van Polen. En niet over de Tour de France. Dan ga ik er gemakshalve maar vanuit dat dát de planning is. Zo praat hij er zelf ook over”, aldus Hakkenberg vanuit Italië.

[poll id=”244″]

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2016 15:08
Ik zou Tom toch aanraden de Tour te rijden, het is immers de grootste ronde van het jaar en als je daar een overwinning boekt heb je fantastisch seizoen gereden. Alles zetten op de tijdrit van Rio vind ik te 'tricky'. Je zet heel je jaar op een dag: waar de vorm van de dag bepalend is, het weer kan omslaan en in je nadeel werken, of je bent niet goed genoeg om de anderen te verslaan. Stel dat Martin (ik ga er overigens wel vanuit) alle tijdritten in de Tour wint? Hoe denk je dat hij dan naar Rio afreist? Heel relaxt want hij heeft al fantastisch gepresteerd. Die gaat net als Cancellara zonder heel veel stres afreizen naar de OS. Tom daarentegen moet bijna wel winnen om het seizoen te redden en zijn fans te plezieren. Als Tom echt onder druk staat laat hij het bijna altijd afweten. Kijk maar naar de Vuelta of in het voorseizoen waar hij telkens tweede werd. Hij moet zichzelf niet zoveel druk op gaan leggen. Probeer gewoon in de Tour de France een mooie Etappe te winnen en niemand heeft het over het feit of je wel of geen goud pakt in Rio!
18 mei 2016 15:15
Beter de tour en dan knechten voor ten dam
18 mei 2016 15:15
@Dondersje

Even vergeten dat hij al een tijdrit in de Giro heeft gewonnen en een aantal dagen roze heeft gedragen? Hoe bedoel je 'seizoen redden'.
18 mei 2016 15:16
@Dondersje
Heeft niets met druk te maken, joh. Hij verloor de Vuelta omdat hij op was. Wat ook logisch was aangezien dat de eerste grote ronde was waarin hij vol voor een klassement ging. Dat hij in het voorjaar steeds tweede werd heeft meer te maken met vorm en de tijdritten waren over het algemeen ook een stuk korter.
18 mei 2016 15:18
Dumoulin hoeft alleen zichzelf te plezieren. Zou me niet teveel aantrekken van wat de fans graag zouden willen. Een goede Ronde van Polen rijden lijkt mij ook genoeg moraal geven voor de rest van het seizoen. Bovendien is de Ronde van Polen ook gewoon een WT-koers en zijn daar ook genoeg punten te verdienen. Nog kansen zat op touretappes. OS zijn maar 1x per 4 jaar.
18 mei 2016 15:21
Om nu te zeggen dat Tom ten onder gaat aan druk is wat teveel gezegd. De vuelta startte hij niet met klassementsambities, wint de tijdrit en legt het in de bergen af tegen klassementsrijders die daar wel voor getraind hadden. In de giro komt hij niet voor het klassement maar voor de tijdritten, komt in het roze dankzij de proloog en blijft voor die trui strijden en dan is de tank leeg of heeft een zitvlak probleem.

Hij is echter nog steeds niet op zijn top. Is in het voorseizoen ziek geworden. Het is niet de druk. Nu de tour ook nog gaan rijden en dan net als na de vuelta op het wk geen goede tijdrit meer hebben dat is pas het grote gevaar. In die koers is het oplopen van een valpartij een groot risico in de eerste dagen. En dat is dan alleen om de fans een plezier te doen. De OS is 1 keer per 4 jaar en waarom niet daar 1 keer alles voor doen. Het is zijn carriere, zijn keuzes.
18 mei 2016 15:25
Hij kan dat circus van de Tour m.i. beter ontwijken. Een paar goede ritten en het hele land schreeuwt je weer naar het podium. Zeg maar wat er nu gebeurde in de Giro, maar dan in het kwadraat. Laat je hoofd niet op hol brengen, en pak in alle rust een tijdrit in Polen mee.
18 mei 2016 15:29
Ik denk dat zijn seizoen na deze Giro voor een heel eind al geslaagd is en zijn fans zijn echt al geplezierd (de meeste in ieder geval) en als hij de ronde van Polen bijvoorbeeld wint dan heeft hij gewoon een goed seizoen gedraaid. Daarnaast zijn er dan nog zat andere doelen dit seizoen ook grote doelen. Ik snap het wel aan de olympische spelen kan hij nog twee keer echt echt meedoen om de prijzen, dit jaar en over 4 jaar tijdens zijn eventuele 3e Olympische spelen is hij 33 jaar. In diezelfde tijd kan hij nog 10 Tours rijden op een zelfde niveau.

Hoezo liet hij het eigenlijk afweten in de Vuelta afgelopen seizoen? Volgens mij heeft hij een verschrikkelijk goede Vuelta gereden en veel meer gepresteerd dan van te voren bedacht. Oké hij zakte er doorheen in die ene laatste etappe maar was dat slecht dan van Tom, liet hij het daar afweten..?! Ik denk van niet zonder voorbereiding een klassement rijden en zover komen terwijl je dat nog nooit geprobeerd hebt en zonder ondersteunende ploeg... dat was gewoon heel erg knap!

Overigens als hij in de Tour een etappe pakt en faalt op de Olympische spelen dan heeft iedereen het er over dat hij geen medaille pakt in Rio ;) dat maakt echt geen verschil!
18 mei 2016 15:51
Punt is dat Tom zich wel een keer moet uitspreken om voor een podium te gaan in een grote ronde. Iedere keer heeft hij zich niet voorbereid, terwijl als hij dat wel zou doen hij misschien echt mee kan spelen.
Ik heb overigens nergens gezegd dat Tom een slechte Vuelta heeft gereden. Weet ook niet waar mensen dat aan kunnen op maken. Doel meer op de laatste beslissende etappe waarin hij er doorheen zakte. in mijn idee werd het hem allemaal iets teveel. Ik hoop gewoon niet dat, dat in Rio ook gaat gebeuren. Want daarvoor laat hij wel heel veel mooie wedstrijden schieten, zoals de Tour.

Met alle respect maar wat er in Polen zal afspelen zal voor de meeste mensen niet heel interessant zijn. De Tour is immers de 'wedstrijd' waar alles om draait. In mijn ogen veel belangrijker dan de OS. Zou gewoon zonde zijn als hij de Tour laat schieten en dan in Rio geen Goud pakt. Zeker omdat hij de kwaliteiten heeft om een etappe te winnen.
18 mei 2016 15:52
Hij moet wel naar de tour want is commercieel de meest interessante renner die ze hebben, al is het maar voor 1,5 week. Dumoulin is 'big business' nu.
18 mei 2016 15:57
Hilarisch. Dumoulin wint in Nederland nota bene de rit die gewonnen moest worden en rijdt een aantal dagen met de nodige bravoure in het roze en iemand roept dat hij de druk niet aan kan?

Zijn seizoen nu al deels geslaagd. Paar dagen rusten en dan in gestrekte draf aan het werk voor het volgende doel. Heya Tom!

PS: Op hoogtestage tijdens de tour, tweede etappe meedoen voor ritwinst en dan halverwege vanuit Andorra door naar Polen. Gehoord van de buurvrouw van de achterneef van TD2.
18 mei 2016 16:08
Ik zie hem liever niet in de Tour want daar vallen elke dag 10 man. Kan ie dadelijk Rio ook vergeten.
18 mei 2016 16:12
@Dondersje Ik begrijp je fixatie op het mentale niet zo. Er zijn vele verklaringen voor het feit dat hij er doorheen zakte in de Vuelta te bedenken die een stuk voor de hand liggender zijn dan het mentaal niet aan kunnen. Het is namelijk best zwaar, zo'n drie weken, helemaal als je voor het eerst echt meedoet om een klassement.

Er zijn voorbeelden te vinden waarbij Tom goed presteerde onder druk (tijdrit Vuelta, tijdrit Apeldoorn) en minder presteerde (tijdrit Utrecht, WK). Daarbij kunnen allerlei andere omstandigheden ook nog een rol spelen, dus wie zegt dat druk überhaupt een verklarende factor is? Het lijkt me de conclusie dat hij meer of minder tegen druk kan dan iemand anders in elk geval helemaal niet te ondersteunen. In zijn algemeenheid komt hij juist over als iemand die heel goed kan relativeren en zich niet laat beïnvloeden, vooral als je hoort wat mensen die dicht bij hem staan zeggen.
18 mei 2016 16:59
Niks verwarring toch, Ronde van Polen bevestigt komst van Dumoulin en Daan Hakkenberg beaamt dat de Ronde van Polen in de lijn der verwachting ligt. Lijkt me wel duidelijk dus.
18 mei 2016 17:09
@ Dondersje "Punt is dat Tom zich wel een keer moet uitspreken om voor een podium te gaan in een grote ronde."

Dumoulin heeft zich daar over uitgesproken. Indien je het gevolgd had, had je kunnen zien en horen dat Tom aangaf dat hij dit jaar NIET voor het podium zou gaan, zelfs Tour zou laten links liggen om voor hem de unieke kans van Olympisch goud te gaan vanwege de lengte plus profiel van de tijdrit.
En dat hij volgend jaar wel voor grote ronde klassement gaat, vandaar dat er versterking moest gaan komen voor in de bergen in 2017.
18 mei 2016 18:06
Voor mij is dit een nogal voorbarig artikel. Weinig echte nieuwswaarde en ook nog eens een gerucht. Zeker geen 'uitsluitsel' in ieder geval.
18 mei 2016 19:50
Ik deel de mening van RV. Lekker de Tour doen. Goed voor ons en de sponsors. Ik moet nog maar zien dat hij goud wint, ook al is hij in supervorm. Er is er bijna iedere keer een beter. Ik ben sowieso geen fan van focus op een wedstrijd. Pak wat je pakken kunt. Het een hoeft bovendien het ander niet uit te sluiten.
18 mei 2016 20:46
Als Giant er iets over te zeggen heeft gaat Dumoulin zekerrrrrr naar de tour want dit jaar kunnen ze nog mooie sier met hem maken waar ik denk, want het is een ongenadige klasbak met nog meer 'in het vat', dat hij aankomend seizoen elders rijdt. Tezamen met de immer coole ten Dam gaat heel Nederland de _0_ ' s aan Giant gunnen let maar op,

Het hoeft echt niet voor een AK te zijn maar gewoon tijdrijden en eens voor een rit gaan, eigenlijk komt een vroegtijdig passen in de giro qua commerciele toepassing van het product Tom Dumoulin goed uit, bovendien gaat beoogd speerpunt Degenkolb volgens mij echt de tour niet halen, denk dat zijn kwetsuur helaas erger is dan het kan lijken.
18 mei 2016 22:03
@Bauenlau +1

Ik heb bovendien totaal niet het gevoel bij Tom dat hij niet met druk om kan gaan getuige ook zijn overwinning van de proloog in Apeldoorn.
18 mei 2016 23:19
@RV Tom Dumoulin heeft nog een contract t/m 2018.
18 mei 2016 23:44
@RV
Giant is juist een ploeg die hun renners de perfecte voorbereiding geeft om een topper te worden en zich niet te veel op het commerciële plaatje fixeert. Denk dat Giant, net als Tom, vol voor de OS wilt gaan en dan volgend jaar voor podium in een grote ronde.
Dus vooral Polen rijden (en wie weet zelfs winnen) en dan op naar winst in Rio! :)
19 mei 2016 03:12
De tijd van alles overheersen is voorbij. Zie Valverde die geen 2 rondes of goed klassiekerseizoen kan combineren, Froomey die puur en alleen de Tour presteert (en wint!). Toms doel in 2016 is de ITT in Rio, alle pijlen daarop is de enige manier. Qua focus, qua fysieke voorbereiding én qua mentale voorbereiding.
En denk heel even na wat 12 leiderstruien en 3 ritoverwinningen over 2 aansluitende grote rondes nou eigenlijk echt betekend..
19 mei 2016 08:03
Een halve tour rijden hoeft Rio niet in de weg te zitten, dat ook nog eens.
19 mei 2016 14:24
Ik denk dat hij met een zak chips op de bank zich moet focussen op de tijdrit van Rio.

Om vervolgens richting Rio te fietsen in de tijdrit positie vanuit Nederland.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.