Dumoulin kijkt naar Oomen als Giro-vervanger

donderdag 11 april 2019 om 20:15
Dumoulin kijkt naar Oomen als Giro-vervanger

foto: Team Sunweb

Team Sunweb moet terug naar de tekentafel nu Wilco Kelderman en Martijn Tusveld niet kunnen starten in de Giro d’Italia. Kopman Tom Dumoulin weet wel wie de ideale vervanger is. “Sam Oomen is de enige renner die qua niveau in de buurt komt van Kelderman”, zo laat hij weten aan het AD.

Een probleem: Oomen zal normaal gesproken starten in de Tour de France. “Ik weet niet of de ploeg dat nog omzet. Ik vind zelf ook dat Sam klaar is voor de Tour, maar het hoofddoel van de ploeg is de Giro. Het is dan ook een afweging”, aldus Dumoulin.

Oomen was vorig jaar zeer belangrijk voor Dumoulin in de Giro. Zelf eindigde de Brabander als negende in het eindklassement. “Als Sam naar de Giro wil gaan om mij te helpen, dan is dat supercool”, zo geeft Dumoulin aan. “Maar de keuze is aan de ploeg en niet aan ons.”

Oomen was vorig jaar nog zeer belangrijk voor Dumoulin – foto: Cor Vos

Intrinsieke motivatie
Dumoulin wil zijn jongere ploeggenoot wel de ruimte geven. “Ik geloof namelijk heilig in intrinsieke motivatie. Je kunt niet zomaar naar de Giro gaan omdat de ploeg dat zegt”, aldus de Limburger, die baalt van het wegvallen van Kelderman. “Het is vooral klote voor hem. Hij heeft de laatste jaren echt veel moeten slikken.”

Kelderman liep bij zijn val in de Ronde van Catalonië onder meer een gebroken nekwervel op. “Hij kan bijna niks”, aldus Dumoulin. “Ik hoop het zelf nooit mee te maken.” De vraag is of Dumoulin het in de Giro kan redden zonder steun van een topklimmer. “Het kan wel, maar het wordt zeker een heel stuk moeilijker.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.