Dumoulin pakt tijdritzege en eindigt als tweede in de Tour: “Ik kan het niet geloven!”
foto: ASO
zaterdag 28 juli 2018 om 17:29

Dumoulin pakt tijdritzege en eindigt als tweede in de Tour: “Ik kan het niet geloven!”

Tom Dumoulin heeft na een correctie de tijdrit naar Espelette gewonnen. Onze 27-jarige landgenoot leek aanvankelijk tekort te komen op Chris Froome, maar na de finish werd de tijd van de Sunweb-kopman in diens voordeel gecorrigeerd. “Ik kan het niet geloven! Eén seconde, kun jij het geloven?”, vraagt Dumoulin aan de NOS.

“Dit einde had niemand verzonnen”, glundert de Nederlander. “Vanmorgen zaten we nog vol in de stress, omdat we de WK-trui kwijt waren. Etxeondo (kledingsponsor van Sunweb, red.) die op het laatste moment nog een trui in orde maakt en aflevert, echt geweldig!”

Geschiedenis geschreven
Dumoulin had naar eigen zeggen een superdag. Waar geletruidrager Geraint Thomas aanvankelijk sneller leek, maakte onze landgenoot zijn achterstand in de slotfase goed. “Er valt heel veel stress van me af nu”, bekent de wereldkampioen tijdrijden. “Er is heel veel blijdschap nu. Hier ga ik echt van genieten met iedereen van de ploeg!”

Door zijn tijdritzege eindigt Dumoulin als tweede in de Tour de France 2018. Voor het eerst in 28 jaar staat er zondag in Parijs weer een Nederlander op het eindpodium van de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2018 17:32
Leuk voor Dumoulin. Hij verdiende het ook echt om een rit te winnen na twee tweede plaatsen achter Thomas.
28 juli 2018 17:34
Fantastisch.. en dik verdiend na de hele tour in de mangel te hebben gezeten tussen de sky’s
28 juli 2018 17:35
Waanzinnig goed gedaan. Ongekend. Wat een talent. Wat een topper. Wat een generatie. Ik ga nog lang nagenieten.

Deze hele tour vond ik ook geweldig. Alleen dat gezeik over Sky kwam mijn strot uit....
28 juli 2018 17:39
Heel erg knap. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat er sinds pantani ineens 2 renners de kop op steken die in zowel giro als tour podium rijden.


Maar voor NL een geweldige tour met 3 etappes en 3 en 5 in het AK

TLJ idem maar dan 4 en 5
28 juli 2018 17:42
Grote klasse van Dumoulin. Giro 2e nu weer 2e en nog even de tijdrit meepakken.
Volgend jaar 60km TT in de Tour en met geel naar de Champs. Of eerst nog wereldkampioen worden?? Dit truitje staat hem wel :-) Of draaf ik nu door??
28 juli 2018 17:42
Geweldig, proficiat, ben trots op Tom, Tom wees trots op jezelf!
Niet dat het uitmaakt, maar als je bonis en pech en resultaten TTT weghaalt scheel je maar een handvol seconden met G...
28 juli 2018 17:47
Gisteren vreesde ik dat Tom’s Tour op een deceptie zou kunnen uitdraaien wegens mentale knak, maar wat een top karakter toonde Tom vandaag gelijk weer.
Epische prestatie. Goede nasmaak.
28 juli 2018 17:47
Waar zijn de Belgen dan? hahah, grapje. Tom is een klasbak had deze Tour kunnen winnen als die geen Giro had gereden denk ik. Zag dat hij net niet krachtige aanvallen kon plaatsen om los te komen van Thomas. Volgend jaar gewoon alles op de Tour zetten en de Giro aan Kelderman geven zou terecht zijn. Kijk er niet raar van op als Wilco die Giro ook kan winnen.
28 juli 2018 17:47
Tom heeft nu 9 etappes in grote rondes:
Tour 3, giro 4, vuelta 2

Grootste Nederlandse ronderenner na Zoetemelk, wist je dat al?
28 juli 2018 17:51
En nu een goed “klim” team om hem heen dd komende jaren aub. Eeuwig zonde dat Kelderman een week voor de tour weg valt. 2 nederlanders in de top 5, 3 nederlandse ritzeges het is wel is minder geweest. We gaan de komende jaren echt genieten!
28 juli 2018 17:54
Ik ben verbaasd. Geweldige prestatie van onze Tom. Maar ik begrijp het niet helemaal , ik heb hier regelmatig gelezen dat het onmogelijk is om in 2grote rondes op het podium te eindigen zonder verboden middelen . Wie kan mij dit nu uitleggen? Want onze Tom zou toch niet...............?
28 juli 2018 17:55
En zo meteen komt het besef dat de misschien wel beste ronderenner van het moment niet in de misschien wel slechtste WT-ploeg van het moment hoort te zitten. Sunweb, fiks dat! Dan kun je niet leunen op een eventueel volgend stapje in de ontwikkeling van Hindley en Storer, om maar een paar dwarsstraten te noemen. Okee, nu even nagenieten, maar niet te lang.
28 juli 2018 18:04
Ik denk niet dat sunweb de slechtste WT ploeg heeft. Met jongens als Dumoulin, Søren, Oomen, Kelderman en Matthews hebben ze een behoorlijke kern. Ik denk wel dat het slim is om nog wat meer ervaring met kwaliteit bergop te halen. Een Caruso of Pantana. Misschien wil Poels wel naar Sunweb komen in een iets vrijere rol???
28 juli 2018 18:07
Dumoulin verdient het om er minstens twee geweldige klimknechten bij te krijgen. Het is ongelofelijk knap wat hij heeft bereikt met de dramatische ondersteuning die hij van zijn ploeg krijgt.
28 juli 2018 18:11
@Cavia
Waarom Dumoulin zowel in de Giro als de Tour een topprestatie heeft kunnen leveren?

Hij is een kilo lichter dan in de Giro en dan verschil zorgt ervoor dat hij nu echt met de allerbesten mee kan klimmen, zie dit artikel in het NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/22/verschil-tussen-plaats-een-en-vijf-in-de-tour-een-kilo-a1610870

Hij rijdt beter in warm weer. Volgens de Sunweb-trainer Adriaan Helmantel verklaart het deels het goede rijden van de nummer drie in het klassement, dat laat hij weten aan De Telegraaf. ‘Hij houdt van warm weer. De afgelopen twee Giro’s was het redelijk fris, terwijl deze broeiende Tour hem beter bevalt.’

De tweede plaats in de Giro zorgde voor een bevrijding, het bevestigde zijn status als ronderenner. Adriaan Helmantel: „Topvorm is vaak een optelsom, en het gewicht slechts één van de succesfactoren. Na de Giro zag ik bij Tom vooral opluchting. Hij was verlost van de druk en hij zei: ‘Zo, en nu lekker naar de Tour’. Hij straalt, is nu frank en vrij. Hij hoeft namelijk niets.”

Sport evalueert, atleten ook, waardoor steeds betere prestaties worden geleverd. Dumoulin is een renner van uitzonderlijke klasse die beter en beter wordt.

Er zat vanwege het WK voetbal een week extra rust tussen de Giro en de Tour. Het effect daarvan is natuurlijk van belang
28 juli 2018 18:14
Sterkste ronde renner van het moment samen met Froome alleen was Thomas een stuk frisser.
28 juli 2018 18:16
@leidsejonguh:

Poels zat ik ook aan te denken.
Ook een Limburger....en reed beetje flets rond deze Tour....
Zijn werk bij Sky zit er wel op denk ik ;-)
28 juli 2018 18:16
@Leidsejonguh
Op post 1: ook de Belgen met GvA voorop, hebben deze tour gemaakt! Fenomenaal!
Op post 2: +1 helemaal eens inclusief de namen, type en niveau, dat segment: uitstekende renners, in feite top twintig klanten, er is een forse pool waar je uit kan vissen. Met de ambitie voor volgend jaar eigenlijk onontkoombaar...
28 juli 2018 18:21
Tom is een klasbak en dat weet hijzelf als geen ander. Gewoon zijn eisen op tafel leggen en de ploegleiding moet het fiksen. Sunweb komt niet in de buurt van wat gisteren TLJ liet zien. En daar zal nog een schep bovenop moeten om Sky echt te verslaan.
28 juli 2018 18:21
T80JZ
Ik dank u voor de uitleg over onze Tom. Maar Froom dan?
28 juli 2018 18:23
Hij heeft een mooie basis gelegd met 2 grote ronden dit jaar en veel ervaring opgedaan Hopelijk volgend jaar nog net iets beter. Mentaal is hij ook beter geworden. Rijdt nu zonder heisa te maken door met concurrenten in het wiel.
28 juli 2018 18:27
Fantastische manier om de teleurstelling van gisteren om te buigen in een geweldige tijdrit. Dat had ik niet meer verwacht. Roglic valt tegen, ik had gedacht dat hij nu het momentum zou hebben maar blijkbaar is hij toch dieper gegaan gisteren dan hem aan te zien was. Mooi einde van de tour.
28 juli 2018 18:28
Buiten de UK is iedereen denk-ik blij dat Tom deze etappe gepakt heeft vóór de drones van Sky. Jammer dat hij de Tour niet wint, maar dat zou volgend jaar best wel eens kunnen, en dan hoort hij echt bij de grootste Nederlandse renners alle tijden. Nog wel even AGR, LBL of Lombardije meepakken maar daar heeft hij nog tijd zat voor.
28 juli 2018 18:29
Vergeet ook niet die extra week tussen giro en tour. Misschien is dat wel het cruciale punt.
28 juli 2018 18:29
@ Cavia
Tom is in de eerste plaats natuurlijk een Nederlander, rijdt bovendien niet voor het gehate Sky en geeft ook nog fijne interviews.
Dan sta je vanzelfsprekend boven elke verdenking.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.