Dumoulin verbaast ook zichzelf in Vuelta: “Dit is hoopvol richting toekomst”

woensdag 2 september 2015 om 11:41
Dumoulin verbaast ook zichzelf in Vuelta: “Dit is hoopvol richting toekomst”

Tom Dumoulin verrast niet alleen de wielervolgers met zijn uitstekende prestaties in de Vuelta a España, ook zelf had hij nooit verwacht op de eerste rustdag de leider te zijn. “Ik heb hier dingen laten zien waarvan ik een week geleden niet wist dat ik daartoe in staat was”, vertelde de drager van de rode trui aan De Telegraaf.

Dumoulin ziet deze ronde als een nieuwe stap in zijn carrière. “Deze Vuelta opent voor mij deuren naar nieuwe mogelijkheden. Dit is heel hoopvol richting de toekomst. Al weet ik echt nog niet wat die toekomst me gaat brengen.” Waar hij op hoopt is wel duidelijk: “De top drie in een grote ronde is een van de mooiste dingen die je als wielrenner kunt bereiken.”

Hoe blij de Nederlander ook is met zijn ontwikkeling als ronderenner, het moet niet ten koste gaan van alles. “Zo wil ik niet op mijn tijdritten inleveren om beter te kunnen klimmen. Maar laat ik eerst die bergen in Andorra maar eens overleven..”

Addy Engels: “Mogen niet verwachten dat hij de trui behoudt”
In de koninginnenrit van vandaag zullen alle ogen op de Limburger gericht zijn. Dat hij aan het eind van de dag opnieuw de rode trui mag ophalen, is volgens zijn ploegleider Addy Engels eigenlijk niet realistisch. “Dat mogen we niet verwachten”, vertelde Engels op de rustdag aan NOS Langs de Lijn. “Al zullen we op voorhand natuurlijk niet de handdoek gaan werpen. We gaan er alles aan doen om die trui zo goed mogelijk te verdedigen.”

Bij het klimwerk dat de renners woensdag voor hun kiezen krijgen, valt al het voorgaande in deze Vuelta bijna in het niet. “Dit wordt de eerste echt grote test”, weet de ploegleider van Giant-Alpecin. “We mogen niet verwachten dat Tom grote mannen als Froome en Quintana kan volgen. Dat verwachtten we voor de start van de Vuelta niet van hem en nu nog steeds niet. Maar hij mag me met alle plezier verbazen.”

Dit artikel delen:

44 Reacties

attickfan 2 september 2015 om 11:49

Dafne, Tom Dumoulin, waar een klein landje groot is kan zijn…of draaf ik nou door ?

walkowiak 2 september 2015 om 11:50

Vele grote tijdrijders zijn ook rondewinnaars.

girardengo 2 september 2015 om 11:51

Het is al van hoog niveau geweest wat hij hier gepresteerd heeft. Geen probleem dus als hij vandaag de rode trui verliest.

Rosanero 2 september 2015 om 11:53

Moet nooit voor een grote ronde gaan. Nooit. Een vijfde plaats oid is bij lange na niet van hetzelfde niveau als etappezeges, aanvallend rijden en herinneringen maken. Maar dat weet hij zelf gelukkig ook.

denistel 2 september 2015 om 11:53

sorry maar komt te kort als er 4 a 5 dagen hoog gebergte is en denk dat ie vandaag een kwartier gaat verliezen anders verbaasd ie mij.

LyndaLid 2 september 2015 om 11:54

Mooi! Precies zoals ik er zelf ook naar kijk; deze ronde geen wonderen verwachten, maar zeker wel als goede basis voor een "nieuwe" toekomst zien. Zonder daarbij in te leveren op zijn specialiteit dus. In een Tour met heel veel TT kilometers is ie nu al bijna een top 5 kandidaat. Bijna, zeker nog niet helemaal, want schat hem zelf nog altijd wel lager in dan bijvoorbeeld Kelderman, die we ook nog niet top 5 zouden plaatsen.

Overigens, vaak zie je met zo'n Tour dan wel dat goede klassementsrenners ook opeens een goede tijdrit hebben. Dan doel ik natuurlijk vooral op biefstuk Bertje en zijn tijdrit rond Annecy.

NumberSeventeen 2 september 2015 om 11:56

Mocht er ooit nog een grote ronde komen met een kilometer of 80 aan tijdritkilometers en relatief weinig bergen dan moet hij het zeker eens proberen.
Als hij de bergens vanmiddag niet overleeft en hij zakt weg uit het klassement dan is dat jammer maar niet erg, dan kan hij zich focussen op een carrière als Martin, aanvallen en etappes winnen.

Branko 2 september 2015 om 11:56

Ik lees elke keer weer van Giant dat ze de trui willen gaan verdedigen, maar volgens mij maken ze de meeste kans om de trui te houden als ze hem helemaal niet verdedigen.

Laat Movistar, Katusha en Sky lekker tegen elkaar rijden en probeer ervan te profiteren. Giant heeft de ploeg niet om deze trui te verdedigen. Tom heeft welgeteld 1 helper die er niet meteen af moet als het bergop gaat.

Ik ben bang dat Tom op één van de eerste klimmetjes al alleen zit en hij zich dan weer geroepen voelt om zelf op iedere aanval te reageren.

attickfan 2 september 2015 om 11:57

@Walkowiak. Zo als Wiggings, dus. Of trap ik nou een open deur in..?

Wheely 2 september 2015 om 11:59

Ik moest een beetje aan Contador denken toen ik dat filmpje van uit het publiek zag waarop hij Froome klopte maar weet je dat is onzin. Hij doet me veel meer aan Armstrong denken maar dan een uiterst sympathieke!

betonmolen 2 september 2015 om 12:02

ik denk dat tom dumoulin wel verstandig genoeg is om niet overal op te reageren wetende wat eraan komt. in zwitserland hield hij ook zijn eigen tempo aan.

walkowiak 2 september 2015 om 12:04

niet alleen Wiggings maar ook anquetil, Merckx, Indurain en andere

attickfan 2 september 2015 om 12:05

@ LyndaLid: we zijn maar een zielig wielerlandje met mannen als Robert en Wilco en Tom onder ons…de Belgen zien groen en geel van jaloezie…..

aoyen 2 september 2015 om 12:09

@attickfan, dafne vind ik de meest ongeloofwaardige sportster van de laatste tig jaar. Dat is een andere discussie natuurlijk, maar ik vergelijk Dumoulin daar niet graag mee.

Ik ben erg benieuwd waar Tom zijn top ligt. Een “nieuwe” Wiggens misschien, of zoals Tony Martin die een minder succesvolle transformatie had tot klassementsrenner, ook geen schande. Zou mooi zijn als hij bij een van beide carrières in de buurt kan komen.

attickfan 2 september 2015 om 12:11

@ Walkoviak. U geeft mij een prettig toekomstsperpectief..Joop, uw opvolger komt er aan..

Wheely 2 september 2015 om 12:11

Tom gaat zeker niet overal op reageren lijkt me, mocht hij dat wel doen dan krijgt hij een mooi leerproces. Als hij die hele etappe op zijn eigen maximale tempo aflegt komt hij waarschijnlijk nog als eerste aan ook. Een bergtijdrit van 140 km zou hij volgens mij ook winnen. ;)

LyndaLid 2 september 2015 om 12:11

@ attickfan

Inderdaad! Maar op een WK of in een grote klassieker heb ik dat dan weleens omgekeerd, maar ook daar gaat Dumoulin de eer op zijn tijd voor ons hooghouden :). Moet ook wel, want met Benoot en co hebben de Belgen alweer een nieuwe lichting klaarstaan, eentje waar de Van der Poel-tjes nog niet mee kunnen wedijveren.

Oh en wat betreft Schippers, daar moet je het met veel mensen hier niet over hebben, die zeggen maar meteen "doping". Beetje als wanneer je met niet-wielerfans over de Tour praat, dan krijg je ook vaak meteen "doping" te horen. Ergens raar dat juist wielerfans die fout maken als het dan om andere sportprestaties gaat, want ik weet zeker dat velen die dat over Schippers zeggen zich juist ergeren aan die niet-wielerfans die ook maar wat roepen. Maargoed, die discussie is voor het forum!

Liefhebbertje 2 september 2015 om 12:12

Of hopen op een vroege explosie vandaag zodat het een onvergetelijke rit gaat worden of hopen op een saaie rit met ‘onbelangrijke’ rijders in een ontsnapping waarin de dag winnaar zit en waarbij de favorieten pas 2 kilometer voor het einde durven aan te vallen en Tom in het rood blijft (dan gaat hij tweede rustdag zeker halen en met tijdrit in het verschiet dan….)

Timocycling 2 september 2015 om 12:13

De vergelijking met Anquetil, Merckx, Indurain en anderen is echt ronduit belachelijk. Hij boekt een geweldige etappezege, dat is waar, dat wil echter nog niets zeggen hoor. Die mannen mag hij niet eens de veters van strikken.

attickfan 2 september 2015 om 12:20

@ Aoyen, Mevrouw Dafne is een gril van de de blanke genetische uitzonderingsvorm. Ik laat mij vraag verrassen door heer Dumoulin. Heb zelf ook wel eens een klap van de molen gekregen..

rput 2 september 2015 om 12:23

Opportunisme regeert op dit moment. Cancellara heeft ook de ronde van Zwitserland gewonnen er wat bergjes. Toch moet hij op de langere cols snel afhaken. Dit zou de normale verwachting voor Tom ook moeten zijn. Hij moet 20kg extra met zich meedragen ten opzichte van de klimmers.

Arema Pro Cycling Team 2 september 2015 om 12:23

De kopmannen zullen waarschijnlijk wachten tot de laatste klim.
Laat het werk maar lekker over aan Movistar en Astana.

Ab Normaal 2 september 2015 om 12:25

Het is in het belang van Tom dat de favorieten (want daar hoort hij natuurlijk nog niet bij, ondanks zijn fantastische prestatie) zo lang mogelijk naar elkaar kijken en pas zo laat mogelijk gaan. Dan kan hij het verlies binnen de perken houden en in de tijdrit toeslaan.

Gaan ze in het midden van de etappe al, dan vrees ik voor een kwartier aan de broek.

attickfan 2 september 2015 om 12:28

@ Lyndalid: gun Wuyts & co helemaal niks. Next wk is voor ons, of ben ik nou helemaal van het padje geraakt…? Ah de dag is nog jong…..

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.