Dumoulin verbaast ook zichzelf in Vuelta: “Dit is hoopvol richting toekomst”
woensdag 2 september 2015 om 11:41

Dumoulin verbaast ook zichzelf in Vuelta: “Dit is hoopvol richting toekomst”

Tom Dumoulin verrast niet alleen de wielervolgers met zijn uitstekende prestaties in de Vuelta a España, ook zelf had hij nooit verwacht op de eerste rustdag de leider te zijn. “Ik heb hier dingen laten zien waarvan ik een week geleden niet wist dat ik daartoe in staat was”, vertelde de drager van de rode trui aan De Telegraaf.

Dumoulin ziet deze ronde als een nieuwe stap in zijn carrière. “Deze Vuelta opent voor mij deuren naar nieuwe mogelijkheden. Dit is heel hoopvol richting de toekomst. Al weet ik echt nog niet wat die toekomst me gaat brengen.” Waar hij op hoopt is wel duidelijk: “De top drie in een grote ronde is een van de mooiste dingen die je als wielrenner kunt bereiken.”

Hoe blij de Nederlander ook is met zijn ontwikkeling als ronderenner, het moet niet ten koste gaan van alles. “Zo wil ik niet op mijn tijdritten inleveren om beter te kunnen klimmen. Maar laat ik eerst die bergen in Andorra maar eens overleven..”

Addy Engels: “Mogen niet verwachten dat hij de trui behoudt”
In de koninginnenrit van vandaag zullen alle ogen op de Limburger gericht zijn. Dat hij aan het eind van de dag opnieuw de rode trui mag ophalen, is volgens zijn ploegleider Addy Engels eigenlijk niet realistisch. “Dat mogen we niet verwachten”, vertelde Engels op de rustdag aan NOS Langs de Lijn. “Al zullen we op voorhand natuurlijk niet de handdoek gaan werpen. We gaan er alles aan doen om die trui zo goed mogelijk te verdedigen.”

Bij het klimwerk dat de renners woensdag voor hun kiezen krijgen, valt al het voorgaande in deze Vuelta bijna in het niet. “Dit wordt de eerste echt grote test”, weet de ploegleider van Giant-Alpecin. “We mogen niet verwachten dat Tom grote mannen als Froome en Quintana kan volgen. Dat verwachtten we voor de start van de Vuelta niet van hem en nu nog steeds niet. Maar hij mag me met alle plezier verbazen.”

RIDE Magazine
44 Reacties
Sorteer op:
2 september 2015 12:28
@rput
Dumoulin en Froome zijn bijna het zelfde qua gewicht en lengte, dus dan zou Froome ook nooit van quintana kunnen winnen omdat quintana 10-15kg lichter is?? Klopt volgens mij niet zo
2 september 2015 12:29
@Timocycling
Ik denk dat de genoemde heren na afgelopen zondag graag de veters van Tom willen doen :)
2 september 2015 12:30
@Marszz: waarom? Omdat hij een etappe wint in de Vuelta? (Weliswaar op geweldige wijze, maar toch)
2 september 2015 12:32
69kg op 1.85m is geen gram te veel hoor. Langere mensen kunnen meer kracht ontwikkelen en met het oog op het minimumgewicht van de fiets levert hen dat een enorm voordeel op ten opzichte van de kleinere en lichtere renners. Het gewicht van de fiets is voor de kleinere renners een groot nadeel bergop.
2 september 2015 12:32
@ rput: hahahaha. 20 kilo. Ja hoor. Dat zou betekenen dat Quintana, de lichtste van het stel, 49 kilo zou wegen.

Ik help je uit de droom: die weegt 59 kilo. De rest zit daar (ruim) boven
2 september 2015 12:34
@ Aoyen. Oeps: graag ipv vraag.
2 september 2015 12:39
Zou mij verbazen als Tom er vandaag doorheen zakt. Hij is bergop goed bezig deze Vuelta, dus waarom vandaag niet
2 september 2015 12:48
Wel Timocycling, omdat hij al heel veel heeft laten zien ondanks zijn 24 jaar en hij zondag toch wel "gearriveerd" is door dat veld te verslaan. Zijn mogelijkheden als renner lijken exponentieel toe te nemen, de grenzen zijn blijkbaar nog niet gevonden. Een renner die het komend decenium medebepalend zou kunnen zijn daar wil iedereen dichtbij zijn.
2 september 2015 12:51
Ik heb nog niemand gehoord die hem verdenkt van dopinggebruik, best vreemd eigenlijk gezien de reacties die normaal altijd gegeven worden.
Vandaag zie ik hem ook niet bij de besten eindigen en hoop dat de toppers er in ieder geval een wedstrijd maken voor de winst en geen kopgroep het uit laat maken
2 september 2015 12:55
Elke grote ronde heeft zijn eigen karakteristieken, incl. de fitheid van de tegenstanders, de zwaarte vh parcours, de ligging van het zwaartepunt van desbetreffende ronde, de sterkte van je eigen ploegmakkers en de manier waarop renners tegen je aankijken. Het feit dat Tom nu in de eerste week vd Vuelta mee kan komen met de toppers en zelfs een minuutje voorsprong heeft, zegt helemaal niets over welke toekomstige grote ronde dan ook. Bij de eerstvolgende grote ronde die Tom gaat starten, kijken zijn tegenstanders al anders tegen hem aan. Zo zullen ze Tom niet snel meer in een kopgroepje laten wegrijden en/of naar hem en zijn ploeg kijken als er achtervolgt moet gaan worden.

Wat ik erg sterk van Tom en zijn ploeg vind, is dat zij de realiteit niet uit het oog lijken te verliezen. In bijna alle interviews word gesproken over het feit dat hij vandaag waarschijnlijk tijd zal gaan verliezen, maar dat hij zichzelf en zijn ploegleiders al meerdere malen heeft verbaasd deze week, dus dat ze er alles aan zullen doen om de trui te verdedigen/evt. te heroveren met de tijdrit.
Het zijn vooral de wielervolgers die in hun enthousiasme Tom in de rode trui in Madrid zien staan. Laten we voordat we het Vrijthof afhuren om zijn komende overwinning te vieren even afwachten wat er vandaag en de rest van de week gebeurt.
2 september 2015 12:58
Jammer dat gesink de Tour niet heeft overgeslagen om hier de Vuelta te rijden.
2 september 2015 13:03
Ik hoop dat je dit niet meent @batchieboy
2 september 2015 13:06
Ik veracht hem niet in het rood vanmiddag. Deze prestatie is super mooi maar het is nog geen ronderenner. Hij heeft ieder geval heel achter zich. Wel benieuwd hoe het gaat met de "Nederlandse opinine "wanneer hij een volgende ronde met top 5 ambities start en 11e wordt.
2 september 2015 13:25
Ze hoeven geen veters te strikken. Ik zeg niet dat hij ooit een tour kan winnen maar dat hij een groot tijdrijder is en misschien, ik heb geen glazen bol, ooit nog grotere uitslagen kan rijden. Wat hij wel of niet zal winnen is gewoon gissen. leuk is, dat die sjeng zo goed kan fietsen. Ik geniet ervan en droom dat hij ooit de tour zal winnen. Maar dromen zijn vaak bedrog.
2 september 2015 13:25
@bazz
Tom houdt al 10 dagen lang alle "toppers" achter zich en dat noem jij dus subtop. Mocht ie de vuelta winnen, zal ie volgende maand ook zien dat ie niks heeft ingeleverd op de tijdrit. Gewoon een weekje op souplesse draaien op het vlakke land en de hoogtestage vd vuelta komt daarbij goed van pas.
2 september 2015 13:26
In ieder geval zal de ploeg nog een paar mannen moeten aantrekken die langer meekunnen bergop.
Al is het maar voor de 'kleinere' etappekoersen.
2 september 2015 13:51
Niet zo (vals) bescheiden jongens. Tom is gewoon de sterkste in deze Vuelta. Ik zou erg ontgoocheld zijn als hij niet in de top 5 eindigt. Ik denk zelfs dat hij podium haalt. Winnen kan ook, al hangt dat vooral af van de vormcurve van Froome, Quintana en Valverde.
2 september 2015 13:59
Wat ik dan weer niet begrijp is waarom de mensen geen vertrouwen in TD hebben. Mensen vergeten dat hij helemaal niet zo zwaar is (70-71 kg). Dat is maar enkele kilo's zwaarder dan Froome en een kilo of 5 zwaarder dan Aru. Alleen Quintana is echt heel licht <65, maar zijn absolute vermogen is aanzienlijk lager. Bedenk dat Tom ongeveer 6 W meer moet trappen voor elke kg lichaamsgewicht die hij meer meezeult. Bij een FTP van 420 (ik schat dat dat zijn power output is) gaat hij bergop dan ongeveer net zo hard als de rest (FTP Quintana zal rond de 370 liggen, die van Froome rond de 400, Aru 390 ongeveer). Zeker als Tom niet aanvalt (in het rood rijden kost relatief veel energie) en jullie beseffen dat hij ongeveer een minuut voorsprong heeft....Dan moet TD na vandaag nog minimaal in de top 3 staan. De laatste Nederlandse renner die op het podium reed in een grote ronde was van het vorige millenium, ik denk Breukink in de Giro? Het is dus zeker de moeite waard alles te geven voor het klassement.
2 september 2015 17:37
het zwaarste met een klassement rijden is niet alleen dat je heel diep moet gaan vele keren in die ronde. je kan geen enkel moment je concentratie laten vallen.
daarna moet je ook kunnen recupereren zodat je niet het seizoen erna in een conditiedip valt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.