Dumoulin vierde in Oman: “Dit was vooral een test”
foto: Muscat Minicipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
vrijdag 19 februari 2016 om 14:41

Dumoulin vierde in Oman: “Dit was vooral een test”

Tom Dumoulin kreeg in de bergetappe van de Tour of Oman naar Green Mountain eindelijk de bevestiging die hij zocht. “Zeker omdat het de laatste weken op de training niet helemaal soepeltjes verliep”, vertelt de renner van Giant-Alpecin aan De Telegraaf.

Slim gereden
De communicatie op de groene berg was niet al te best. Verschillende berichten werden later ingetrokken. Zo leek het aanvankelijk alsof Dumoulin de aansluiting met de kopgroep al snel kwijtraakte, maar dat bleek niet het geval. Het spervuur aan aanvallen in de eerste meters van de klim liet hij rustig aan zich voorbij gaan, waarna hij op inhoud en zijn grote motor het gat naar de meeste klimmers dichtte. “Ik werd niet echt gelost, maar reed aan het elastiek. Ik heb intelligent proberen te koersen en zag dat ik vooral op het laatste stuk van de klim tegenover de echte klimmers nog terrein goed kon maken.”

Vertrouwen getankt
Uiteindelijk hoefde Dumoulin enkel Vincenzo Nibali, Romain Bardet en Jakob Fuglsang voor zich te dulden. Het stemt de Limburger tevreden. “Voor mij is dit vooral een bevestiging dat ik in de winter de goede dingen heb gedaan. Zeker omdat het de laatste weken op de training niet helemaal soepeltjes verliep. Dan start je toch in de eerste wedstrijd van het jaar met enige onzekerheden. Nu kan ik weer vol vertrouwen vooruit kijken naar de rest van het seizoen. Parijs-Nice (over twee weken, red.) heb ik aangekruist als de eerste koers van het jaar waar ik wil meedoen voor het klassement.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
19 februari 2016 14:46
Waanzinnig volwassen renner dit. Niet teveel onder druk zetten met aandacht van de media en bestempeling als toekomstig winnaar van grote rondes. Hem lekker zijn gang laten gaan en wie weet zal hij ons verbazen
19 februari 2016 14:50
Benieuwd waar hij terecht komt. Met goed aanklampen en uitpakken in de tijdrit kan hij denk ik in P-N wel een prestatie als Westra neerzetten (dat lijkt ook al eeuwen geleden...).
19 februari 2016 15:06
Toch opvallend dat ie zegt dat ie niet mee wil doen voor het klassement terwijl die gewoon 4de staat hier... is toch best meedoen voor het klassement.
19 februari 2016 15:13
Ongelofelijk hoe Dumoulin zich toch als klimmer heeft ontwikkeld. Weliswaar op eigen tempo maar dan toch. Ik kan me nog herinneren dat hij twee jaar geleden in de leiderstrui de slotrit van het Criterium Internationale inging en er op de slotklim finaal werd uitgereden.
19 februari 2016 15:14
Iemand enig idee wat hij bedoelt met "niet helemaal soepeltjes"? Griepje? Mindere testresultaten? Blessure?
19 februari 2016 15:15
@elrio:
Eens. Maar jij en ik rijden in Oman ook nog top-10.
19 februari 2016 15:17
Volgens mij is dat bij hem zo'n beetje het voorteken dat het wel goed zit met zijn vorm. Hij heeft wel vaker aangegeven dat de trainingen voor een koers niet super liepen of dat hij wat vermoeid was, om vervolgens een super koers te rijden (Eneco Tour is daar een aantal keer het schoolvoorbeeld van geweest).
19 februari 2016 15:20
De nieuwe Indurain is aangetreden, laat de 5 saaie jaren maar beginnen ;)
19 februari 2016 15:21
Het belooft zeker wat voor Paris-Nice, kijken wat voor ploeg hij mee krijgt want veel meer dan lastige klimmen is het een parcours waarop je 'weggekoerst' kan worden door een agressieve equipe.
19 februari 2016 15:54
Kan niet wachten tot hij zich na De Spelen gaat richten op de grote ronde klassementen. Ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat lopen.
19 februari 2016 16:54
Dat is voor iedereen het geval deze beginfase van het seizoen dat het vooral testen is. Voor Nibali was dit ook vooral een test en Fuglsang toch wel. De afrekening is pas in de lente en zomer en de echte kleppers maken dan sprongen vooruit waar anderen die stappen niet maken. Ik blijf zelf liever voorzichtig met de mogelijkheden van dumoulin als ronderenner. Ik zie in Froome en Quintana veel meer ronderenners talenten. 18 seconden lijkt niets maar is in het grote werk tegenwoordig al heel erg veel. Toen nibali in de tour van vorig jaar een gaatje liet in een stijle klim in de eerste week werd al meteen gezegd dat hij niet goed was. Als Dumoulin een gat laat schrijft iedereen dat hij met de beste omhoog gaat.
19 februari 2016 17:57
Maar ja, een stijlvolle Italiaan als Nibali, moet zo'n stijle klim wel aankunnen hè.
19 februari 2016 18:02
Goed resultaat, zeker weten. Alleen als ik de beelden zag, staat Dumoulin wel erg mager. Natuurlijk geen voordeel voor het tijdrijden..
19 februari 2016 19:33
Ja mensen,nu Dumoulin 4e blijkt te kunnen worden in Oman zijn de eindzege in de Giro en de Olympische tijdrit een zekerheidje.
20 februari 2016 08:44
Hij klimt op z'n Wiggins...

Enerzijds een mooie ontwikkeling, maar persoonlijk had ik hem liever de komende jaren als tijdrijderkanon gezien. Maar de overstap van dikke dijen naar ranke klimgeiten is een populaire...
20 februari 2016 09:19
Twijfel houdt je scherp. Het molentje van Dumoulin draait en maalt. Geen zorgen. Dumoulin staat er! Zo' zin in het nieuwe wielerseizoen.....al is het al begonnen...
20 februari 2016 09:52
Wat heeft Tom verstandig geklommen , wat een vooruitgang heeft hij gemaakt
dat is begonnen vorig jaar in de ronde van Zwitserland.
Hij laat zich ook niet gek maken door de springeiten, gewoon zijn tempo
dit is genieten voor de Nederlandse supporters.
20 februari 2016 11:32
Lijkt een echte klasbak te worden, of is ie het al....
20 februari 2016 12:24
Beste graadmeter zijn statistieken. Als ik me niet vergis hoort Dumoulin al twee jaar bij de 20 beste renners van het peloton volgens de cq-ranking, dik ook nog. Dus waar hebben we het nog over?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.