Dumoulin zal niet strijden om de zege: “Focus volledig op de Giro”

Dumoulin zal niet strijden om de zege: “Focus volledig op de Giro”

Dumoulin eindigde als 22e in de Brabantse Pijl - foto: Sirotti

vrijdag 15 april 2016 om 17:09

Tom Dumoulin start dan wel in de Amstel Gold Race, de wedstrijd doorheen zijn Limburg is niet een wedstrijd waarin hij mee zal doen om de ereplaatsen. De kopman van Giant-Alpecin zet alles in op de openingstijdrit van de Giro d’Italia. “Ik heb mezelf even de vraag gesteld of de Amstel wel past in die voorbereiding, maar dat bleek dan toch het geval”, zegt hij tegen Belga.

“Ik zal niet goed genoeg zijn om mee te doen voor winst”, aldus Dumoulin, die in vier eerste edities van de Gold Race niet verder kwam dan een twintigste plaats. “Mijn focus ligt volledig op de Giro. Momenteel zit ik in een trainingsperiode en ik pik de Amstel mee. We zullen wel zien wat het wordt.”

Afwachtende koers?
“In de Amstel heb ik nog nooit de benen gehad om te winnen, maar het is wel de wedstrijd waardoor ik ben beginnen koersen. Ik ben dan ook blij dat ik er kan starten”, vertelt de 25-jarige tijdrijder, die niet verwacht dat er lange tijd gekoerst gaat worden. “Waarom kan de Ronde van Vlaanderen vroeg openbreken en de Amstel Gold Race niet? Dat is moeilijk uit te leggen. Voor mij persoonlijk zou het anders wel goed zijn.”

Sterk blok
Ondanks dat Dumoulin de kans klein acht dat hij zelf met een glas Amstel op het hoogste schavotje staat, ziet hij wel kans op een toptiennotering. Voor hem, of één van zijn ploegmaats: “Binnen onze ploeg hebben we met Simon Geschke, Warren Barguil en mezelf in ieder geval een sterk blok. Drie renners die top tien kunnen rijden.” Als favorieten wijst hij naar het Orica-GreenEDGE-kamp, waar Michael Matthews en Simon Gerrans de kopmannen zijn.

Dit artikel delen:

20 Reacties

RaketVuist 15 april 2016 om 17:17

Tsja, als het hem dan toch niet uitmaakt, ga dan alsjeblieft niet wachten tot de cauberg. Probeer met een groepje mee te rijden op 50k voor de finish ofzo. Krijgen wij een leuke koers, heeft hij een mooie training.

vlek 15 april 2016 om 17:18

Absoluut geen onlogische focus op dit moment. In eigen land de roze trui pakken zou prachtig zijn, stappen zetten in de klassiekers kan de komende jaren altijd nog. Het is wel opmerkelijk dat hij met zo’n focus dit seizoen in wedstrijdverband tot nu toe slechts 6 kilometer op een tijdritfiets heeft gezeten.

LutsenkoFan 15 april 2016 om 17:20

Pfft.. Ga dan niet mee en geef een jong talent de kans om hiervan te proeven. Of je demareert in de laatste 100km = training en niet zo nerveus

klootje kriekeljon 15 april 2016 om 17:37

Goed nieuws. Er is maar een doel dit jaar voor Tom. Volledig de focus daarop.

RaketVuist 15 april 2016 om 17:39

@klootje kriekeljon
Persoonlijk vind ik die mentaliteit wel erg gevaarlijk. Dat je alle koersen als voorbereiding ziet op die ene koers haalt veel te veel druk af om te presteren in die koersen en legt veel te veel druk op het presteren in de giro/olympische tijdrit.

albertooo 15 april 2016 om 17:39

Als Dumoulin de Ronde zou rijden, snapte hij wel waarom de koers daar wel leuk is. Asfaltklimmen zijn niet zo zwaar, en er past 20 man op de eerste rij van een beklimming zodat er nooit breuken ontstaan, en gaten gemakkelijker te dichten zijn. In tegenstelling tot een Koppenberg of Kwaremont waar er na ruim 200 km nog maar 5 man fatsoenlijk boven geraken.

snoep de hond 15 april 2016 om 17:45

@LutsenkoFan,
Je hebt alleen de kop gelezen?

Hij geeft aan dat zijn piek hier niet ligt (maar wil pieken bij de start van de Giro) en zichzelf daardoor op dit moment niet goed genoeg acht om mee te kunnen doen voor winst. Hij geeft echter wel aan dat hij denkt dat hij goed genoeg is om mee te kunnen doen voor de top 10.

Hij geeft verder aan dat hij moest kijken of dit zijn voorbereiding op de Giro niet te veel in de war zo schoppen. Hij wil dus gewoon presteren zondag en start hier niet om te trainen. Ik zie daarom ook totaal niet waarom de ploeg voor een jong talent in zijn plaats zou moeten opstellen.

klootje kriekeljon 15 april 2016 om 17:45

Maar RaketVuist, je gaat niet meer dan 3 a 4 kansen op een Olympische titel krijgen in je carrière en realistisch gezien maar 1 of 2 waarop je echt een kans hebt (leeftijd). Deze keer ligt er een tijdrit die hem op het lijf geschreven schijnt te zijn. Ik deel je mening normaal gesproken, maar toch zou het mij in dit geval eerder zorgen baren als hij in Brabantse Pijl en AGR al een topvorm had.

RaketVuist 15 april 2016 om 17:54

@Klootje kriekeljon
Dat ben ik met je eens. Tuurlijk moet Tom vol voor die tijdrit gaan. Het enige waar ik bang voor ben, is dat hij in elke andere koers die hij rijdt al met zijn gedachten in Rio zit. In de Brabantse pijl kreeg ik al het idee dat hij het een beetje liet lopen toen hij de aansluiting met het eerste groepje niet maakte. Hij zat op 5 meter en ineens was hij weg. Alsof hij dacht: ik ga mijn krachten niet verspelen in een 2e rangs koersje als deze. Ik zeg niet dat hij dat echt dacht, maar zo kwam het op mij over. Ik weet natuurlijk niet hoe zijn benen daar waren. Snap je wat ik bedoel? Ik hoop dat hij ook in andere koersen gewoon met volle motivatie en volle overgave voor de overwinning gaat.

klootje kriekeljon 15 april 2016 om 17:58

Ik had juist de indruk dat hij echt niet beter kon. Ja het terug laten zakken ging wel heel hard terug naar achter. Maar je zag hem bij de aankomst als een van de laatsten van de grote groep aankomen met echt een vermoeide kop en de mond open. Dat zal ook niet gespeeld zijn.

RaketVuist 15 april 2016 om 18:02

Nou ja, weet je, dan zal hij gewoon niet beter gekund hebben. Ik heb het waarschijnlijk gewoon verkeerd geïnterpreteerd. Ik denk dat we zondag meer gaan weten.

Covadonga 15 april 2016 om 18:07

Start dan niet en geef een ander een kans. Of is dat juist het probleem omdat die er niet zijn?

tendam 15 april 2016 om 18:27

@raketvuist
Op zich heb je gelijk, Dumoulin is tot nog toe ook niet bepaald een kei in z'n vooraf gestelde doelen verwezenlijken (vorig jaar: Nederlands kampioenschap, proloog Tour en het WK… werd 3x niks). Dan helpt het misschien om de focus te spreiden ipv alleen op de Spelen te focussen. Maar aan de andere kant, hij zal echt top moeten zijn om op zo'n parcours de Tourtoppers a la Froome te verslaan.

de kneet 15 april 2016 om 19:15

Denk dat Tom zich een beetje indekt en de verwachtingen laag wil houden om zo minder druk te voelen. Als je top 10 kunt rijden, kun je ook winnen. En anders vol in de aanval en zien waar het schip strand.

robotour 15 april 2016 om 19:55

Als nu iedereen gaat zeggen dat ze niet gaan strijden om de zege, wie blijven er dan nog over:)
Kunnen ze niet beter gelijk de zege aan Matthews geven en deze wedstrijd schriftelijk af doen ?
Alhoewel Matthews in de Brabantse pijl niet zo sterk oogde op de klimmetjes.

polke 15 april 2016 om 21:02

Jammer . Veel te lang geleden dat er een Nederlander gewonnen heb . In deze mooie koers Dan hadden beter Sam oomen kunnen laten starten niet voor te winnen maar voor ervaring op te doen of Lars van de haar

xistnc 15 april 2016 om 21:10

Kan nog wel eens een mooie AGR worden voor de kijker. Tom die vrij kan koersen, wat in het algemeen betekent dat hij wat vroeger een bommetje gooit. Dat kan de koers openbreken, waardoor we eerder dan gebruikelijk wat grotere namen in het offensief krijgen.

Hup Tom!

Johnny7 15 april 2016 om 22:06

Hij moet in de Giro dan toch echt wel wat laten zien.
Tot nu toe is het elke keer een slechte smoes geweest als excuus voor zijn prestaties.
Of ziek or voorbereiding or niet fit etc.. elke keer wat.

Coldeportes 15 april 2016 om 22:12

@johnny
Heb jij zijn prestaties de afgelopen 2 jaar eens goed bekeken??????
Als eenvoudige reageerder op WF past iets meer respect voor deze klasbak!

Romāns Vainšteins 15 april 2016 om 22:57

Benieuwd of hij nog met een showtje gaat komen in zijn achtertuin, ik hoop er op !

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.